Τα απορρίμματα αποτελούσαν και συνεχίζουν να αποτελούν μια τεράστια μπίζνα που, δυστυχώς, οι μόνοι που ωφελούνται από απ’ αυτήν είναι οι (συγκεκριμένοι) εργολάβοι. Η Περιφέρεια, έρμαιο της κυβέρνησης και των deals που γίνονται από επιτήδειους και επιχειρηματίες, ήδη βρίσκεται μπροστά σε μια ακόμα μεγάλη απάτη.

Στις δύο πρώτες αποφάσεις της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ (Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής) για το νέο  Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (31/5/21 και 21/11/21) υπήρχε η εξής διατύπωση: «Για τον ΧΥΤΑ Φυλής υλοποιείται έργο για τη μεταβατική διαχείριση, το οποίο περιλαμβάνει κατασκευή νέων κυττάρων υγειονομικής ταφής χωρητικότητας τουλάχιστον 4.000.000 κ.μ. και την υλοποίηση μεταβατικών υποδομών για την διαχείριση ποσότητας 20.000 τόνων ΑΣΑ ανά έτος».

Όμως, στις 19/4/22, η συγκεκριμένη διατύπωση επαναπροσδιορίστηκε: «Για τον ΧΥΤΑ Φυλής υλοποιείται έργο για τη μεταβατική διαχείριση, το οποίο περιλαμβάνει κατασκευή νέων κυττάρων υγειονομικής ταφής χωρητικότητας τουλάχιστον 4.000.000 κ.μ. με δικαίωμα προαίρεσης για επιπλέον 4.000.000 κ.μ. και την υλοποίηση μεταβατικών υποδομών για την διαχείριση ποσότητας 20.000 τόνων ΑΣΑ ανά έτος». Δηλαδή, επιπλέον 4.000.000 κ.μ. σκουπιδιών, στη λούφα…

Η σωστή διαχείριση των σκουπιδιών θα μπορούσε να αποφέρει κέρδος στους δήμους και αυτό έχει αποδειχθεί από εμπεριστατωμένες μελέτες τις οποίες, βεβαίως, και οι δήμοι αλλά και η Περιφέρεια γνωρίζουν. Γνωρίζουν, αλλά τα εργολαβικά συμφέροντα είναι εκείνα που καθορίζουν τις κινήσεις τους και λυμαίνονται τον ΕΔΣΝΑ, μονίμως.

Η ανάδοχη κοινοπραξία ΗΛΕΚΤΩΡ, στην οποία έχουν ανατεθεί όλες οι εργασίες, είναι ο μοναδικός πολύ-κερδισμένος στην υπόθεση, έχοντας αναλάβει νέους ΧΥΤΑ, μονάδα βιοαερίου, μονάδα στραγγισμάτων, αποτεφρωτήρα κ.λπ.

Η καύση των σκουπιδιών αποτελεί επιδείνωση στο ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον καθώς και ιδιαίτερα κοστοβόρα μέθοδος. Οι κυβερνήσεις, παρά τη ρητορική τους, όχι μόνο δεν προωθούν την ανακύκλωση και τη βιώσιμη ανάπτυξη, αντιθέτως κάνουν πιο πλούσιους τους παράγοντες και σπόνσορές τους.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!