Διημερίδα από το αρμόδιο τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη

 

Το Τμήμα Τέχνης και Πολιτισμού ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης διοργανώνει διημερίδα με θέμα Τέχνη, Πολιτισμός και Κυβέρνηση της Αριστεράς – Ξεκινώντας από τη Θεσσαλονίκη. Σε μια δύσκολη, αλλά ελπιδοφόρα εποχή για την Ελλάδα και την Ευρώπη, το Τμήμα θεωρεί ότι η σημασία της τέχνης και του πολιτισμού επιτείνεται. Οι θεματικές ενότητες που επιλέχθηκαν, αφορούν θεσμικά ζητήματα των πολιτιστικών οργανισμών, της εργασίας των καλλιτεχνών και της καλλιτεχνικής παιδείας. Σε μια προσπάθεια να τεθούν σε προτεραιότητα τα τοπικά προβλήματα και η ανάγκη να επιλυθούν, έχουν προσκληθεί ομιλητές από όλους τους τομείς και φορείς, επικεφαλής του κοινοβουλευτικού έργου και κομματικών οργάνων, για να βοηθήσουν στη συζήτηση και να συμβάλουμε από κοινού στη διαμόρφωση μιας πολιτιστικής πολιτικής που θα προσφέρει διέξοδο.
Οι τέχνες και ο πολιτισμός αντιμετωπίζουν πολλαπλά και καίρια προβλήματα, ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη. Οι πολιτιστικοί οργανισμοί που διαθέτει, ενώ έχουν βαθιά ιστορία, μακρόχρονη παράδοση και σημαντικό έργο, εντούτοις σήμερα βρίσκονται σε μαρασμό και αντιμετωπίζουν πολλά αδιέξοδα.
Οι καλλιτέχνες της πόλης, ενώ αποτελούν ισχυρό δυναμικό πολιτιστικής ανάπτυξης, αδυνατούν να υπηρετήσουν την τέχνη τους και να προβάλλουν το έργο τους. Δεν τους παρέχονται ούτε χώροι, ούτε στοιχειώδης υποστήριξη. Έτσι ή εγκαταλείπουν την πόλη ή οδηγούνται στην ένδεια.
Μέχρι σήμερα το Τμήμα έχει προσφέρει καθοριστικά στην επίλυση μεγάλων προβλημάτων της πόλης στον τομέα του πολιτισμού με παρεμβάσεις, εκδηλώσεις, αλλά και με την επεξεργασία θέσεων για την πολιτιστική πολιτική. Θα συνεχίσει, έχοντας πάντα την πεποίθηση πως η τέχνη και ο πολιτισμός, ως το υψηλότερο μέσο, μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να έρθουν πιο κοντά, να τους ενώσουν, και τελικά να προσφέρουν διεξόδους από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα. Γι’ αυτό εξακολουθεί αταλάντευτα να διεκδικεί αξιοπρεπείς και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, που δεν μπορούν να επιτευχθούν χωρίς τη συμβολή της τέχνης και του πολιτισμού. Θεωρεί, ωστόσο, ότι σήμερα επανέρχεται το ερώτημα αν θα αρχίσει να εφαρμόζεται συγκροτημένη πολιτιστική πολιτική ή αν τα ζητήματα του πολιτισμού θα συνεχίσουν να λύνονται συγκυριακά και ευκαιριακά.

Το Τμήμα Τέχνης και Πολιτισμού ευελπιστεί ότι αυτή η πολιτική εκδήλωση θα αποφέρει γόνιμα και αισιόδοξα συμπεράσματα, αλλά και προτάσεις, ώστε ο πολιτισμός ως δημόσιο αγαθό να αποκτήσει τη θέση που του αξίζει στην πολιτική της αριστερής κυβέρνησης.

 

Αλέξης Μπαλτζής

Μαρία Τζώγα

Τμήμα Τέχνης και Πολιτισμού ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!