Άρον – άρον πέρασαν τις τελευταίες εξυπηρετήσεις προς ημετέρους

 

Τριακόσιες(!) τροπολογίες κατέθεσαν σε τρία νομοσχέδια που συζητήθηκαν τις προηγούμενες μέρες για να καλύψουν τις «υποχρεώσεις» τους εκ των οποίων ψηφίστηκαν οι 80. Με φαρσοκωμωδία θα μπορούσε να παρομοιαστεί ο υψηλός «νομοθετικός» πυρετός των τελευταίων ημερών της συγκυβέρνησης. Δεκάδες βουλευτές και υπουργοί σπεύδουν να… σφηνώσουν τροπολογίες στα υπό συζήτηση νομοσχέδια, τσαλαβουτώντας αναιδώς πάνω στους «σκοπέλους» και τις προθεσμίες του ίδιου του Κανονισμού της Βουλής… Ο απόλυτος εκφυλισμός της κοινοβουλευτικής διαδικασίας αναλύεται άλλοτε σε προεκλογικά δωράκια και ανειλημμένες «πελατειακές υποχρεώσεις» προς ψηφοφόρους και άλλοτε σε «δεσμεύσεις» εθελόδουλων προς τους δανειστές και τους λοιπούς ωφελημένους από τον μνημονιακό κρανίου τόπο που θ’ αφήσουν πίσω τους.

«Δεν γίνεται να νομιμοποιήσουμε με την παρουσία μας αυτήν την κατάπτωση», δήλωσε απηυδισμένος το περασμένο Σάββατο ο Θ. Δρίτσας, αιτιολογώντας την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από τις ψηφοφορίες επί των άρθρων του νομοσχεδίου για τις ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις, στο οποίο εκτός από το επίμαχο άρθρο 12, που αποτελεί βαρύτατο πλήγμα για την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων, είχαν «κολλήσει» και 80 άσχετες τροπολογίες.

 

Ρυθμίσεις «στο σακί»

Με μια υπερ-τροπολογία 48 σελίδων, επίσης της τελευταίας στιγμής, το υπουργείο Οικονομικών παρατείνει κατά ένα έτος την προθεσμία παραγραφής φορολογικών υποθέσεων που λήγει στο τέλος του 2014. «Παγώνει» το φόρο υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων ως τον Δεκέμβριο του 2016 – όσο χρειάζεται πιθανότατα να αλλάξουν χέρια τα λάφυρα των «επενδυτών-κατασχετών», τα σπίτια και οι περιουσίες των φτωχοποιημένων νοικοκυριών. Φυσικά, διασφαλίζει επίσης την… απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των αυτοκινητοβιομηχανιών, επεκτείνοντας το δικαίωμα της απόσυρσης και της απαλλαγής τελών ταξινόμησης στην αγορά καινούργιων Ι.Χ. και για το 2015. Μειώνεται από 200 σε 100 ευρώ το κατώτατο όριο του προστίμου που επιβάλλεται σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα που ρυπαίνουν ή υποβαθμίζουν τα ύδατα. Τροποποιούνται οι διατάξεις του ν.2523/1997 που αναφέρονται στις αρμοδιότητες των εισαγγελέων οικονομικού εγκλήματος και τη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών, περιεχομένου θυρίδας και περιουσιακών εν γένει στοιχείων, για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου, και αναπροσδιορίζονται οι περιπτώσεις ανάκλησης των αιτιολογημένων διατάξεων σχετικά με τη δέσμευση τραπεζικού λογαριασμού.

Υπάρχουν ακόμη τροπολογίες με τις οποίες οι βουλευτές της συμπολίτευσης ή οι υπουργοί ζητούν με αξιοθαύμαστη… γενναιότητα φορολογικές ελαφρύνσεις αγροτών, επαναφορά αφορολόγητου ορίου στα 9.000 για τα ημερομίσθια των αγροτών και της οικογένειά τους αλλά και εξαίρεση της δήλωσης πρώτης κατοικίας στα «πόθεν έσχες», αναστολή προστίμων και επ’ αόριστον παράταση στην προθεσμία της ρύθμισης για νομιμοποίηση αυθαίρετων κατοικιών, απελευθέρωση δόμησης σε παράκτιες ζώνες, συμμετοχή της ΚΕΔΕ στο μοίρασμα του ΕΣΠΑ, κ.ά.  Επίσης, αιτούνται την παράταση του καθεστώτος της διαθεσιμότητας για όσους υπαλλήλους δεν υπέβαλαν αίτηση μετάταξης (περιλαμβάνονται και οι δημοτικοί αστυνομικοί) έως την 31η Μαρτίου του 2015, καθώς και την παράταση έως τα τέλη του Ιουνίου (έληγε στις 31/12/2014) των προθεσμιών για τη διαδικασία αξιολόγησης των δομών και του προσωπικού των φορέων του Δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα. Χαρακτηριστική είναι και η τροπολογία για την επαναπρόσληψη 200 πρώην εργαζομένων της Αττικό Μετρό που είχαν απολυθεί το 2010 επί διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, η οποία έγινε δεκτή και από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Πώς μπαινοβγαίνουν τα σκάγια στο κουφάρι της δύσμοιρης χώρας!

Στη ζούλα, επίσης ,κατάφερε ο Ανδρέας Λοβέρδος, σε μια ριπή εννέα τροπολογιών, να περάσει και την ίδρυση στα ΑΕΙ προγραμμάτων σπουδών, που θα γίνονται σε ξένη γλώσσα και θα απευθύνονται αποκλειστικά σε αλλοδαπούς φοιτητές, στα οποία… «οι φοιτητές θα συμμετέχουν οικονομικά στην κάλυψη των δαπανών». Ένας ακόμη «δούρειος ίππος» δεν βλάπτει. Ακόμα και ένας βουλευτής της συμπολίτευσης ακούστηκε να ειρωνεύεται τη σαρωτική σπουδή του Λοβέρδου: «Αφήστε κάτι, κύριε υπουργέ!»

 

Κύκνεια… παράταση

Στο νομοσχέδια του υπουργείου Περιβάλλοντος που ψηφίστηκε το περασμένο Σάββατο και του υπουργείου Υγείας που ψηφίστηκε τη Δευτέρα ενσωματώθηκαν συνολικά 70 τροπολογίες, 32 υπουργικές και 38 βουλευτικές, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζει η κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την παράταση του Μνημονίου, στην οποία, όπως έχει ήδη καταγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρείται το έγκλημα της «εκχώρηση της κυριαρχίας και της παραίτησης από κυριαρχικά δικαιώµατα». Τα επίµαχα σηµεία εντοπίζονται στο κεφάλαιο 5 της Τροποποιητικής Σύµβασης µε τίτλο «Εφαρµοστέο ∆ίκαιο και ∆ικαιοδοσία»: «H παρούσα ∆εύτερη Τροποποιητική Σύµβαση και τυχόν µη συµβατικές υποχρεώσεις που προκύπτουν από ή σε σχέση µε αυτή θα διέπονται και θα ερµηνεύονται σύµφωνα µε το Αγγλικό Δίκαιο. Τα Συµβαλλόµενα Μέρη αναλαµβάνουν την υποχρέωση να υποβάλουν οποιαδήποτε διαφορά ενδέχεται να προκύψει σχετικά µε τη νοµιµότητα, την εγκυρότητα, την ερµηνεία ή την εκτέλεση της παρούσας ∆ΤΣ στην αποκλειστική δικαιοδοσία των δικαστηρίων του Μεγάλου ∆ουκάτου του Λουξεµβούργου… Η Ελλάδα, η Τράπεζα της Ελλάδος και το ΤΧΣ παραιτούνται µε την παρούσα, αµετάκλητα και άνευ όρων, από οιαδήποτε ασυλία της οποίας είναι ή ενδέχεται να καταστούν δικαιούχοι, όσον στα ίδια ή τα περιουσιακά τους στοιχεία, από νοµικές διαδικασίες σε σχέση µε την παρούσα ∆ΤΣ, συµπεριλαµβανοµένων, χωρίς περιορισµό, της ασυλίας έναντι της αγωγής, δικαστικής απόφασης ή άλλης εντολής, από κατάσχεση, σύλληψη ή ασφαλιστικά µέτρα πριν από την έκδοση δικαστικής απόφασης και από την εκτέλεση και επιβολή εις βάρος των περιουσιακών τους στοιχείων, στον βαθµό που αυτό δεν απαγορεύεται από αναγκαστικό Δίκαιο». Και, επιπλέον, ενσωματώνεται για πρώτη φορά η κατάπτυστη γνωμοδότηση του ΝΣΚ ότι «ούτε το κράτος-μέλος ∆ικαιούχο ούτε η Τράπεζα της Ελλάδος ούτε οποιαδήποτε από τα αντίστοιχα περιουσιακά τους στοιχεία απολαύουν ασυλίας για λόγους εθνικής κυριαρχίας ή άλλως από τη δικαιοδοσία, την κατάσχεση -είτε πριν είτε µετά µια απόφαση- ή την εκτέλεση σε σχέση µε οποιαδήποτε ενέργεια ή διαδικασία αφορά στη ∆ΤΣ».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!