Την ώρα που η κρίση των σκουπιδιών στην Αττική είναι ante portas, η Περιφερειάρχης Αττικής και η κυβέρνηση κάνουν διαρροές στον Τύπο για τις επικείμενες αποφάσεις τους, που περιλαμβάνουν τροποποιήσεις νόμων, προκειμένου να χωροθετηθούν δύο νέοι ΧΥΤΥ –στο Κορωπί και στα Μέγαρα– καθώς και ορισμένες νέες μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων στην Αττική.

Οι ίδιοι που κάνουν τις διαρροές αυτές γνωρίζουν καλά πως ο ΧΥΤΑ της Φυλής κρατιέται ανοιχτός με συνεχείς επεκτάσεις και ρίχνοντας σκουπίδια πάνω στα αποκαταστημένα κύτταρα, για να κερδίσουν ακόμα λίγους μήνες μέχρι τις ερχόμενες εκλογές. Γνωρίζουν καλά πως ο ΧΥΤΑ της Φυλής θα «σκάσει», χωρίς να προλάβουν ούτε καν να ξεκινήσουν τις μελέτες για τους νέους ΧΥΤΥ. Γνωρίζουν καλά ότι υπάρχουν μελέτες που ακόμη δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, οι οποίες καταγράφουν πρωτοφανή οικολογική καταστροφή και επιβάρυνση της Δυτικής Αθήνας λόγω του ΧΥΤΑ. Αποκρύπτουν ότι αθέτησαν τις υποσχέσεις τους για μείωση των σκουπιδιών, αφού δεν έχουν –ούτε κατ’ ελάχιστο– εκπληρώσει τους στόχους των δικών τους σχεδιασμών (Εθνικού και Περιφερειακού).

Γιατί η Περιφερειάρχης Αττικής και η κυβέρνηση, αφού γνωρίζουν ότι οι αντιδράσεις στις νέες χωροθετήσεις ΧΥΤΥ είναι αναπόφευκτες, περίμεναν την τελευταία στιγμή –λίγους μήνες πριν από τη λήξη της τρέχουσας θητείας τους– να ανοίξουν το θέμα των χωροθετήσεων; Η απάντηση είναι απλή: επειδή προετοιμάζουν το έδαφος για μια νέα θηριώδη επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής στη λεγόμενη Γ΄ φάση

Αφού τα γνωρίζουν όλα αυτά και αφού οι αντιδράσεις στις νέες χωροθετήσεις είναι –σχεδόν νομοτελειακά– αναπόφευκτες, για ποιο λόγο περίμεναν την τελευταία στιγμή –λίγους μήνες πριν από τη λήξη της τρέχουσας θητείας τους– να ανοίξουν το θέμα των χωροθετήσεων; Η απάντηση είναι απλή: επειδή προετοιμάζουν το έδαφος για μια νέα θηριώδη επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής στη λεγόμενη Γ΄ φάση. Με ειλημμένη αυτήν την απόφαση, η –ανομολόγητη για την ώρα– δικαιολογία θα είναι ότι δεν προλαβαίνουν να ετοιμάσουν τους νέους ΧΥΤΑ, αυτούς, δηλαδή, που διαρρέουν πως «θα» κάνουν.

Οι κάτοικοι της Δυτικής Αττικής το έργο αυτό, με τις υποσχέσεις για το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής και την κατασκευή νέων ΧΥΤΑ, το έχουν ξαναδεί άλλες δυο φορές: πρώτα το 1991, όταν έκλεισε η χωματερή του Σχιστού και ήρθαν όλα τα σκουπίδια της Αττικής στα Άνω Λιόσια και, μετά το 2003, με την ψήφιση του άρθρου 33 του ν. 3164/03 της κ. Β. Παπανδρέου για τις χωροθετήσεις των υποδομών διαχείρισης της Αττικής.

Και στις δυο περιπτώσεις, οι κυβερνήσεις και ο ΕΔΣΝΑ εξαπάτησαν τους κατοίκους της Δυτικής Αττικής και δεν έκαναν τους νέους ΧΥΤΑ που υπόσχονταν. Από τότε και μέχρι σήμερα ελάχιστα έχουν γίνει για την πρόληψη και την ανακύκλωση, ώστε να μειωθούν τα σύμμεικτα σκουπίδια. Το μόνο που έκαναν ήταν να επεκτείνουν, συνεχώς, το ΧΥΤΑ Φυλής και έτσι να τον κρατούν ανοιχτό για 27 ολόκληρα χρόνια επιπλέον, με ψέματα και υποσχέσεις για νέους ΧΥΤΑ στην Ανατολική Αττική.

Εμείς είμαστε εδώ και περιμένουμε τις επίσημες προτάσεις για τους νέους ΧΥΤΥ που θα πρέπει να συνοδεύονται με χρονοδιαγράμματα υλοποίησης των έργων. Προκαταβολικά όμως δηλώνουμε πως δεν υπάρχει περίπτωση η κοροϊδία να επαναληφθεί για τρίτη φορά. Τη Φυλή θα πρέπει να την ξεχάσουν.

* Δυτικό Μέτωπο, Συντονισμός φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών Δυτικής Αττικής – Δυτικής Αθήνας, [email protected] – f/b: Δυτικό Μέτωπο

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!