Στο κοινοβούλιο της Τουρκίας συνεχίζονται οι διαδικασίες για τη «συνταγματική μεταρρύθμιση» που αναμένεται να δώσει εξουσίες σουλτάνου στον Ερντογάν. Ήδη εγκρίθηκαν προχθές, με τις ψήφους των βουλευτών του ερντογανικού ΑΚΡ και του ακροδεξιού ΜΗΡ, τα πρώτα 7 άρθρα της τροποποίησης του Συντάγματος. Και κάθε νέα είδηση που προκύπτει έρχεται να επιβεβαιώσει ότι, στην πορεία εγκαθίδρυσης του νέου καθεστώτος, οι φωνές όλων όσοι αντιδρούν θα πνίγονται με κάθε τρόπο.

Το τελευταίο επεισόδιο της αυταρχικής κατηφόρας, που ξεκίνησε μετά την αποτυχημένη απόπειρα του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, ήταν η… «αποβολή» για 3 ημέρες από τις εργασίες του κοινοβουλίου του αρμενικής καταγωγής βουλευτή του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) Γκάρο Παϊλάν. Αφορμή αποτέλεσε μια ομιλία του στην οποία αναφέρθηκε «στις σφαγές και τις γενοκτονίες εναντίων των Αρμενίων, των Ελλήνων, των Ασσύριων και των Εβραίων» μεταξύ 1913-1923.

Μάλιστα η απόφαση για την αποβολή του ήταν ομόφωνη: την υπερψήφισαν τόσο οι βουλευτές του κυβερνώντος ΑΚΡ μαζί με τους ακροδεξιούς Γκρίζους Λύκους του ΜΗΡ, όσο και οι κεμαλιστές «σοσιαλδημοκράτες» του CHP. Αποδεικνύοντας έτσι ότι, παρά τις διαφωνίες τους για το ποιος διαχειρίζεται καλύτερα το τουρκικό κράτος, και τα δύο εθνικιστικά στρατόπεδα (το ισλαμικό και το κεμαλικό) ενώνονται στην προσπάθεια καταστολής και τρομοκράτησης των μειονοτήτων και των καταπιεσμένων λαών που ζουν σε «τουρκικά εδάφη».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Γκάρο Παϊλάν, απευθυνόμενος ευθέως στον Ερντογάν, ανέφερε πως «όποτε η εξουσία δίνεται σε ένα και μόνο άτομο, τότε οι θεσμοί παύουν να λειτουργούν και ολόκληρα έθνη καταρρέουν». Στη συνέχεια τόνισε ότι πρέπει να αντληθούν διδάγματα από την ιστορία, προσθέτοντας ότι κάθε φορά που διώκεται ο πλουραλισμός στο κοινοβούλιο έρχεται χάος «όπως έγινε μεταξύ 1913-1923 όπου “χάθηκαν” λαοί: Αρμένιοι, Έλληνες, Σύριοι και Εβραίοι, με απελάσεις, μαζικές σφαγές και γενοκτονίες». Μετά από αυτή την αναφορά σε θέματα ταμπού «εξεγέρθηκαν» από κοινού ισλαμιστές, κεμαλιστές και ακροδεξιοί, και…  τον απέβαλαν από τη βουλή!

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!