Νέες προτάσεις Μουζάλα

 

Η με ΣΥΡΙΖΑίικο τρόπο διάσωση της ανύπαρκτης τιμής και αξιών της Ευρώπης βουλιάζει στις άθλιες συνθήκες διαβίωσης, στο κρύο και τις λάσπες, στο κόψιμο του νερού και του ηλεκτρικού ρεύματος που έχουν γίνει καθεστώς στα hot spots των νησιών του Ανατ. Αιγαίου και των περισσότερων κέντρων φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στη χώρα.

Χειρότερο και από την αθλιότητα των συνθηκών επιβίωσης είναι οι καθημερινές εντάσεις ανάμεσα στους ίδιους τους πρόσφυγες αλλά και ανάμεσα στους πρόσφυγες και τους κατοίκους των νησιών που βλέπουν ότι η παντελής εγκατάλειψη των προσφύγων γίνεται αιτία ανάπτυξης, όχι μόνο δικαιολογημένων διαμαρτυριών και εξεγέρσεων, αλλά και παραβατικών συμπεριφορών και επιθετικότητας όλων εναντίων όλων. Η άθλια εικόνα συμπληρώνεται με την εγκληματική ενεργοποίηση της φασιστικής Χρυσής Αυγής και ολοκληρώνεται με το ανεγκέφαλο χάρισμα των αντιδράσεων των κατοίκων, δικαιολογημένα από την κυβέρνηση καθώς αναζητά άλλοθι – αδικαιολόγητα για την Αριστερά – συνολικά στον ρατσισμό και την ξενοφοβία.

Μέσα σε λίγο χρόνο η κυβέρνηση πέτυχε πολλά. Μετέτρεψε τα νησιά σε αποθήκες ψυχών μόνιμα εγκλωβισμένων προσφύγων και διέλυσε συνολικά την καθημερινότητα και τους όρους ζωής των κατοίκων ακριτικών περιοχών που έχουν πληγεί πολλαπλά από την κρίση. Αποδέχθηκε το καθεστώς περιορισμένης κυριαρχίας στα νησιά με την ανεξέλεγκτη και αναποτελεσματική δράση της ΝΑΤΟϊκής αρμάδας, της Frontex, των μυστικών υπηρεσιών και των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στα νησιά. Εγκλώβισε μόνιμα τα νησιά του Αιγαίου στις επιθυμίες και εκβιασμούς του καθεστώτος Ερντογάν που απειλεί με πλήρη απελευθέρωση της δράσης των δουλεμπόρων στο Αιγαίο και αμφισβητεί το σύνορα στην περιοχή.

Όλα αυτά αποτελούν μοναδικές «επιτυχίες» ανάλογες της υπογραφής του 3ου μνημονίου. Το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα όχι μόνο δεν είδε και δεν κατάλαβε τίποτα από τους σχεδιασμούς και τις μεθοδεύσεις της Ε.Ε και της Τουρκίας με τις προσφυγικές ροές, αλλά αποτελεί τη μοναδική χώρα που αδιαμαρτύρητα αποδέχεται και προσυπογράφει συμφωνίες που στρέφονται άμεσα και ευθέως ενάντια σε κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Το αποτέλεσμα αναμενόμενο. Από τον Απρίλη του 2016 (τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας) μέχρι σήμερα πάνω από 20.000 νέοι άνθρωποι έχουν έρθει στη χώρα, με αυξανόμενο ρυθμό μετά τις γνωστές απειλές Ερντογάν. Πάνω από 16.000 άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι στα νησιά τη στιγμή που όχι μόνο ο Ερντογάν αλλά και η Ε.Ε. απειλεί να γυρίσει στην Ελλάδα όσους έχουν ήδη καταφύγει, χωρίς νόμιμα έγγραφα, στις χώρες της Ευρώπης. Τέλος χιλιάδες αιτήσεις ασύλου έχουν γίνει μέχρι τώρα και προστίθενται σε όσες χιλιάδες ήδη εκκρεμούν βεβαιώνοντας ότι ο χρόνος παραμονής και αβεβαιότητας προσφύγων και μεταναστών δεν θα έχει σύντομο τέλος.

Και μπροστά σε αυτά τα αδιέξοδα ο αρμόδιος υπουργός Γ. Μουζάλας προτείνει δημιουργία κλειστών δομών «προαναχορησιακών κέντρων» στα νησιά προκείμενου να επανέλθει δήθεν το αίσθημα ασφαλείας των κατοίκων. Αίφνης τα «ευρωπαϊκά ιδεώδη» έγιναν κλειστές φυλακές. Καμιά συζήτηση για άμεση μεταφορά στην ηπειρωτική χώρα. Καμιά πίεση για ενεργοποίηση των συμφωνιών μετεγκατάστασης στις ευρωπαϊκές χώρες που πρόβλεπε η αρχική συμφωνία. Φυλακές σε «μικρές δομές των 150- 200 ανθρώπων» είναι η θλιβερή κατάληξη μιας θλιβερής πολιτικής.

Όχι δεν ξεχάστηκε ότι κυρίαρχη ευρωπαϊκή αξία είναι και η «κονόμα». Φαίνεται ότι σε αυτή την αξία το πολιτικό σύστημα ανταποκρίνεται επαρκώς…

 

Σ. Π.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!