To πρωί της 11ης Σερπτεμβρίου η αστυνομία του Ερντογάν συνέλαβε τον φίλο και σύντροφο Αλπ Άλτινορς, αντιπρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP). Το καθεστώς κατηγορεί τον Αλπ ότι απηύθυνε «ανατρεπτικό κάλεσμα» στη διάρκεια της κηδείας ενός από τα θύματα της περυσινής τζιχαντιστικής βομβιστικής επίθεσης στην Άγκυρα, που προκάλεσε εκατόμβη στη διάρκεια λαϊκής διαδήλωσης υπέρ της ειρήνης και κατά της κυβέρνησης Ερντογάν…

Διαβάστε την επιστολή του Αλπ Άλτινορς μέσα από τη φυλακή:

“Θα ήθελα να χαιρετήσω ειλικρινά όλους τους φίλους που υπερασπίζονται τη δημοκρατία και αντιτίθενται στην καταπίεση, τις απειλές και τη συνωμοσία ενάντια στο κόμμα μας, το HDP, μέσω της προσωπικότητάς μου. Όπως γίνεται εμφανές από το «ρεπορτάζ» του Anatolia Agency για εμένα, του οποίου «πηγές» ήταν το γραφείο του εισαγγελέα και η αστυνομία καθώς εγώ βρισκόμουν υπό κράτηση, αντιμετωπίζω μια μηχανορραφία. Η παρέα του Φετουλάχ Γκιουλέν διαλύθηκε, αλλά οι μέθοδοί της και η νοοτροπία της επιβιώνουν. Ενώ μου απαγορευόταν να δω ακόμη και το δικηγόρο μου, τα λόγια ενός αγνώστου που με συκοφάντησε αναπαράγονταν «έγκυρα» από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Έχω στοχοποιηθεί λόγω της συμμετοχής μου στην κηδεία του Ζακίρ Καραμπουλούτ, ο οποίος δολοφονήθηκε στο μακελειό ενάντια στην πορεία ειρήνης στις 10 Οκτωβρίου του 2015 στην Άγκυρα, και της ομιλίας μου ως εκπροσώπου του HDP στη νεκρώσιμη τελετή. Οτιδήποτε άλλο είναι κατασκευασμένο σενάριο και ψέμα. Δεν είδαμε στο αστυνομικό τμήμα, στο δικαστήριο ή στο εισαγγελικό γραφείο τις δηλώσεις αυτού του ατόμου, βάσει των οποίων κατηγορούμαι. Το όνομά του και όσα «δήλωσε» κρατήθηκαν κρυφά. Αναγκαστήκαμε να αντικρούσουμε τις ψευδείς κατηγορίες μιας δήλωσης της οποίας η προέλευση και το πότε έγινε ήταν «άγνωστα». Φυσικά την αντικρούσαμε, επειδή η άφιξή μου στο Μπιτλίς και η αποχώρησή μου από εκεί έχουν καταγραφεί επακριβώς. Αλλά το αποτέλεσμα παρ’ όλα αυτά ήταν το ίδιο: Έχω συλληφθεί και αντιμετωπίζω μια δικαστική πρακτική η οποία συμμορφώθηκε στις «άνωθεν εντολές» της εξουσίας.

Παρατηρήσαμε ότι αυτήν την περίοδο προσπαθούν να αναβιώσουν τη συκοφαντία που εξαπλώνεται σαν ένας κακοήθης όγκος, όπως τη δεκαετία του ’90, και αποκαλείται «ομολογίες». Σε πολλούς φίλους του δολοφονημένου Ζακίρ Καραμπουλούτ αποσπάστηκε μια «μετάνοια», μια «εξομολόγηση» ενώ είχαν συλληφθεί. Δυστυχώς, οι δικηγόροι που ορίστηκαν από το Δικηγορικό Σύλλογο του Τοκάτ βοήθησαν την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, αντί να υπερασπιστούν αυτούς τους νέους ανθρώπους που βρίσκονταν κάτω από μεγάλη πίεση. Οι νέοι απειλήθηκαν ότι θα αποβληθούν από τις σχολές τους, ότι ποτέ δεν θα βρουν δουλειά και ότι θα σαπίσουν στις φυλακές. Ειδικότερα, εξαναγκάστηκαν να κάνουν ψευδείς δηλώσεις για εμένα. Πολλοί αρνήθηκαν να το κάνουν, και φυλακίστηκαν. Νομίζω ότι η δήλωση του συκοφάντη που διαδίδεται από το Anatolia Agency έχει πιθανώς εκμαιευθεί κάτω από τέτοιες συνθήκες.

Επίσης γίναμε μάρτυρες μιας απόπειρας της αστυνομίας να βληθεί η ηθική ακεραιότητα του Ζακίρ Καραμπουλούτ. Ακόμα προσπαθούν να ποινικοποιήσουν τον αγαπημένο μας Ζακίρ, πρώην οικονομικό υπεύθυνο της επαρχιακής οργάνωσης του HDP του Τοκάτ, ο οποίος έγινε μάρτυρας της ειρήνης. Ακόμα δεν αφήνουν τον Ζακίρ να ησυχάσει, παρότι δεν υπήρξε καμία έρευνα όσο ήταν ζωντανός. Είναι εντελώς ανήμποροι να αγκαλιάσουν αυτόν τον γενναίο νέο άνθρωπο που δολοφονήθηκε από το Ισλαμικό Κράτος. Δεν θα σταματήσουμε ποτέ να αγκαλιάζουμε τον Ζακίρ Καραμπουλούτ, τον μάρτυρα της ειρήνης μας!

Ένας από τους αστυνομικούς που με ανέκρινε μου είπε: «Το παρουσιαστικό σου είναι πολύ τούρκικο». Κι εννοούσε, τι δουλειά έχω εγώ στο HDP αφού είμαι και φαίνομαι Τούρκος; Νομίζω ότι θέλουν να μας κάνουν να πληρώσουμε το τίμημα να στεκόμαστε δίπλα-δίπλα με τον κουρδικό λαό σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο. Συγκεκριμένα, στόχος τους, ως συνήθως, είναι να διασπάσουν τον κοινό δημοκρατικό αγώνα του τουρκικού και του κουρδικού λαού. Όπως είπα σ’ αυτόν τον αστυνομικό, «είμαι Τούρκος, είμαι δημοκράτης και είμαι HDP». Εμείς, οι σοσιαλιστές, οι δημοκράτες, οι οικολόγοι, αυτοί που αγωνίζονται για δουλειά, οι γυναίκες, θα συνεχίσουμε να είμαστε με το HDP ενάντια στο φασισμό, αντανακλώντας όλα τα αριστερά χρώματα του τουρκικού λαού!”

 

Μετάφραση-Επιμέλεια: Γιώργος Πατέλης

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!