Στα Σκόπια υψώνεται αυτές τις μέρες ένα άγαλμα 12 μέτρων του Μεγάλου Αλεξάνδρου και η εκεί κυβέρνηση, μέσω αυτής της ενέργειας, συνεχίζει και κλιμακώνει την προκλητική εθνικιστική της πολιτική – με τις πλάτες, βεβαίως, των Δυτικών.

Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται να κατοχυρωθεί μια πλαστογράφηση της ιστορίας, ώστε να δοθεί μια εθνική ταυτότητα σε μια χώρα-προτεκτοράτο, που η υπόστασή της μπορεί ανά πάσα στιγμή να κλυδωνιστεί από γείτονες δυνάμεις (π.χ. Αλβανία, Βουλγαρία) και που οι βλέψεις για διεκδικήσεις σε βάρος της Ελλάδας δεν έχουν λείψει από την επίσημη προπαγάνδα των εθνικιστικών κύκλων της ΠΓΔΜ.
Οι Σλαβομακεδόνες έχουν δικαίωμα να υπάρχουν ως ανεξάρτητη κρατική οντότητα, αλλά δεν έχουν δικαίωμα να χρησιμοποιούν αμφιλεγόμενες ονομασίες και ταυτόχρονα να επιδίδονται σε προσπάθειες παραχάραξης της ιστορίας. Το «άλογο» του εθνικισμού-σωβινισμού το καβάλησαν, διαδοχικά, όλες οι αστικές τάξεις της περιοχής, διαίρεσαν και χώρισαν λαούς, έσπειραν δηλητήριο, επιδόθηκαν σε προβοκάτσιες, διαμέλισαν χώρες, δημιούργησαν φτώχεια, δυστυχία, μεταναστευτικά ρεύματα, άλλαξαν τα σύνορα.
Και οι μεγάλες δυνάμεις, πάντα πίσω από τα σχέδια αυτά, εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο τις αντιθέσεις και τις έριδες. Γι’ αυτό, οι τυχοδιωκτικές πολιτικές των εθνικιστικών κύκλων των Σκοπίων δεν έχουν κανένα θετικό στοιχείο και πρέπει, άμεσα, να καταδικαστούν από όλους τους προοδευτικούς Βαλκάνιους.

Φ.Λ.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!