Η δραματική εκλογική αναμέτρηση στην Τουρκία πραγματοποιήθηκε σε κλίμα κρατικής τρομοκρατίας και στον απόηχο των αλλεπάλληλων δολοφονικών επιθέσεων ενάντια στη ριζοσπαστική νεολαία, την Αριστερά και το κουρδικό κίνημα. Παρ’ όλα αυτά ο Ερντογάν δεν κατάφερε να «εξορίσει» από τη Βουλή το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών – HDP, και έτσι καταρχήν δεν πέτυχε την ενισχυμένη πλειοψηφία που απαιτείται ώστε να αναθεωρήσει το Σύνταγμα σε όφελός του. Το κόμμα του θα σχηματίσει όμως αυτοδύναμη κυβέρνηση, χάρη και στη μαζική μετακίνηση ακροδεξιών ψηφοφόρων προς αυτό. Οι απειλές εναντίον όσων αντιπολιτεύονται τον Ερντογάν ήδη γίνονται πράξη από το καθεστώς, και ήδη τα γεράκια της Άγκυρας αναζωπυρώνουν τις πολεμικές συγκρούσεις στο Κουρδιστάν και στην ευρύτερη περιοχή.

 

ekloges tourkia

 

Ενώ εξελίσσεται αυτή η δύσκολη κατάσταση, μιλήσαμε, λίγες μόλις μέρες μετά τις εκλογές, με τον Αλπ Άλτινορς, που σήμερα είναι αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών – HDP. Ο Αλπ, παλιός και καλός φίλος (έχει συμμετάσχει μεταξύ άλλων και στο Resistance Festival), προέρχεται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα των Καταπιεσμένων – ESP, το οποίο συμμετείχε από την αρχή στο εγχείρημα συνάντησης του κουρδικού κινήματος με την τουρκική επαναστατική Αριστερά. Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε εξηγεί το εκλογικό αποτέλεσμα, μιλά για τις επιπτώσεις του και πέραν της Τουρκίας, τονίζει τη σπουδαιότητα του παραδείγματος της Ροζάβα (συριακό Κουρδιστάν) και μας μεταφέρει την αποφασιστικότητα του HDP να συνεχίσει τον αγώνα για Δημοκρατία, Δικαιοσύνη και Ειρήνη.

 

Ο Αλπ Άλτινορς, όρθιος στο κέντρο. Αριστερά του ο πρώην πρόεδρος της Ουρουγουάης Χοσέ «Πέπε» Μουχίκα. Το πείραμα της σύγκλισης του κουρδικού κινήματος με την τουρκική ριζοσπαστική και επαναστατική Αριστερά, που μορφοποιήθηκε στη δημιουργία του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών – HDP, έγινε δεκτό με ενθουσιασμό στο διεθνές προοδευτικό κίνημα και μετρά σημαντικούς υποστηρικτές και εκτός Ευρώπης.
Ο Αλπ Άλτινορς, όρθιος στο κέντρο. Αριστερά του ο πρώην πρόεδρος της Ουρουγουάης Χοσέ «Πέπε» Μουχίκα. Το πείραμα της σύγκλισης του κουρδικού κινήματος με την τουρκική ριζοσπαστική και επαναστατική Αριστερά, που μορφοποιήθηκε στη δημιουργία του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών – HDP, έγινε δεκτό με ενθουσιασμό στο διεθνές προοδευτικό κίνημα και μετρά σημαντικούς υποστηρικτές και εκτός Ευρώπης.

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον Τάσο Γκούβα

 

Τι σηματοδοτεί η εκλογική επιτυχία του Ερντογάν, και πόσο διευκολύνει την επιδίωξή του να αναθεωρήσει το Σύνταγμα ώστε να ενισχύσει κι άλλο τις εξουσίες του;

Η αποκαλούμενη εκλογική «νίκη» του Ερντογάν δεν είναι παρά ένα πραξικόπημα που οργάνωσε ο ίδιος ώστε να ακυρώσει το καταστροφικό γι’ αυτόν αποτέλεσμα των εκλογών της 7ης Ιουνίου. Διέταξε τον πόλεμο εναντίον των Κούρδων και οδήγησε την κοινωνία σε «εκλογές υπό πολεμικές συνθήκες». Μέσα σ’ αυτήν την κατάσταση, η φασιστική Ακροδεξιά (το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης – ΜΗΡ) έχασε 2 εκατομμύρια ψήφων προς το κόμμα του Ερντογάν (ΑΚΡ), το οποίο πήρε ακόμη σχεδόν μισό εκατομμύριο ψήφων από άλλα φασιστικά κόμματα, όπως το Saadet και το BBΡ. Αυτή η ανασύνταξη, ο αναπροσανατολισμός της εθνικιστικής δεξιάς ψήφου και η συσπείρωσή της υπό το ΑΚΡ, ήταν που καθόρισε το αποτέλεσμα των εκλογών και έδωσε τη δυνατότητα στον Ερντογάν να σχηματίσει μονοκομματική κυβέρνηση. Η ανασύνταξη αυτή θα μπορούσε να ερμηνευθεί και ως συνασπισμός πολέμου εναντίον των «Κούρδων τρομοκρατών». Όμως, ανεξάρτητα από το τι λένε, όλοι γνωρίζουν ότι η επιδίωξη μιας πολιτικής πολέμου εναντίον του ΡΚΚ δεν είναι βιώσιμη, ούτε μεσοπρόθεσμα ούτε μακροπρόθεσμα. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι το καθεστώς θα αναγκαστεί, αργά ή γρήγορα, να ξανακάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το ΡΚΚ και τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Μέχρι τότε όμως, μέχρι να παραδεχτούν ότι δεν μπορούν να συντρίψουν το κουρδικό κίνημα, θα χρειαστεί να ζήσουμε αγωνιζόμενοι σε πολύ δύσκολες και επίπονες συνθήκες. Ο στόχος του Παλατιού του Ερντογάν ήταν να εξωθήσει το κόμμα μας, το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών – HDP, κάτω από το εκλογικό όριο του 10%, έτσι ώστε να αποκτήσει τον αναγκαίο αριθμό βουλευτών για να προχωρήσει μονομερώς σε συνταγματική αναθεώρηση. Το κόμμα μας έδωσε έναν ηρωικό αγώνα και τελικά απέκρουσε αυτή την επίθεση, αν και λαβωμένο, καθώς έχασε 900 χιλιάδες ψήφους (που αντιστοιχεί σε 2,3%) και 19 βουλευτές. Όμως ξεπεράσαμε το 10% παρά την πρωτοφανή τρομοκρατία, και μπήκαμε στη Βουλή. Το ΑΚΡ γνωρίζει ότι θα αντιμετωπίσει μια πολύ ισχυρή αντιπολίτευση από την πλευρά μας.

 

Μπορεί κανείς να πει ότι το εκλογικό αποτέλεσμα διευκολύνει την επιθετική, φιλοπόλεμη εξωτερική πολιτική του Ερντογάν; Ή η επανεκλογή του HDP στη Βουλή αποτελεί μπλόκο στους σχεδιασμούς για τη Συρία, το Κουρδιστάν και την ευρύτερη περιοχή;

Όλες οι συμμορίες των Τζιχαντιστών στη Συρία γιόρτασαν τη «νίκη» του Ερντογάν. Η Τουρκία και η κυβέρνηση Ερντογάν-Νταβούτογλου είναι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής τους, μαζί με τους Σαουδάραβες και το Κατάρ. Αλλά η επιθετική εξωτερική πολιτική του ΑΚΡ για τη Συρία έχει χρεοκοπήσει, και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει ούτε στο ελάχιστο, παρά το εκλογικό αποτέλεσμα. Ο χρόνος έχει τελειώσει για τις φασιστικές δολοφονικές συμμορίες της Αλ Κάιντα, του Ισλαμικού Κράτους και των υπόλοιπων Τζιχαντιστών.

Η επανάσταση στη Ροζάβα θα ζήσει, θα συνεχιστεί και θα αναπτυχθεί. Η Ροζάβα θα γίνει ο σπόρος της νέας και δημοκρατικής Συρίας. Το δημοκρατικό μοντέλο που υιοθέτησε η διοίκηση της Ροζάβα είναι η μόνη πραγματική επιλογή για ένα βιώσιμο σύστημα σε ολόκληρο το συριακό κράτος. Ο Ερντογάν απειλεί ανοιχτά πλέον τη Ροζάβα και τις δυνάμεις άμυνάς της, τις Μονάδες Προστασίας του Λαού – YPG. Μετά τις εκλογές οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δεν τηρούν ούτε τα προσχήματα και επιτίθενται ανοιχτά και απευθείας, χωρίς να χρησιμοποιούν πλέον «ενδιάμεσους», εναντίον της Ροζάβα. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να ενισχύσουμε την έμπρακτη διεθνή αλληλεγγύη. Αλλά, ούτως ή άλλως, ακόμη και οι ΗΠΑ και η Ρωσία, παρά τα αντικρουόμενα συμφέροντά τους, δεν μπορούν να αγνοήσουν το ρόλο που θα παίξει, που ήδη παίζει, η Περιφέρεια της Ροζάβα στη δημιουργία μιας νέας Συρίας. Μόνο το Ισλαμικό Κράτος, η Αλ Κάιντα και η κυβέρνηση της Άγκυρας επιμένουν στην πολιτική πολέμου εναντίον της Ροζάβα.

 

Το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών παραμένει το μεγαλύτερο εμπόδιο στα σκοτεινά σχέδια του Ερντογάν, ο οποίος απέτυχε να το αφήσει εκτός Βουλής.
Το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών παραμένει το μεγαλύτερο εμπόδιο στα σκοτεινά σχέδια του Ερντογάν, ο οποίος απέτυχε να το αφήσει εκτός Βουλής.

 

Ποιες είναι οι δυνατότητες και οι δυσκολίες του ΗDP στη νέα περίοδο; Πώς σχεδιάζετε να προχωρήσετε, με δεδομένη την εντονότερη πίεση που προανήγγειλαν οι απειλητικές μετεκλογικές δηλώσεις του Ερντογάν;

Ήδη προετοιμαζόμαστε για μια νέα περίοδο αγώνα. Θα είναι ένας αγώνας στον οποίο θα ενώσουμε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις σε ένα ευρύ δημοκρατικό μέτωπο, για να κάνουμε πράξη το δύσκολο καθήκον της αντίστασης στο καθεστώς της Άγκυρας. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα εγκαταλείψουμε την προσπάθεια ανάδειξης μιας προοδευτικής και φιλειρηνικής εναλλακτικής λύσης απέναντι στην κυβέρνηση του ΑΚΡ. Όσο θα συνεχίζεται ο πόλεμος στο Κουρδιστάν, τόσο εμείς θα ενισχύουμε τον αγώνα για την ειρήνη. Θα ενώσουμε όλα τα καταπιεσμένα τμήματα της κοινωνίας στη βάση του προγράμματος «Δημοκρατία, Δικαιοσύνη και Ειρήνη». Όσο δύσκολες κι αν είναι οι συνθήκες, έχοντας στο πλάι μας και όλα τα αριστερά, δημοκρατικά και προοδευτικά κινήματα όπου γης, θα ξεπεράσουμε το σκοτάδι της κυβέρνησης του ΑΚΡ και θα φέρουμε τη δημοκρατία των λαών στην Τουρκία. Είμαστε αποφασισμένοι να μην παρεκκλίνουμε από αυτό το καθήκον, που υπηρετεί τους λαούς μας αλλά και την ειρήνευση στην ευρύτερη περιοχή.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!