Το καθεστώς Ερντογάν δεν μπορεί να λυγίσει τους πολιτικούς κρατούμενους

 

Πέρυσι τέτοιο καιρό υποδεχόμασταν στο Resistance Festival μια μεγάλη αντιπροσωπεία του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP). Μεταξύ αυτών η Φιγκέν Γιουκσέκνταγ, συμπρόεδρος του HDP, και ο φίλος και σύντροφος Αλπ Άλτινορς, αντιπρόεδρος του HDP. Μόλις δυόμιση μήνες αργότερα η τουρκική αστυνομία συνέλαβε τον Αλπ. Λίγο αργότερα ακολούθησαν η Φιγκέν και σχεδόν όλα τα μέλη της αντιπροσωπείας του HDP που είχε έρθει στην Ελλάδα! Η κατηγορία που φόρτωσαν στον Αλπ ήταν στηριγμένη σε μια… ανώνυμη μαρτυρία. Συγκεκριμένα, κατηγορήθηκε ότι απηύθυνε «ανατρεπτικό κάλεσμα» στη διάρκεια της κηδείας ενός από τα θύματα της περυσινής τζιχαντιστικής βομβιστικής επίθεσης στην Άγκυρα. Με βάση αυτά τα γελοία στοιχεία ο Αλπ Άλτινορς συνελήφθη, βασανίστηκε και φυλακίστηκε επί 9 μήνες χωρίς δίκη.

Αφέθηκε επιτέλους ελεύθερος αυτήν την εβδομάδα, καθώς η Εισαγγελία αδυνατούσε να στηρίξει την κατηγορία εναντίον του. Όπως είπε όμως και ο ίδιος αμέσως μετά την αποφυλάκισή του, η χαρά μετριάζεται από την αγανάκτηση που προκαλεί η συνεχιζόμενη φυλάκιση χιλιάδων συντρόφων του. Όσο ήταν φυλακισμένος, ο Αλπ μελετούσε τις διεθνείς εξελίξεις και μάθαινε, μεταξύ άλλων, ρωσικά και κουρδικά. Είπε χαρακτηριστικά σε δήλωσή του στο προοδευτικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ETHA: «Οι 4 τοίχοι της φυλακής δεν έκαμψαν το ηθικό μας. Αντίθετα, βρήκαμε τρόπους να είμαστε δημιουργικοί και παραγωγικοί παρά τον εγκλεισμό μας». Σε μήνυμά του στην εφημερίδα μας ο Αλπ τονίζει κάτι ακόμη: «Μέσα από τα τείχη των φυλακών υψίστης ασφαλείας, νιώθαμε να μας αγκαλιάζει προστατευτικά ένα δίχτυ αλληλεγγύης».

Αυτή η αλληλεγγύη πρέπει να συνεχιστεί. Μόλις προχθές συνελήφθη εκ νέου ο Αλί Ντενς Εσέν, άλλο ένα μέλος της περυσινής αντιπροσωπείας του HDP στην Αθήνα και στέλεχος της αριστερής νεολαιίστικης οργάνωσης SGDF, που είχε γίνει στόχος βομβιστικής επίθεσης των τζιχαντιστών πριν δύο χρόνια. Αυτή τη φορά κατηγορείται για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση» με αποδεικτικό στοιχείο ότι… κρατούσε φωτογραφία της Αϊσέ Ντενίζ – της 24χρονης αγωνίστριας του εκτός νόμου τουρκικού κομμουνιστικού κόμματος MLKP, εθελόντριας στο συριακό Κουρδιστάν, όπου και σκοτώθηκε πριν 10 μέρες σε μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

 

«Η αλληλεγγύη είναι η δύναμή μας»

Αποκλειστική δήλωση του Αλπ Άλτινορς στο Δρόμο

Αφέθηκα ελεύθερος μετά από 9 μήνες φυλάκισης. Η σύλληψή μου είχε πολιτικά κίνητρα, και καμία νομική βάση. Αποτελούσε μέρος της απόπειρας ποινικοποίησης του κόμματός μας. Όπως γνωρίζετε, μετά από εμένα φυλακίστηκαν οι δύο συμπρόεδροι και αρκετοί βουλευτές μας. Μας αγκάλιασε όμως ένα ισχυρό δίκτυο αλληλεγγύης που όρθωσαν οι λαοί μας. Μέσα από τα τείχη των φυλακών υψίστης ασφαλείας, νιώθαμε να μας αγκαλιάζει προστατευτικά αυτό το δίχτυ αλληλεγγύης. Ναι, η φυλάκιση χιλιάδων μελών του κόμματός μας προκάλεσε οργανωτική ζημιά. Όμως δεν μπόρεσαν να μας λυγίσουν πολιτικά.

Σ’ αυτήν την περίοδο, μετατρέψαμε τις φυλακές σε εργοστάσια παραγωγής ελπίδας. Οι πολιτικοί κρατούμενοι, παρά τις σκληρές συνθήκες, γίναμε εργάτες που παράγουν ελπίδα. Η αντίσταση μας ένωσε. Στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, το ιστορικό ΟΧΙ των λαών μας, παρόλο που για την ώρα υπεξαιρέθηκε, άλλαξε το πολιτικό ισοζύγιο υπέρ των δημοκρατικών δυνάμεων. Η δημοκρατική αντίσταση θεριεύει, σαν κύμα που ξεκινά από το βυθό. Η κυβέρνηση του ΑΚΡ κέρδισε μια ψευτονίκη, κλέβοντας τη λαϊκή βούληση, αλλά μακροπρόθεσμα δεν καταφέρει να αντισταθεί στη θέληση του λαού.

Μέσα από την εφημερίδα σας, θέλω να ευχαριστήσω όλους τους προοδευτικούς ανθρώπους της Ελλάδας. Η διεθνής αλληλεγγύη είναι η άθραυστη δύναμή μας. Η καπιταλιστική κρίση βαθαίνει σε κάθε χώρα, και μια παγκόσμια φασιστική αντίδραση σηκώνει κεφάλι. Η διεθνής αντιφασιστική αλληλεγγύη είναι κλειδί για να κατανικήσουμε αυτό το φασιστικό ρεύμα. Ο σοσιαλισμός είναι η μοναδική εναλλακτική ενάντια στον καπιταλισμό. Οι ορίζοντες της καταπιεζόμενης ανθρωπότητας διευρύνονται και ανιχνεύουν λαϊκές επαναστάσεις. Στα εκατό χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση, ο σοσιαλισμός γίνεται πάλι επίκαιρος!

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!