«Η αδιαφανής τιμολόγηση του φυσικού αερίου στη Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία παραπλανά και ζημιώνει τον καταναλωτή»

Του Γιώργου Θεοδωρόπουλου *

 

Τον περασμένο χειμώνα συντελέστηκε ένα μεγάλο σκάνδαλο σε βάρος χιλιάδων καταναλωτών φυσικού αερίου στη Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία από τις Εταιρίες Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας αντίστοιχα. Η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου, κύριος μέτοχος των δύο ΕΠΑ με ποσοστό 51% (το υπόλοιπο 49% καθώς και το μάνατζμεντ ανήκει στην ENI SpA ιταλικών συμφερόντων), διαφήμιζε και διαφημίζει στο επίσημο site της ότι η τιμή του φυσικού αερίου θα είναι φτηνότερη κατά 20% από το πετρέλαιο. Να σημειωθεί ότι το 77% της ΔΕΑ ελέγχεται άμεσα ή έμμεσα από το Ελληνικό Δημόσιο. Πέρσι στη Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία η τιμή του φυσικού αερίου ήταν έως και 30% πιο πάνω από την τιμή του πετρελαίου και έως και 53% πιο πάνω από την αντίστοιχη τιμή του φυσικού αερίου στην Αττική. Προμηθευτής και των δύο ΕΠΑ και κύριος μέτοχός τους είναι η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου και το φυσικό αέριο διακινείται από τη βόρεια προς τη νότια Ελλάδα με τον ίδιο αγωγό. Εύλογα, λοιπόν, θα έπρεπε η τιμή να είναι ίδια στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, το Βόλο. Οι ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και ΕΠΑ Θεσσαλίας επικαλούμενες συμβάσεις που υπέγραψαν με το Ελληνικό Δημόσιο το 2000 επί υπουργίας κ. Τσοχατζόπουλου χαράτσωναν για δέκα μήνες τους καταναλωτές.

Χιλιάδες οικογενειακοί προϋπολογισμοί τινάχτηκαν στον αέρα, σχολεία στερήθηκαν από βασικές ανάγκες, πολίτες δέχτηκαν μηνύσεις και εκβιασμούς από την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης. Οι επιτροπές «Ακρίβεια-Stop» στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή χιλιάδων πολιτών, ανέδειξαν το πρόβλημα μέσα από μαζικές λαϊκές συνελεύσεις, παραστάσεις στο πρώην Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, επιστολές προς το πρώην υπουργείο Ανάπτυξης, προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, το Συνήγορο του Πολίτη, το Συνήγορο του Καταναλωτή, παραστάσεις σε δημοτικά συμβούλια, επιστολή προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Κινητοποιήθηκαν πολίτες στις γειτονιές με πρωτοβουλία των επιτροπών «Ακρίβεια-Stop» και συγκεντρώθηκαν πάνω από 6.000 υπογραφές με αίτημα να επιστραφούν πίσω τα κλεμμένα.

Το Ελληνικό Δημόσιο αδιαφόρησε. Ο πρώην υπουργός Μακεδονίας-Θράκης κ. Καλαφάτης αρνήθηκε να δεχτεί τους πολίτες-θύματα της ληστείας, το πρώην υπουργείο Ανάπτυξης απαξίωσε να απαντήσει, παραπέμποντας από γραμματέα σε γραμματέα. Τα αποτελέσματα της εισαγγελικής παρέμβασης ουδέποτε έγιναν γνωστά. Μόνο η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας απάντησε στην επιστολή των μελών της επιτροπής «Ακρίβεια-Stop» και, ουσιαστικά, κάλυψε την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης επικαλούμενη τους όρους της σύμβασης.

Ο Συνήγορος του Πολίτη δικαίωσε τους πολίτες με τη με αριθμό πρωτοκόλλου 14851/1/26-1-2009 γνωμοδότησή του την οποία επανέφερε στη δημοσιότητα με δελτίο Τύπου που εξέδωσε στις 3-3-2010 με τίτλο «Η αδιαφανής τιμολόγηση του φυσικού αερίου στη Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία παραπλανά και ζημιώνει τον καταναλωτή». Ο Συνήγορος επισημαίνει ότι «μέρος της ευθύνης για την αδιαφάνεια και το έλλειμμα πληροφόρησης βαρύνει τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας». Το Δημοτικό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης, με ομόφωνη απόφασή του, ύστερα από παρέμβαση των επιτροπών «Ακρίβεια-Stop», ζήτησε «να εξισωθεί το τιμολόγιο με εκείνο της Αθήνας με αναδρομική ισχύ» και να γίνει διακανονισμός των σχολικών κτιρίων «ώστε να μη λειτουργήσει η οφειλή ως βρόγχος προς τις σχολικές επιτροπές».

Οι περσινές κινητοποιήσεις έφεραν αποτέλεσμα. Οι «δουλειές» των δύο ΕΠΑ έπεσαν, τρόμαξαν με την οργή των πολιτών και προσάρμοσαν ανάλογα τα τιμολόγια. Ήταν μία πρώτη νίκη! Η τιμή, όμως, του φυσικού αερίου εξακολουθεί να είναι πανάκριβη σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία, κάτω από την κάλυψη των αποικιοκρατικών συμβάσεων που έχει υπογράψει το Ελληνικό Δημόσιο με τις αντίστοιχες ΕΠΑ. Η τιμή του φυσικού αερίου που χρέωνε η ΕΠΑ Αττικής είναι αυξημένη κατά 20% από τον περσινό Φεβρουάριο. Η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης χρεώνει κατά 12% χαμηλότερα από πέρσι. Η τιμή, όμως, στη Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία εξακολουθεί να είναι κατά 7,5% ακριβότερη απ’ αυτή στην Αθήνα.

Είναι επιτακτικό να παρέμβει, επιτέλους, η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Κατσέλη. Να επιστραφούν τα χρήματα που εισπράχτηκαν αθέμιτα από το καταναλωτικό κοινό. Να ακυρωθούν οι αποικιοκρατικές συμβάσεις της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου και του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου με τις ΕΠΑ. Ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Θεσ/νίκης να ενημερώσει τους πολίτες για τις ενέργειες στις οποίες προέβη για τον έλεγχο της νομιμότητας των πρακτικών των εμπλεκομένων.

* μέλος της επιτροπής «Ακρίβεια-Stop»Θεσσαλονίκης.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!