Άμεση μετεγκατάσταση των προσφύγων ζητούν οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα»

 

Τη στιγμή που η κυβέρνηση αναζητά αριστερό αποτύπωμα σε κάθε σχέδιο νόμου που φέρνει στη βουλή έξω από τις μνημονιακές της δεσμεύσεις, η κατάσταση στο Βορειοανατολικό Αιγαίο έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Ουσιαστικά παραδομένοι στον σχεδιασμό του ευρωπαϊκού διευθυντηρίου για μετατροπή της χώρας σε «αποθήκη ψυχών» και στο όργιο εμπορίας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και ελπίδας από το πλήθος ΜΚΟ και άλλων οργανισμών που πλημμυρίζουν την περιοχή, οι κυβερνητικοί παράγοντες παρακολουθούν με ένοχη σιωπή τη δραματική επιδείνωση των όρων διαβίωσης προσφύγων και μεταναστών στους λεγόμενους χώρους πρώτης υποδοχής και φιλοξενίας.

Οι προσφυγικές ροές στα νησιά του Αιγαίου όχι μόνο συνεχίζονται αλλά το τελευταίο διάστημα παρατηρείται και σημαντική αύξησή τους.

Μόνο την περασμένη Τετάρτη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου του υπουργείου Εσωτερικών, καταγράφηκαν, 195 νέες αφίξεις. Το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου έφτασαν στα νησιά του Αιγαίου – κυρίως στη Λέσβο, τη Σάμο και τη Χίο – σχεδόν 1.396 πρόσφυγες – μετανάστες ανεβάζοντας στους 13.734 ανθρώπους όσους βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε όλα τα νησιά του Αιγαίου.

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στα νησιά είναι η έκθεση της οργάνωσης «Γιατροί χωρίς Σύνορα» που δημοσιεύθηκε στις 10/10.

Στην έκθεση, που την απευθύνουν στον πρωθυπουργό, σημειώνεται ότι «Οι συνθήκες για τους πρόσφυγες στα νησιά επιδεινώνονται διαρκώς τους τελευταίους μήνες. Καθώς βασικές ανθρώπινες ανάγκες δεν καλύπτονται ακόμα, παρατηρούμε τη δυστυχία των ανθρώπων αυτών να γίνεται ολοένα και πιο έντονη. Ένα τεράστιο κύμα αβεβαιότητας και φόβου έχει κατακλύσει τα νησιά, βυθίζοντας ανθρώπους στην απελπισία. (…) Αυτό όμως που τους ωθεί σε απελπισία, απόγνωση και πράξεις αυτοτραυματισμού είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζουν στα ελληνικά νησιά, και αυτό αποτελεί ντροπή. Καθημερινά οι ομάδες μας περιθάλπουν ασθενείς που μας λένε ότι θα προτιμούσαν να είχαν πεθάνει στην πατρίδα τους από το να είναι εγκλωβισμένοι εδώ.»

Ως στοιχειώδες μέτρο προστασίας αυτών των ανθρώπων οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» καλούν τις ελληνικές αρχές να προχωρήσουν στην άμεση μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο στην ηπειρωτική χώρα και, ως έκτακτο μέτρο, να κλιμακώσουν την παροχή φροντίδας ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένης της ψυχιατρικής φροντίδας και άλλων ζωτικών υπηρεσιών, για να καλύψουν τις ανάγκες αυτών των αντρών, γυναικών και παιδιών με τα τόσο σοβαρά ψυχολογικά τραύματα.

 

Σ.Π.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!