Και νεογέννητα μεταξύ των 345 που κινδύνεψαν στον δρόμο προς την ελπίδα

Στο γυμναστήριο της Αγυιάς των Χανίων παραμένουν εκατοντάδες πρόσφυγες από τη Συρία και την Αίγυπτο που την προηγούμενη Κυριακή βρέθηκαν μεσοπέλαγα στα δυτικά της Κρήτης, όταν έμεινε ακυβέρνητο το σκάφος που τους μετέφερε, πιθανότατα, στην Ιταλία.
Συνολικά 345 άνθρωποι, μεταξύ τους 20 γυναίκες και 49 παιδιά (3 εκ των οποίων νεογέννητα) κατέληξαν εξαντλημένοι με σημάδια αφυδάτωσης στα Χανιά. Με πρωτοβουλία της Αντιπεριφέρειας Χανίων, της Μητρόπολης και κοινωνικών φορέων της περιοχής τούς παρέχεται στέγη, φαγητό και ιατροφαρμακευτική βοήθεια χωρίς ωστόσο αυτό να αναιρεί την πρόθεση των αρχών να προχωρήσουν στην επαναπροώθηση στη χώρα τους, όπως τονίστηκε από την πρώτη στιγμή. Την Πέμπτη οι πιο ευπαθείς ομάδες, οι γυναίκες και τα παιδιά μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχείο της περιοχής. Οι αρχές δεν έχουν ακόμα καταφέρει να εντοπίσουν τους διακινητές, οι οποίοι όπως εκτιμούν κρύβονται ανάμεσα στους μετανάστες.

«Αποθήκες μεταναστών»
Τις ίδιες ημέρες στο Ηράκλειο ήρθαν στο φως δύο περιπτώσεις σπιτιών όπου βρίσκονταν στοιβαγμένοι μετανάστες, κρατούμενοι από μέλη κυκλώματος που τους υπόσχονταν ευκαιρίες εξόδου από τη χώρα. Στα δύο σπίτια στο κέντρο του Ηρακλείου και στο χωριό Καλέσα ανακαλύφθηκαν 25 και 27 μετανάστες αντίστοιχα, ενώ στη μία από τις δύο περιπτώσεις οι «φρουροί» τους, επίσης μετανάστες, συνελήφθησαν να οπλοφορούν. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι 5 μικρά παιδιά ηλικίας από ενάμιση έως δέκα ετών.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της αστυνομίας οι μετανάστες είναι κυρίως συριακής καταγωγής και είχαν φτάσει στην Κρήτη όχι από το εξωτερικό αλλά ακτοπλοϊκώς από την Αθήνα. Οι αστυνομικοί εκτιμούν πως λειτουργεί στην Κρήτη με τη συμμετοχή ή την καθοδήγηση Ελλήνων, κύκλωμα έκδοσης πλαστών εγγράφων με τα οποία οι μετανάστες επιδιώκουν να ταξιδέψουν ως τουρίστες από το αεροδρόμιο του Ηρακλείου. Οι έρευνες συνεχίζονται ενώ διερευνάται και η εμπλοκή υπηρεσιακών παραγόντων στη δράση του κυκλώματος που κερδίζει από την ελπίδα των μεταναστών για ένα καλύτερο αύριο.

Μ. Δ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!