Με τροπολογία –σε άσχετο νομοσχέδιο, ως συνήθως– που κατατέθηκε αιφνιδιαστικά την περασμένη εβδομάδα, που δεν συζητήθηκε, και που ψηφίστηκε νύχτα από την κυβερνητική (κοινοβουλευτική) πλειοψηφία, δυσκολεύει ακόμη περισσότερο η κυκλοφορία των έντυπων εφημερίδων, οι οποίες επιπλέον καθίστανται όμηροι των εκάστοτε κυβερνώντων. Στην ανακοίνωση που ακολουθεί και συνυπογράφεται από 7 εφημερίδες εξηγείται πώς «επιτυγχάνεται» αυτό το επίτευγμα από μια κυβέρνηση που ήδη έχει κάνει τα πάντα (ή έτσι νομίζαμε ως τώρα…) για να ελαχιστοποιήσει την πιθανότητα επιβίωσης και των τελευταίων έντυπων ΜΜΕ που δεν θεωρούνται πειθήνια.

Η εν λόγω τροπολογία είναι εμφανώς γραμμένη «στο πόδι» και τόσο τυποκτόνα ώστε ακόμη και εντελώς φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ επισημαίνουν ότι «μπάζει συνταγματικώς από παντού, όπως θα μπορούσε να διαπιστώσει και ένας πρωτοετής φοιτητής Νομικής». Μεταξύ άλλων, ορίζει υπεύθυνο για την επιβολή της το… Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο (ΕΣΡ), που εκ του Συντάγματος είναι αρμόδιο μόνο για τα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ – τα οποία «φυσικά» εξαιρούνται από την εν λόγω τροπολογία… Επιπλέον τα εξοντωτικά πρόστιμα που προβλέπει θα τα παρακρατεί μια ιδιωτική εταιρία!

Τέλος, με την απαίτηση να οριστούν διευθυντές κ.λπ. που πρέπει να είναι μέλη επαγγελματικών ενώσεων (από τις οποίες εξ ορισμού αποκλείονται δημοσιογράφοι και συνεργάτες οι οποίοι γράφουν αφιλοκερδώς για ένα μη κερδοσκοπικό έντυπο, που θεωρούν ότι κάτι προσφέρει – όπως συμβαίνει στον Δρόμο και άλλες «μικρές» εφημερίδες), καταργείται σιωπηρά αλλά έμπρακτα το συνταγματικά εγγυημένο δικαίωμα κάθε πολίτη και κάθε συλλογικότητας να εκδίδει εφημερίδα.

Ο Δρόμος θα ανταποκριθεί, προκειμένου να εξακολουθήσει να κυκλοφορεί και να υπηρετεί μια προοπτική θετικής διεξόδου για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, στις απαιτήσεις της αντισυνταγματικής και επιλεκτικής τροπολογίας, όσο αυτή δεν έχει καταπέσει με αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Ή με απόφαση μιας διαφορετικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας – διότι είναι ένα από τα πρώτα «νομοθετήματα» που πρέπει να καταργηθούν σε περίπτωση κυβερνητικής αλλαγής. Η εφημερίδα μας ενώνει τη φωνή της με τις εφημερίδες και τους επαγγελματίες και «ερασιτέχνες» δημοσιογράφους που κατά συντριπτική πλειοψηφία ζητούν την άμεση κατάργηση της τυποκτόνας τροπολογίας.

 

«δ»

 

Όχι στη φίμωση του έντυπου Τύπου

Να μην περάσει η τροπολογία της λογοκρισίας

 

Με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή και ψήφισε με fast track διαδικασία, η κυβέρνηση επιχειρεί να επιβάλει προληπτική και κατασταλτική λογοκρισία στις έντυπες εφημερίδες. Η τροπολογία προβλέπει εξοντωτικά αθροιστικά πρόστιμα για την έκδοση και κυκλοφορία των εφημερίδων στη χώρα μας, αν δεν ορίσουν νόμιμο εκπρόσωπο, διευθυντή, διευθυντή σύνταξης και τον μέτοχο ή εταίρο που κατέχει, άμεσα ή έμμεσα, το μισό τουλάχιστον των μετοχών ή εταιρικών μεριδίων. Τα πρόστιμα ανέρχονται σε 10.000 ευρώ για κάθε φύλλο εφημερίδας που εκδίδεται-κυκλοφορεί και για κάθε μη αναγραφή έστω και ενός από αυτά τα πρόσωπα, πράγμα που σημαίνει ότι τα χαράτσια αυτά είναι πολλαπλάσια.

Παράλληλα, υποχρεώνει τα έντυπα αυτά να ορίσουν δύο επαγγελματίες δημοσιογράφους ως διευθυντές τους, θέτοντας ακόμη μεγαλύτερα εμπόδια στην έκδοση και κυκλοφορία τους, ενώ εξουσιοδοτεί και προικοδοτεί το γνωστό μονοπώλιο στη διακίνηση του τύπου, ορίζοντάς το ως αρμόδιο για την είσπραξη-παρακράτηση και απόδοση στο κράτος των προστίμων αυτών, που επιβάλλονται από το ΕΣΡ(!).

Η ενέργεια αυτή της κυβέρνησης είναι αυταρχική και αντιδημοκρατική, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την ελευθεροτυπία και την ελεύθερη διάδοση των ιδεών και των απόψεων. Εντάσσεται στην πολιτική της εντεινόμενης καταστολής και διευρυνόμενης αντιδραστικής στροφής της πολιτικής και κοινωνικής ζωής και αποσκοπεί στο να τρομοκρατήσει, να καταστείλει και να απαγορεύσει εντέλει κάθε φωνή που τής ασκεί κριτική και δεν υποτάσσεται στις αφηγήσεις και τις πρακτικές εφαρμογές της αντιλαϊκής της πολιτικής. Αποτελεί συνέχεια των αντιδημοκρατικών νόμων που χτυπούν το δικαίωμα στη διαδήλωση (ν. 4703/2020) και το δικαίωμα στον ελεύθερο συνδικαλισμό (ν. 4808/2021).

Καταδικάζουμε και καταγγέλλουμε τις μεθοδεύσεις αυτές και τη στόχευσή τους. Οι εφημερίδες-έντυπά μας, όσο κι αν επιδιώκει το κράτος και η κυβέρνηση να τις εμφανίσει ως καπιταλιστικές επιχειρήσεις, ΔΕΝ λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο και αγωνίζονται να κατοχυρώνουν τη δυνατότητα να μπορούν οι πολιτικές συλλογικότητες στις οποίες αναφέρονται να διαδίδουν ανεμπόδιστα τις απόψεις τους. Απαιτούμε την άμεση ανάκληση-κατάργηση της τροπολογίας.

 

Οι εφημερίδες:

Δρόμος της Αριστεράς

Εργατική Αριστερά

Η εποχή

Λαϊκός Δρόμος

Πριν

Προλεταριακή Σημαία

Ξεκίνημα

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!