Για την ενασχόληση των New York Times με το Κίνημα Χωρίς Μεσάζοντες

Άρθρο με τίτλο Μετά την κρίση, οι Έλληνες δουλεύουν για να προωθήσουν την Κοινωνική Οικονομία δημοσιεύτηκε στους New York Times στις 28/01 και αναφέρεται στο Κίνημα Χωρίς Μεσάζοντες όπως αναπτύχθηκε στην Κατερίνη, μέσα από την Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας. Το δημοσίευμα παρουσιάζει τη στάση κάποιων παραγωγών πριν και μετά την είσοδό τους στο Κίνημα: τον σκεπτικισμό τους αρχικά και τον ενθουσιασμό τους, στη συνέχεια, αφού απέκτησαν τη δυνατότητα διάθεσης των προϊόντων τους σε δίκαιες τιμές τόσο γι’ αυτούς, όσο και για τους καταναλωτές, την εξασφάλιση ρευστότητας μέσα από αυτή τη διαδικασία, επομένως και την επιβίωσή τους.
Μία κριτική στο άρθρο είναι ότι αφαιρεί από την κουβέντα την προοπτική του κινήματος, που δεν περιορίζεται στη διάθεση προϊόντων, αλλά απλώνεται και στην αλλαγή του ίδιου του τρόπου λειτουργίας της κοινωνίας και κατά πόσο το Κίνημα Χωρίς Μεσάζοντες μπορεί να την επηρεάσει.
Το Κίνημα Χωρίς Μεσάζοντες επιθυμεί να αλλάξει τον τρόπο διάθεσης των αγαθών (και γιατί όχι και των υπηρεσιών;) αφαιρώντας τα ενδιάμεσα στάδια, δηλαδή τους μεσάζοντες. Επιθυμεί να φέρει κοντά παραγωγούς και καταναλωτές. Αποσκοπεί στην εκπαίδευση και των δύο πλευρών. Ενισχύει την τοπικότητα των προϊόντων, αφαιρώντας τους περιβαλλοντικούς ρύπους που προκύπτουν από τη μεταφορά των προϊόντων σε μακρινές περιοχές.
Επιχειρεί να διαμορφώσει δίκαιο μισθό για τους εργάτες που απασχολούνται στους παραγωγούς του Κινήματος. Εφαρμόζει τη Συμβολαιακή Γεωργία μέσα από το Κίνημα. Τονώνει την τοπική οικονομία και δίνει κίνητρα στους νέους να ασχοληθούν με τη γη, να παράξουν και να συμβάλουν στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Το Κίνημα Χωρίς Μεσάζοντες αντέχει παρά την παρέλευση 2 χρόνων από την εμφάνισή του, παρά τη συνεχιζόμενη καταστολή (ειδικά στο Νομό Θεσσαλονίκης). Αντέχει, όχι μόνο επειδή καταφέρνει και φέρνει φθηνά και ποιοτικά προϊόντα στους καταναλωτές, όπως ήταν ο αρχικός του στόχος, αλλά επειδή με την πάροδο του χρόνου σε κάθε διάθεση προϊόντων δημιουργείται μία «Εκκλησία του Δήμου», όπου καταναλωτές, παραγωγοί και Επιτροπές Κατοίκων συζητούν για τα θέματα που τους απασχολούν.
Το μέλλον και η προοπτική της χώρας περνάει μέσα από το Κίνημα Χωρίς Μεσάζοντες και από όπου αλλού οι πολίτες οργανώνονται και διεκδικούν ένα καλύτερο μέλλον…

Φίλιππος Πολατσίδης

info

Την Κυριακή, 16 Φλεβάρη, οργανώνεται στην Κατερίνη, με το συντονισμό της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας, η 3η Πανελλαδική Συνάντηση Χωρίς Μεσάζοντες, με συμμετοχή δεκάδων πρωτοβουλιών κατοίκων και παραγωγών από όλη τη χώρα.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!