Διαρκή αύξηση παρουσιάζουν από τον περασμένο μήνα οι προσφυγικές ροές από την Τουρκία προς την Ελλάδα. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, από τις αρχές του μήνα μέχρι και τις 13/9 πάνω από 3.500 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, ενώ τον Αύγουστο ο αντίστοιχος αριθμός ξεπέρασε τις 5.800.

Συγκεκριμένα τις τελευταίες δυο εβδομάδες έφτασαν στην Λέσβο 2.078 πρόσφυγες και μετανάστες, στη Χίο 589 και στη Σάμο 802 ενώ οι αντίστοιχοι αριθμοί για  τον Αύγουστο ήταν 3.866, 685 και 1.262, αντίστοιχα. Οι παραπάνω οφείλουν να προστεθούν στους 11.000 και τους 3.000 που στιβάζονται ήδη κάτω από απάνθρωπες συνθήκες στις δομές της Μόριας και της Σάμου, αντίστοιχα.

Αξίζει να σημειωθεί πως το 80% των πρόσφατων ροών δεν προέρχονται από τα 3,5 εκατ. Σύρων προσφύγων που βρίσκονται στην Τουρκία, αλλά πρόκειται κατά πλειοψηφία για Αφγανούς. Μόλις το 5% των αφίξεων αφορά Σύρους, οπότε ας σκεφτούμε πόσο ακόμη μεγαλύτερες θα είναι οι ροές όταν αποφασίσουν οι Σύροι να προσεγγίσουν την Ευρώπη –μέσω της Ελλάδας με μαζικό τρόπο.

Νέες απειλές Ερντογάν

Η αύξηση των ροών, «προβλημάτισε» τη Γερμανία με την Α. Μέρκελ να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο, ενώ ο Γερμανός ΥΠ.ΕΞ., Χ. Μάας ανακοίνωσε πως σε επικοινωνία του με τον Τούρκο ομόλογό του, του ζήτησε να τηρηθεί η συμφωνία του 2016. Μέχρι εκεί ήταν οι αντιδράσεις της Ε.Ε. Η Τουρκία από μεριάς της, κοροϊδεύει κατάμουτρα το πολιτικό προσωπικό της Ε.Ε., ανακοινώνοντας πως η συμφωνία τηρείται και πως οι ροές είναι μειωμένες σε σχέση με το 2018. Μάλιστα, ο Ταγίπ Ερντογάν απείλησε ευθέως την –κατά τα άλλα αποφασιστική– Ε.Ε. πως αν δεν υπάρξουν επιπλέον οικονομικές ενισχύσεις θα ανοίξει την στρόφιγγα. Το προκλητικότερο όλων είναι πως ζητάει εκ νέου οικονομική στήριξη για τη συνέχιση μιας συμφωνίας, την οποία εντέλει τηρεί μόνο η Ελλάδα.

Το ανησυχητικότερο όλων είναι πως ήδη το σύστημα έχει χτυπήσει κόκκινο στην Ελλάδα. Η νέα κυβέρνηση ακολουθεί ακριβώς την ίδια πολιτική με την προηγούμενη. Καμιά ουσιαστική ενέργεια, προετοιμασία, πραγματική πίεση προς την ΕΕ. Εξακολουθούν να διαχειρίζονται επικοινωνιακά το θέμα όπως και οι απελθόντες.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!