Ένα ενδιαφέρον εγχείρημα έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό στο Γαλάτσι, μια γειτονιά της Αθήνας περίπου 100.000 κατοίκων. Ο συνεταιρισμός «Χωρίς Μεσάζοντες», ο Πολιτιστικός και Κοινωνικός Χώρος «Αμπάριζα» και ένα τμήμα της δημοτικής κίνησης «Ενότητα για την Ανατροπή» που είχε εκλέξει δύο δημοτικούς συμβούλους και αποχώρησαν από το ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι του 2015 μετασχηματίζουν την μέχρι τώρα συνεργασία τους σε μια νέα δημοτική κίνηση με όνομα «Γαλάτσι ο Τόπος μου».

Πρόκειται για ένα εγχείρημα πολιτών που αξιοποιούν τις εμπειρίες και τις γνώσεις που απέκτησαν με την ενασχόληση τους με τα μικρά και μεγάλα προβλήματα της πόλης που δεν βολεύονται με τις εκλογικές καταγραφές και τις γενικόλογες καταγγελίες αλλά αντίθετα παρουσιάζουν ένα σύνολο προτάσεων και ιδεών για τον τόπο τους πόλη δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη δημοκρατική ανασυγκρότηση, τη συμμετοχή και την ενεργοποίηση των πολιτών ως προϋπόθεση των αναγκαίων αλλαγών της γειτονιάς τους.

Παρουσιάζουμε πιο κάτω ορισμένα κείμενα από τις δράσεις τους. Περισσότερες λεπτομέρειες μπορεί να δει κανείς στην ιστοσελίδα της κίνησης.

 

Η εμπειρία των τελευταίων χρόνων έδειξε ότι καμία αλλαγή δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς ένα κίνημα πολιτικής και κοινωνικής συμμετοχής, χωρίς την κοινωνία σε κίνηση, χωρίς την κοινωνία στο προσκήνιο.

Οι καιροί απαιτούν να τελειώνουμε με τις ευκολίες. Να τελειώνουμε με τα συνηθισμένα. Δεν μας συγκινούν οι παλιές κομματικές λογικές. Όσο καταστροφική είναι η υποθήκευση του τόπου μας σύμφωνα με τους «ρεαλισμούς» και τους μονόδρομους που επιβάλλουν δήθεν «φίλοι και σύμμαχοι» μας, το ίδιο αναποτελεσματική είναι η καταφυγή, σε συνθήματα και οι γενικόλογες καταγγελίες. Δεν υπάρχει λύση με απραξία.

Για εμάς, αυτοδιοίκηση σημαίνει σχέδιο επίλυσης των προβλημάτων της πόλης και κίνημα συμμετοχής των πολιτών μαζί. Το ένα μέσα στ’ άλλο. Θεσμοί και διεργασίες αξεδιάλυτα δεμένα. Διοίκηση, μα και απελευθερωτικές πρακτικές. Πολιτική και κοινωνία μαζί.

Για εμάς, αυτοδιοίκηση σημαίνει σχέδιο επίλυσης των προβλημάτων της πόλης και κίνημα συμμετοχής των πολιτών μαζί. Το ένα μέσα στ’ άλλο. Θεσμοί και διεργασίες αξεδιάλυτα δεμένα. Διοίκηση, μα και απελευθερωτικές πρακτικές

Επιδίωξή μας είναι να συμβάλουμε, να δημιουργήσουμε, να προκαλέσουμε συνέγερση, διεργασίες, αγώνες και θεσμοθετήσεις γύρω από αυτούς.

Με αυτές τις σκέψεις παρουσιάζουμε στο συμπολίτες μας το δημοτικό μας πρόγραμμα, επιδιώκοντας την συμβολή και την συμμετοχή τους στην κατάρτιση του. Ήδη κάναμε μια σύσκεψη για τα προβλήματα των σχολείων με γονείς που συμμετέχουν στους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων. Προγραμματίζουμε άμεσα νέα συνάντηση με δασκάλους, καθηγητές, πολιτιστικούς συλλόγους και πολίτες των γραμμάτων και της καλλιτεχνικής δημιουργίας για τα ζητήματα που αφορούν την πολιτιστική, μορφωτική και πνευματική ανασυγκρότηση της πόλης. Παράλληλα έχουμε ήδη δώσει στη δημοσιότητα τις προτάσεις μας για τις αναγκαίες πολεοδομικές παρεμβάσεις στο κέντρο και τις γειτονιές του Γαλατσίου και ένα σύνολο ιδεών για την δημοκρατική ανασυγκρότηση της λειτουργίας του δήμου που εξασφαλίζει την συμμετοχή των πολιτών στις αποφάσεις του δήμου αλλά και τον έλεγχο αυτών των αποφάσεων. Τέλος ετοιμάζουμε μια αντίστοιχη δουλειά που αφορούν τον τρόπο διαχείρισης των οικονομικών του δήμου με προτάσεις για την αξιοποίηση της ανακύκλωσης των απορριμμάτων και την ενεργειακή αναβάθμιση της πόλης μας. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα μας.

Πρόκειται για ένα σύνολο προτάσεων και ιδεών που μέσα από το δημόσιο διάλογο και την τελική τους συνδιαμόρφωση από τους πολίτες έχει μια φιλοδοξία. Να τολμήσουμε ριζικές αλλαγές: στον δημόσιο χώρο, τον πολιτισμό, την οικονομική ζωή, τη σχέση μας με το περιβάλλον, την παιδεία, τις κοινωνικές σχέσεις.

Γιατί σήμερα στον υπερθετικό βαθμό, ισχύει το: είσαι αυτό που κάνεις, αυτό που παλεύεις, όχι αυτό που λες ότι είσαι…

 

Ποιοί είμαστε;

 

Είμαστε απλοί, καθημερινοί άνθρωποι της πόλης. Άνθρωποι που ζουν, εργάζονται, σκέφτονται, αγαπούν το Γαλάτσι. Άνθρωποι που ενδιαφέρονται για τα προβλήματα του, που αγωνίζονται για αυτά.

  • Γονείς που βλέπουν τα παιδιά τους ως τους πιο αδικημένους πολίτες της πόλης. Που συμμετέχουν στους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων και αντιμετωπίζουν την πολύμορφη υποβάθμιση της Δημόσιας Παιδείας, την εγκατάλειψη των σχολικών υποδομών, την αδιαφορία για το μέλλον των παιδιών μας.
  • Πολίτες που συμμετέχουμε σε φορείς και τους συλλόγους της πόλης.
  • Πολίτες που, ανάμεσα σε άλλους, συνέβαλαν στη δημιουργία και λειτουργία για πάνω από οκτώ χρόνια του πολιτιστικού και κοινωνικού χώρου «Αμπάριζα»…
  • Πολίτες, που σε δύσκολους καιρούς, από το 2012 συγκροτήσαμε στην πόλη μας την «Κίνηση Χωρίς Μεσάζοντες» οργανώνοντας, χωρίς αποκλεισμούς και ιδιοτέλεια, δεκάδες διανομές τροφίμων στο Άλσος Βεΐκου…
  • Πολίτες που πήραμε μέρος στην δημοτική κίνηση «Ενότητα για την Ανατροπή» και αναδείξαμε τους δύο δημοτικούς της συμβούλους. Που γευτήκαμε την απογοήτευση και την διάψευση των ελπίδων. Που αρνηθήκαμε τις ψευδαισθήσεις και διαχωριστήκαμε από τις πολιτικές που συνέχιζαν την μνημονιακή καταστροφή, την υποθήκευση της χώρας μας και την καταδίκη των πολιτών σε φτώχεια και ανασφάλεια.
  • Πολίτες που δεν είμαστε ευχαριστημένοι από τις μέχρι τώρα «επιτυχίες» τους. Που επιζητούμε να συναντηθούμε με άλλους, να συνεργαστούμε και να συνδιαμορφώσουμε το αύριο της πόλης μας.
  • Πολίτες που δεν μας ενδιαφέρει ένα παζάρι θέσεων και αξιωμάτων μεταξύ κομμάτων και οργανώσεων, που θα διαιωνίζει το σημερινό τέλμα και θα συντρίβει το μέλλον της πόλης μας μέσα στις μικροπολιτικές καταγραφές εκλογικής επιρροής.

Θέλουμε να χτίσουμε έναν ευρύ χώρο που θα σέβεται την ταυτότητα του καθενός που συμμετέχει, αλλά ταυτόχρονα θα υπερβαίνει το άθροισμα αυτών που τον απαρτίζουν. Θέλουμε να είμαστε πολίτες και όχι αποξενωμένοι ιδιώτες σε μια απρόσωπη πόλη. Θέλουμε μια αποτελεσματική αυτοδιοίκηση, αλλά δεν θέλουμε να νοιώθουμε «πελάτες» του κράτους, των διοικούντων, του κόμματος. Θέλουμε να φτιάξουμε μαζί τις προϋποθέσεις, να πάρουμε αποφάσεις, να διερευνήσουμε και να εφαρμόσουμε πρωτότυπες και δημιουργικές λύσεις στα μεγάλα προβλήματα της πόλης.

Να ξεκινήσουμε με σχέδιο και ρεαλισμό με στόχο να φέρουμε την πόλη στο μέτρο των αναγκών μας, στο μέτρο που μας αξίζει. Να αλλάξουμε ότι χρειάζεται να αλλάξει στην πόλη μας: Την χωροταξία της, το κέντρο και την αγορά της, τις υποδομές της, την αναμόρφωση των γειτονιών, τη σχέση με το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την παιδεία, τις κοινωνικές σχέσεις.

Είναι εφικτό με μοναδική προϋπόθεση την συμμετοχή, την δημοκρατία, την συνευθύνη!

 

Ενόχλησε το πρόγραμμα της κίνησης

Λίγες μέρες μετά την δημιουργία της ιστοσελίδας της δημοτικής κίνησης «Γαλάτσι ο Τόπος μου» και την δημοσίευση του Ά μέρους του δημοτικού της προγράμματος, που αφορούσε ιδέες και προτάσεις για τις πολεοδομικές παρεμβάσεις στο κέντρο και τις γειτονιές της πόλης, κάποιοι ενοχλήθηκαν και μετά από καταγγελία μπλόκαραν την αναδημοσίευση των ειδήσεων της ιστοσελίδας στο facebook της κίνησης.

Αυτό που κυρίως ενόχλησε ήταν η μεγάλη ανταπόκριση που είχε το Ά Μέρος του προγράμματος στους πολίτες του Γαλατσίου και η συμμετοχή τους σε ένα δημόσιο διάλογο για τα προβλήματα της πόλης.

Μετά από διαμαρτυρίες στους διαχειριστές του fb ο χαρακτηρισμός της ιστοσελίδας ως κακόβουλη αποσύρθηκε και το μπλοκάρισμα σταμάτησε…

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!