Εκρηκτική η κατάσταση στα «νησιά-φυλακές» του Ανατολικού Αιγαίου

του Γιώργου Πατέλη

 

Σε πλήρη αποδιοργάνωση έχουν βρεθεί οι κοινωνίες των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Τα σχέδια κυβέρνησης-Ε.Ε. για το προσφυγικό έχουν ως αποτέλεσμα την μετατροπή της Λέσβου, της Χίου, της Κω και των υπόλοιπων σε νησιά-φυλακές. Αφού παρά τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για το αντίθετο, από τον Αύγουστο παρατηρείται διαρκής αύξηση των προσφυγικών ροών από τα παράλια της Τουρκίας. Μόνο στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου περίπου 1.600 πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν στα νησιά μας. Έτσι τοπικοί φορείς και συλλογικότητες αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις για την αποσυμφόρηση των νησιών αφού οι υπάρχουσες δομές είναι αδύνατο να εξυπηρετήσουν ούτε τους μισούς αιτούντες ασύλου που βρίσκονται ήδη εκεί.

Τα παραμύθια περί Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προσκρούουν στον τοίχο των στατιστικών στοιχείων, που φανερώνουν ότι η Ελλάδα μετατρέπεται μεθοδικά και σχεδιασμένα σε ένα δοχείο ανθρώπινων ψυχών. Ενδεικτικά στην Γαλλία έχουν μετεγκατασταθεί περίπου 4.400 πρόσφυγες, στην Γερμανία 5.400, στην Αυστρία 0, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Ασύλου. Ενώ συνολικά έχει γίνει μετεγκατάσταση μόλις 21.238 αιτούντων ασύλου προς όλες της χώρες της Ε.Ε. Από την άλλη πλευρά η εικόνα αυτή την στιγμή μόνο στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου δείχνει ότι διαμένουν εκεί 15.396 πρόσφυγες και μετανάστες. Η Ελλάδα σηκώνει ένα δυσβάσταχτο φορτίο όχι μόνο κατ’ αναλογία πληθυσμού, αλλά και με βάση την κοινωνικό-οικονομική ισοπέδωση που έχουμε βιώσει στα μνημονιακά χρόνια.

Η ελληνική κυβέρνηση όπως φαίνεται έχει αποφασίσει να παρατείνει όσο μπορεί τη διαιώνιση της άθλιας κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στα νησιά με την ελπίδα ότι ο χειμώνας θα βάλει «στοπ» στις μεταναστευτικές ροές. Αυτή η κατάσταση δημιουργεί έναν εξαιρετικά επικίνδυνο συνδυασμό. Για παράδειγμα στην Μυτιλήνη, ένα νησί 86.000 κατοίκων, αυτή την στιγμή βρίσκονται 8.358 καταγεγραμμένοι πρόσφυγες. Ανάλογη εικόνα επικρατεί και στα υπόλοιπα νησιά. Διερωτάται, λοιπόν, κανείς πόσο εξωφρενικό είναι να παραμένουν οι μετανάστες εκεί, σε περιοχές που από πλευράς Τουρκίας θεωρούνται γκρίζες ζώνες και σε μία τόσο κρίσιμης γεωπολιτικής σημασίας ζώνη.

Οι αλλεπάλληλες εκκλήσεις για μετεγκατάσταση και άρση του γεωγραφικού αποκλεισμού που ισχύει για μετανάστες και πρόσφυγες πέφτουν στο κενό. Ενώ, χωρίς να έχει ληφθεί υπόψη η αύξηση των μεταναστευτικών ροών, το υπάρχων πρόγραμμα του υπουργείου για το «ξεχειμώνιασμα» αναμένεται να ολοκληρωθεί… τέλος Δεκεμβρίου!

 

Γενική απεργία στην Λέσβο

Φαίνεται ότι ο υπουργός Γ. Μουζάλας ήταν πολύ απασχολημένος στην εσωτερική κόντρα των τελευταίων εβδομάδων, έτσι μάλλον θα ξεχάστηκαν και οι πληρωμές των συμβασιούχων στη Μόρια οι οποίοι προχώρησαν σε τρίωρη στάση εργασίας την περασμένη Δευτέρα. Ενώ την Τρίτη αστυνομικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί πραγματοποίησαν διαμαρτυρία για τις συνθήκες που επικρατούν στο χοτ-σποτ της Μόρια. Προκειμένου να καλυφθούν με κάποιο τρόπο οι ανάγκες εκεί έχουν κινητοποιηθεί οι δυνάμεις από κάθε γωνιά του νησιού. Καθώς τέσσερις αστυνομικοί που υπηρετούν στην Μόρια οδηγήθηκαν στη Δικαιοσύνη επειδή δραπέτευσαν τρεις κρατούμενοι μετανάστες.

Σε συνέχεια αυτών των διαμαρτυριών ο δήμος Λέσβου έχει καλέσει σε κινητοποίηση και γενική απεργία την Δευτέρα (20 Νοεμβρίου) για το προσφυγικό/μεταναστευτικό. Μάλιστα στην ανακοίνωση του δήμου αναφέρεται χαρακτηριστικά «Αίτημά μας είναι να σταματήσει η πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μετατρέπει το νησί της Λέσβου και τα νησιά του Βόρειου και Νότιου Ανατολικού Αιγαίου σε νησιά φυλακές. Απαιτούμε από την κυβέρνηση αναλογική κατανομή της φιλοξενίας των αιτούντων άσυλο με βάση τον πληθυσμό των νησιών και την διατήρηση τόσων αιτούντων άσυλο όσων μπορούν να φιλοξενηθούν σε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης από τις υπάρχουσες δομές. Επίσης, ως άμεσο μέτρο έκτακτης ανάγκης, την άρση του γεωγραφικού αποκλεισμού και την ουσιαστική αποσυμφόρηση όλων των δομών φιλοξενίας. Την μεταφορά του πλεονάζοντος πληθυσμού στην ηπειρωτική Ελλάδα και την άμεση βελτίωση των συνθηκών στο Κ.Υ.Τ Μόριας τόσο για τους διαμένοντες όσο και για τους εργαζόμενους στο κέντρο ώστε να μη θρηνήσουμε άλλες ανθρώπινες ζωές.»

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!