Ο σουλτάνος συνεχίζει το γνωστό εκβιαστικό παιχνίδι των προσφυγικών ροών. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από την αρχή του μήνα στα νησιά του Βορείου Αιγαίου πέρασαν 1.710 πρόσφυγες και μετανάστες. Από αυτούς 948 βρέθηκαν στη Λέσβο, 375 στη Χίο και 387 στη Σάμο. Μόνο τις τελευταίες ημέρες στη Λέσβο έφτασαν 318 άτομα, στη Χίο 94 και στη Σάμο 125. Πέρα από τα νησιά αυξημένες είναι οι ροές και από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, όπου πρόσφυγες –πολλές φορές με μικρά παιδιά– διασχίζουν το ποτάμι με κάποιες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για πάνω από 300 ανθρώπους που καθημερινά διασχίζουν τα σύνορα.

Από την πλευρά του το ΓΕΕΘΑ ανακοίνωσε ότι αυξήθηκαν κατά 843 άτομα σε σχέση με την περασμένη Πέμπτη οι πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν στις 30 δομές φιλοξενίας που διαχειρίζεται.

Ασφυκτική είναι η κατάσταση στις δομές φιλοξενίας. Παρά το πάρτι εκατομμυρίων, μεταξύ ορισμένων ΜΚΟ, οι υπάρχουσες δομές αδυνατούν να φιλοξενήσουν τους συνεχώς αυξανόμενους μετανάστες ενώ οι συνθήκες διαβίωσης παραμένουν άθλιες.

Η απαγόρευση, βάση της συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Ε.Ε., μετακίνησης των προσφύγων και μεταναστών μεγαλώνει το πρόβλημα και συντελεί στην τεράστια συγκέντρωση ανθρώπων στα νησιά, επιβαρύνοντας τη ζωή των κατοίκων αλλά και πυροδοτώντας τις δίκαιες διαμαρτυρίες των προσφύγων για τις άθλιες συνθήκες διαμονής τους.

Έτσι συνεχίζεται για τρίτη μέρα η κατάληψη της κεντρικής πλατείας της πόλης της Μυτιλήνης από εκατοντάδες πρόσφυγες που με διαδηλώσεις και υπαίθριες προσευχές διεκδικούν άμεση εξέταση του αιτήματος ασύλου που έχουν υποβάλει και απεγκλωβισμό τους από το νησί. Καταγγέλλουν τις άθλιες συνθήκες διαβίωσής τους και διαμαρτύρονται για το θάνατο ενός Αφγανού μετανάστη που θεωρούν ότι πέθανε από αμέλεια εθελοντών γιατρών από την Ολλανδία που λειτουργούσαν το βραδινό ιατρείο στον καταυλισμό. Οι εθελοντές γιατροί μετά τις καταγγελίες αποχώρησαν από τον καταυλισμό, κλείνοντας το ιατρείο και αφήνοντας έτσι μια μικρή πόλη 6.500 ανθρώπων χωρίς ιατρική περίθαλψη.

Ο δήμαρχος της πόλης ζητά την παρέμβαση της αστυνομίας για να αδειάσει η πλατεία και έτσι διαμορφώνονται όροι επέκτασης των αδιεξόδων. Η Μυτιλήνη και τα νησιά του Β. Αιγαίου πληρώνουν το τίμημα της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας αλλά και την προκλητική ανικανότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που απορρέουν από την συγκέντρωση τόσων πολλών αβοήθητων ανθρώπων στα νησιά. Ενώ στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη διανυκτέρευσαν 60 πρόσφυγες στην πλατεία Αριστοτέλους με σκηνές και sleeping bags, αφού όπως δήλωσαν δεν έχουν πού αλλού να μείνουν.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!