Παρεμβάσεις σε Παρανέστι, Ξάνθη και Κομοτηνή. Της Έφης Τελλή

Ευρεία Πρωτοβουλία με στόχο την καμπάνια ενάντια στα ναζιστικής έμπνευσης Στρατόπεδα Συγκέντρωσης Μεταναστών έχει συγκροτηθεί στη Θεσσαλονίκη. Η Πρωτοβουλία (στην οποία συμμετέχουν: ΣΥΡΙΖΑ διά του Τμήματος Δικαιωμάτων Θεσσαλονίκης, Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης, Δίκτυο για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα, Κοινωνικό Ιατρείο Θεσσαλονίκης, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΚΕΕΡΦΑ, Κίνηση Απελάστε τον Ρατσισμό, Ομάδα Νομικής Υποστήριξης Μεταναστών και Προσφύγων Θεσσαλονίκης και η ομάδα Εκτός Τάξης) αποφάσισε ως πρώτη κίνηση τη μετάβαση αντιπροσωπειών στα Στρατόπεδα Κράτησης Μεταναστών σε Παρανέστι, Ξάνθη και Κομοτηνή, στις 2-3 Νοέμβρη και τον Δεκέμβριο τη διοργάνωση μεγάλης κινητοποίησης στο Κέντρο Κράτησης Ξάνθης.
Έτσι, κλιμάκιο της Πρωτοβουλίας μετέβη στο Κέντρο Κράτησης Παρανεστίου με την παρουσία του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Καραγιαννίδη. Δεύτερο κλιμάκιο μετέβη στο Στρατόπεδο Κράτησης στην Ξάνθη με την παρουσία του βουλευτή Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, και την επόμενη ημέρα μετέβη στο Στρατόπεδο Κράτησης Κομοτηνής με την παρουσία των βουλευτών Αϊχάν Καραγιουσούφ και Αφροδίτης Σταμπουλή. Οι αντιπροσωπείες είχαν υποβάλει αίτημα για τη χορήγηση άδειας εισόδου, προκειμένου να διαπιστώσουν τις συνθήκες κράτησης, να μιλήσουν με τους μετανάστες, να τους ενημερώσουν για τα δικαιώματά τους, καθώς και να τους μοιράσουν έντυπο υλικό (κείμενο για τα δικαιώματα των κρατούμενων μεταναστών, μεταφρασμένο σε 4 γλώσσες). Μείζον πρόβλημα αναδείχθηκε από την επιτροπή η δυνατότητα των Αρχών να κρατούν προς απέλαση τους μετανάστες που στερούνται νομιμοποιητικών εγγράφων έως και 18 μήνες, ενώ σε περίπτωση υποβολής αιτήματος χορήγησης πολιτικού ασύλου, η κράτηση μπορεί (κατά διασταλτική και παράνομη ερμηνεία Προεδρικού Διατάγματος) να διαρκέσει και μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη αρνήθηκε την είσοδο της επιτροπής στους χώρους κράτησης και δήλωσε ότι επιτρέπει την είσοδο μόνο στους βουλευτές και σε… ένα μέλος ΣΥΡΙΖΑ! Οι αντιπροσωπείες αντέδρασαν έντονα στην απόφαση αυτή και τη θεώρησαν «άρνηση εισόδου» καθώς οι βουλευτές, ούτως ή άλλως, έχουν το δικαίωμα να μπαίνουν σε όλους τους δημόσιους χώρους στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ενώ το να καθορίζει το υπουργείο το ποιος εκπρόσωπος οργάνωσης θα εισέλθει στο χώρο κράτησης με βάση τα πολιτικά του φρονήματα (μέλος ΣΥΡΙΖΑ) αποτελεί απαράδεκτη διακριτική μεταχείριση, καθώς επί της ουσίας απαιτεί πιστοποιητικό πολιτικών φρονημάτων! Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και το Τμήμα Δικαιωμάτων κατήγγειλαν την απαράδεκτη αυτή απόφαση, δηλώνοντας ότι αποτελεί διάκριση με βάση τα φρονήματα και προσπάθεια του υπουργείου Δημόσιας Τάξης να δείξει ότι δήθεν κάποιοι έχουν προνομιακές σχέσεις με αυτό. Κατήγγειλε επίσης την απαράδεκτη άρνηση σε εκπροσώπους αντιρατσιστικών οργανώσεων και σε συλλογικότητες που παρέχουν υποστηρικτική δράση στους μετανάστες, να εισέλθουν στα Κέντρα Κράτησης.
Σε Δράμα, Ξάνθη και Κομοτηνή πραγματοποιήθηκαν μαζικότατες συσκέψεις με όλες τις συλλογικότητες των τοπικών κοινωνιών που αντιτίθενται στην ύπαρξη των στρατοπέδων συγκέντρωσης μεταναστών. Η καμπάνια ενάντια στα Κέντρα Κράτησης θα συνεχισθεί με επόμενο σταθμό τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Στρατόπεδο Κράτησης στην Ξάνθη, τον Δεκέμβριο.

* Η Έφη Τελλή είναι μέλος του Τμήματος Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!