του Νίκου Ταυρή

 

Στη γειτονική Τουρκία, όσον καιρό θυμάμαι τη συμμετοχή μου στα κοινά, έχουν συλληφθεί χιλιάδες άνθρωποι και δολοφονηθεί ίσως και εκατοντάδες πολίτες που αγωνίζονται για ένα καλύτερο αύριο. Πάντα αισθανόμουν κάτι περίεργο μέσα μου όταν μάθαινα για αυτές τις δολοφονίες και τις συλλήψεις, παρόλο που δεν γνώριζα όλον αυτόν τον κόσμο.

Τις προάλλες έμαθα για μια σύλληψη λίγο διαφορετική από το καταπιεστικό καθεστώς του Ερντογάν. Τη σύλληψη του Αλπ. Του Αλπ Άλτινορς, αντιπρόεδρου του HDP, για τους περισσότερους.

Με τον Αλπ γνωριστήκαμε πριν από 10 χρόνια, την περίοδο της προετοιμασίας του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ. Είχαμε βρεθεί σε πολλά και διαφορετικά μέρη του κόσμου, είχαμε γνωριστεί καλά, είχαμε κοντινή πολιτική ματιά για τα πράγματα, είχαμε γίνει φίλοι και μέσα σε αυτά τα χρόνια διανύσαμε παράλληλες πορείες.

Οι στιγμές πολλές και ξεχωριστές. Η τελευταία ήταν το καλοκαίρι φέτος στο Resistance Festival που ο Αλπ συμμετείχε ως προσκεκλημένος και ομιλητής. Είχαμε να βρεθούμε από κοντά μερικά χρόνια, κάναμε πλάκα ο ένας στον άλλον για το πόσο και αν έχουν ασπρίσει τα γένια και τα μαλλιά μας, μιλήσαμε για τις οικογένειές μας, για το τι γίνεται στην Ελλάδα και στην Τουρκία, για την κοινή μας μακρινή καταγωγή από την Τραπεζούντα. Είχα χαρεί πολύ που τον συνάντησα, ένιωσα ότι κάτι ουσιαστικό έχω πετύχει και σε προσωπικό επίπεδο όλα αυτά τα χρόνια.

Ο Αλπ είναι φίλος και σύντροφος με όλη τη σημασία και των δύο λέξεων. Είναι ένας δικός μας άνθρωπος. Γιατί δίνουμε μαζί κοινούς αγώνες εδώ και πολλά χρόνια. Γιατί μας παρακινεί το όραμα για μια καλύτερη κοινωνία. Γιατί σταθήκαμε μαζί απέναντι στην καταπίεση, την εκμετάλλευση, την καταστολή, τη μετάλλαξη, τη μικρότητα, το ψέμα, τον εγωισμό, το βόλεμα και τον παραγοντισμό.

Έμαθα και μαθαίνω πολλά από τον Αλπ. Τον θαύμαζα πάντα για την αποφασιστικότητά του, την ειλικρίνειά του, τη σεμνότητά του, την αγωνιστικότητά του και την ευχέρεια που είχε στις ξένες γλώσσες. Και είμαι σίγουρος ότι ακόμα και σε αυτή τη μεγάλη δοκιμασία θα βγει νικητής. Γιατί το πρώτο πράγμα που θέλει ο φασιστικός τουρκικός κρατικός μηχανισμός να κάνει στους αγωνιστές ανθρώπους είναι να τους τσακίσει το πνεύμα και την ψυχή τους, να τους κάνει να σκύψουν. Και όπως βλέπετε από την παρακάτω φωτογραφία, με τον Αλπ δεν πρόκειται να το πετύχουν…

alpaltΨυχή βαθιά, Αλπ, ψυχή βαθιά…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!