Με επιτυχία η Φωτογραφική Ομάδα Αμπάριζα για άλλη μια χρονιά το 2022 έκθεσε τα έργα της με τίτλο «Σε πρώτο πρόσωπο» στο στέκι «παίρνω Αμπάριζα» στο Γαλάτσι. Μια έκθεση που θα επαναληφθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο.
Μια ομαδική έκθεση με πιο προσωπικό χαρακτήρα που έδωσε χώρο στον καθένα να εκφραστεί φωτογραφικά με δικό του θέμα, ύφος, τρόπο. Αναζητήσεις που εκκινούν ατομικά και φιλοδοξούν να γίνουν κοινός τόπος διαλόγου, επικοινωνίας, σύνδεσης μεταξύ μας και με το θεατή. Μικρό πάντα το φάσμα των θεμάτων και μοναδικό το βλέμμα του καθένα που θέλει να απαθανατίσει:
• Μνήμες παιδικές μέσα από πέπλα και φίλτρα του χρόνου
• Νοσταλγικές ματιές σε χαμένους αλλά όχι ξεχασμένους τόπους κι ανθρώπους
• Τόποι ονειρικοί που βρίσκονται στο εδώ στο τώρα και κάπου αλλού
• Χνάρια ζωής καλυμμένα με τη σκόνη του χρόνου
• Πληγές στο κορμί και στις ψυχές μάρτυρες για αγάπη που δεν ήταν
• Φόρμες και σχήματα που ορίζουν βήματα και βλέμματα
• Θάλασσες, δρόμοι, ταξίδια, πόλεις που φτάσαμε και πόλεις που αφήσαμε
• Εκλεκτικές συγγένειες με αυτούς που «κλέβουμε» επειδή τους αγαπήσαμε
Φωτογραφικές μαρτυρίες και αποτυπώσεις σε συνειδητά ή ασυνείδητα προσωπικά ταξίδια γνώσης και αυτογνωσίας.

Επιμέλεια έκθεσης: Κατερίνα Ντόνα

Συμμετείχαν:
Δαδάρου Αθανασία
Κάτσιος Θανάσης
Κουκουλογιάννης Βαγγέλης
Κουτσίκου Δέσποινα
Μπουρλάκος Διονύσης
Παπαδοκωστόπουλος Άρης
Παπαδοκωστόπουλος Νάσος
Σολωμού Μαρία
Φώσκολου Ιωάννα
Ψαλτίδη Έφη

Δαδάρου Αθανασία
Κάτσιος Θανάσης
Κουκουλογιάννης Βαγγέλης
Κουτσίκου Δέσποινα
Μπουρλάκος Διονύσης
Παπαδοκωστόπουλος Άρης
Σολωμού Μαρία
Φώσκολου Ιωάννα
Παπαδοκωστόπουλος Νάσος
Ψαλτίδη Έφη

Ποια είναι η Φωτογραφική Ομάδα «Αμπάριζα»

 

Η Φωτογραφική Ομάδα «Αμπάριζα» δραστηριοποιείται στο Γαλάτσι. Δημιουργήθηκε το 2015 και εδρεύει στον κοινωνικό, πολιτικό, πολιτιστικό χώρο «παίρνω Αμπάριζα» (Γαλακηδών 11 & Λυσίου – Γαλάτσι). Έναν χώρο που φιλοδοξεί να είναι ένα ζωντανό κύτταρο, προβάλλοντας μια άλλη αντίληψη για τη συμμετοχή, τη δράση, την αλληλεγγύη, την ψυχαγωγία.

Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, είναι ζωτική ανάγκη να αντιστεκόμαστε στα πρωτοφανή και συνεχώς εντεινόμενα φαινόμενα κοινωνικής διάλυσης και καταστροφής. Πρωτοβουλίες που συνδέουν ανθρώπους γύρω από κοινά ενδιαφέροντα, δημιουργούν πυρήνες κοινωνικής συμμετοχής που εμπνέουν, δίνουν δημιουργικές διεξόδους ατομικά και συλλογικά.

Η φωτογραφία και γενικότερα η τέχνη μπορεί να καλλιεργηθεί σε κοινωνικούς χώρους με την ενεργή συμμετοχή, την υποστήριξη και ενθάρρυνση των χώρων αυτών και να μη διατίθεται μόνο ως εμπορικό και εμπορεύσιμο αγαθό ή ως ελιτίστικη ενασχόληση, ιδιαίτερα σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Αποτελεί δημιουργική διέξοδο και παράδειγμα κοινωνικής αλληλέγγυας συνεργασίας.

Η Φωτογραφική Ομάδα «Αμπάριζα» μελετά τη φωτογραφία καταρχήν στην τεχνική και καλλιτεχνική της διάσταση. Επιχειρεί επί πλέον να αντιληφθεί τη φωτογραφία ως μέσο και εργαλείο που έχει μια διαλεκτική σχέση με την κοινωνία. Η ιστορία της φωτογραφίας, οι φωτογράφοι που άφησαν τη σφραγίδα τους και όρισαν το πεδίο, η σχέση με κινήματα, με σχολές κ.λπ. αποτελούν αντικείμενα μελέτης από την ομάδα μας.

Είμαστε ανοιχτοί σε νέες συμμετοχές, συνεργασίες και σε ό,τι θετικό προάγει τη συνέχεια και τη δημιουργικότητα της ομάδας μας.

Η αγάπη μας για τη φωτογραφία και η σχεδόν ερωτική σχέση που έχουμε ως ερασιτέχνες μαζί της, μας κάνει να συνεχίζουμε εμπλουτίζοντας χρόνο με το χρόνο την προσπάθειά μας.

 

Επικοινωνία: Γαλακηδών 11 & Λυσίου – Γαλάτσι, [email protected], τηλ: 2111169879

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!