της Κέιτλιν Τζονστόουν*

Σε μια νέα ανάρτησή του στο Twitter ο Τόνι Μπλίνκεν, υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Μπάιντεν, γράφει τα εξής:

«Δεν θα διστάσουμε ποτέ να χρησιμοποιήσουμε βία όταν διακυβεύονται ζωές Αμερικανών και αμερικανικά ζωτικά συμφέροντα. Αλλά θα το πράττουμε μόνο όταν οι στόχοι είναι σαφείς και επιτεύξιμοι, σύμφωνα με τις αξίες και τους νόμους μας, και με τη συναίνεση του ενημερωμένου αμερικανικού λαού – μαζί με την άσκηση διπλωματίας».

Όπως σχεδόν όλα όσα έχουν ειπωθεί από τον Μπλίνκεν, ή μάλλον –για να είμαστε ακριβείς– από κάθε υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, είναι κι αυτό ένα απόλυτο ψέμα.

Πρώτον: η αμερικανική στρατιωτική ισχύς δεν χρησιμοποιείται ποτέ, στη σύγχρονη εποχή, για να προστατεύσει «ζωές Αμερικανών». Εκτός εάν υπολογίζετε ως τέτοιες τις ζωές των αμερικανικών στρατευμάτων και των Αμερικανών μισθοφόρων σε ξένες χώρες, στις οποίες ούτως ή άλλως δεν έχουν καμία δουλειά. Ο αμερικανικός στρατός δεν χρησιμοποιείται ποτέ για να υπερασπιστεί τις ζωές των Αμερικανών από την εισβολή μιας εχθρικής δύναμης. Κάτι τέτοιο απλά δεν συμβαίνει στην τρέχουσα παγκόσμια τάξη μας. Χρησιμοποιείται μόνο για να προστατεύσει την ατζέντα της μονοπολικής πλανητικής κυριαρχίας: σε αυτήν αναφέρεται, χρησιμοποιώντας τον θολό όρο «ζωτικά συμφέροντα», ο Μπλίνκεν.

Δεύτερον: ο ισχυρισμός του Μπλίνκεν ότι η διοίκηση Μπάιντεν δεν θα χρησιμοποιήσει ποτέ στρατιωτική δύναμη χωρίς «τη συναίνεση του ενημερωμένου αμερικανικού λαού» έχει ήδη κουρελιαστεί από τα αεροπορικά πλήγματα του Μπάιντεν στη Συρία τον περασμένο μήνα. Ο αμερικανικός λαός, ενημερωμένος ή ανενημέρωτος, δεν έδωσε ποτέ τη συγκατάθεσή του για αυτά τα πλήγματα. Ένα έθνος που έχει υποστεί την εισβολή των ΗΠΑ (η Συρία) βομβαρδίστηκε επειδή αμερικανικά στρατεύματα υπέστησαν επίθεση ευρισκόμενα στο έδαφος ενός άλλου έθνους το οποίο επίσης έχει υποστεί αμερικανική εισβολή (το Ιράκ), με τον εντελώς αναπόδεικτο ισχυρισμό ότι μια τρίτη χώρα, εναντίον της οποίας οι ΗΠΑ έχουν εξαπολύσει έναν οικονομικό πόλεμο (το Ιράν), υποστήριξε τις εν λόγω επιθέσεις! Σε καμία στιγμή δεν ζητήθηκε η συγκατάθεση του αμερικανικού λαού σε αυτούς τους βομβαρδισμούς, και σε καμία περίπτωση δεν έγινε οποιαδήποτε προσπάθεια να εξασφαλιστεί ότι θα ενημερωθούν για την κατάσταση πριν ξεκινήσουν οι αεροπορικές επιδρομές.

Τρίτον: η αμερικανική στρατιωτική ισχύς δεν χρησιμοποιείται ποτέ, μα ποτέ, με την ενημερωμένη συναίνεση του αμερικανικού λαού. Κυριολεκτικά ποτέ. Η συναίνεση για τους πολέμους των ΗΠΑ πάντα κατασκευάζεται με ψεύδη και με την προπαγάνδα των ΜΜΕ. Εκατό τοις εκατό, χωρίς εξαίρεση. Όσο μεγαλύτερη είναι η στρατιωτική επιχείρηση, τόσο πιο διαβόητη είναι η εξαπάτηση που χρησιμοποιείται για την κατασκευή συναίνεσης με αυτήν. Ακόμη και σε σχετικά «ειρηνικές» εποχές, όταν δηλαδή οι ΗΠΑ απλά περιορίζονται να ρίχνουν δεκάδες βόμβες και πυραύλους τη μέρα σε ξένα εδάφη, οι Αμερικανοί υπόκεινται έναν αδιάκοπο κατακλυσμό διαστρεβλωμένων ή εντελώς ψευδών αφηγημάτων σχετικά με τις ένοπλες δυνάμεις τους, και σχετικά με τα έθνη που αυτές στοχοποιούν και επιχειρούν να καταστρέψουν.

Ο ισχυρισμός του Μπλίνκεν ότι η διοίκηση Μπάιντεν δεν θα χρησιμοποιήσει ποτέ στρατιωτική δύναμη χωρίς «τη συναίνεση του ενημερωμένου αμερικανικού λαού» έχει ήδη κουρελιαστεί από τα αεροπορικά πλήγματα του Μπάιντεν στη Συρία τον περασμένο μήνα

Να πάρουμε πίσω τη δύναμη που μας έκλεψαν

Μια συναίνεση που έχει κατασκευαστεί τεχνητά μέσω της προπαγάνδας είναι τόσο «ενημερωμένη» όσο συναινετική είναι και η σεξουαλική πράξη με ένα άτομο στο οποίο έχει χορηγηθεί εν αγνοία του το αναισθητικό Rohypnol. Ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός δεν βασίζεται σε ενημερωμένη συναίνεση, αλλά σε διαστρεβλωμένη: η συναίνεση αυτή κατασκευάζεται μέσα από την παραπληροφόρηση. Μια πραγματική συναίνεση δεν παίζει κανένα ρόλο στη χρήση της στρατιωτικής ισχύος των ΗΠΑ, ούτε εξάλλου και σε καμία άλλη βασική πτυχή της συμπεριφοράς των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

Κάθε πτυχή της συμμαχίας ισχύος γύρω από τις ΗΠΑ υποστηρίζεται από ένα συνεχή βομβαρδισμό ψυχολογικών επιχειρήσεων μαζικής κλίμακας. Η συναίνεση στον ιμπεριαλισμό, τον καπιταλισμό, τις εκλογικές πολιτικές, η συναίνεση σε όλους τους κεντρικούς πυλώνες αυτής της ισχύος, διαρκώς κατασκευάζεται από τα ΜΜΕ της ολιγαρχίας, από την τηλεόραση, από κινηματογραφικές ταινίες. Οι δημιουργοί της σύγχρονης κυρίαρχης σκέψης και κουλτούρας επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από μια πλουτοκρατική τάξη η οποία έχει κάθε συμφέρον να κρατήσει την εξουσία μακριά από τα χέρια του λαού.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε το γεγονός ότι η συγκατάθεσή μας για αυτό το χάος έχει κατασκευαστεί. Αυτό σημαίνει ότι δεν τους δώσαμε ποτέ την ενημερωμένη συγκατάθεσή μας, πράγμα που με τη σειρά του υποδηλώνει ότι καμία υπάρχουσα δομή εξουσίας δεν διαθέτει οποιαδήποτε νομιμοποίηση. Έχουν δύναμη και εξουσία επειδή την έκλεψαν από εμάς. Και είναι δικαίωμά μας να την πάρουμε πίσω. Για να το πετύχουμε, δεν χρειάζεται να περάσουμε από τα πολιτικά συστήματα τα οποία έχουν νοθεύσει προς όφελός τους, ή να περιοριστούμε στο ιδεολογικό φάσμα της «αποδεκτής αντιπαράθεσης» στην οποία έχουν εγκλωβίσει τον κυρίαρχο λόγο. Μπορούμε απλά να την πάρουμε πίσω.

* Η Κέιτλιν Τζονστόουν είναι ανεξάρτητη δημοσιογράφος που ζει στη Μελβούρνη της Αυστραλίας. Το παρόν κείμενο περιλαμβάνει εκτενή αποσπάσματα από άρθρο της που δημοσιεύθηκε στις 10/3/2021 στο μπλογκ της (caitlinjohnstone.substack.com). Το μονόστηλο «Γεννημένος διεθνιστής» είναι της Σύνταξης.


«Γεννημένος διεθνιστής»!

Αυτός ήταν ο χαρακτηρισμός που απέδωσε στον Μπλίνκεν η παγκόσμια ναυαρχίδα των «προοδευτικών» ΜΜΕ, η βρετανική εφημερίδα The Guardian, ισχυριζόμενη ότι ο νέος υπουργός Εξωτερικών του Μπάιντεν εκπροσωπεί μια «βαθιά ρήξη με την εποχή του Τραμπ». Ας δούμε κατά πόσο ισχύουν αυτά:

► Το 2003, όντας δεξί χέρι του Μπάιντεν (που τότε ήταν επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας), τον εφοδίασε με «επιχειρήματα» για να υποστηρίξει την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ.

► Το 2011, όντας σύμβουλος του Ομπάμα, υποστήριξε τη δυτική επέμβαση που ανατίναξε τη Λιβύη, και, λίγο αργότερα, τάχθηκε υπέρ του εξοπλισμού από τις ΗΠΑ των «μετριοπαθών» τζιχαντιστών στη Συρία. «Θα φέρω πάντα βαρέως ότι δεν επέμεινα για μια άμεση στρατιωτική επέμβαση», είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του…

► Το 2014, στη διάρκεια της ισραηλινής εισβολής στη Γάζα, πίεσε για τον ανεφοδιασμό του Ισραήλ με πυραύλους και άλλα οπλικά συστήματα. Τον επόμενο χρόνο, όντας πλέον υφυπουργός Εξωτερικών του Ομπάμα, υποστήριξε την αιματηρή σαουδαραβική επέμβαση στην Υεμένη.

► Το 2015 δήλωσε ότι, αν του ζητήσει κανείς να διαλέξει μεταξύ της Τουρκίας και των Κούρδων της Συρίας, «η απάντηση είναι εύκολη: η Τουρκία είναι σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ».

► Το 2017, μετά την άνοδο στην προεδρία του Τραμπ, ίδρυσε την ιδιωτική εταιρία συμβούλων WestExec, που και σήμερα δρα ως λόμπι υπέρ της «αμυντικής» βιομηχανίας και των χρηματιστηριακών hedge funds – σε βαθμό ώστε ακόμη και οι New York Times να αναρωτιούνται μήπως υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων…

► Το 2020, πριν τη νίκη των Δημοκρατικών, διαβεβαίωνε ότι μια κυβέρνηση Μπάιντεν θα συνεχίσει τη στενή στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ «ανεξάρτητα από το αν διαφωνούμε με ορισμένες ενέργειές του».

► Στις αρχές του 2021, λίγο πριν οριστεί υπουργός Εξωτερικών, απέτιε φόρο τιμής στη σκληρή αντικινεζική πολιτική του Τραμπ, δηλώνοντας ότι το Πεκίνο «πραγματοποιεί γενοκτονίες και επιδιώκει την παγκόσμια κυριαρχία», ενώ καλούσε και σε πιο ενεργητική υποστήριξη της Ταϊβάν.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!