Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 25 ετών συνεργασίας με το Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης, το Ίδρυμα Παναγιώτη και Έφης Μιχελή, εγκαινιάζει την έκθεση με θέμα «Μνήμες του δρόμου», σε επιμέλεια Βαγγέλη Αθανασόπουλου, την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 18:30, παρουσιάζοντας ανέκδοτο αρχειακό υλικό του Serge Collet και της ομάδας Μνήμη (Mnémé).

Ο Serge Collet (1950–2016) ήταν Γάλλος εθνολόγος ο οποίος το 1978 ίδρυσε την ομάδα Μνήμη (Mnémé), μια ανεξάρτητη ερευνητική πρωτοβουλία στην οποία συμμετείχαν οι José Cordon, Yvette Izabel -στην οποία οφείλουμε τις φωτογραφίες της έκθεσης- και Marcel Scheer. Η ομάδα Μνήμη αφιερώθηκε στη συστηματική καταγραφή, ταξινόμηση και μελέτη των διαδηλώσεων που έλαβαν χώρα στην ευρύτερη περιοχή́ του Παρισιού στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές αυτής του 1980, παράγοντας ένα εκτενές και ανεκμετάλλευτο ακόμη αρχείο.

Η έκθεση εξερευνά τις σχέσεις μεταξύ εικόνας και σώματος, φωτογραφίας και γνώσης, αρχείου και συλλογικής μνήμης, μέσα από μία επιλογή αρχειακών φωτογραφιών, που αφορούν μία συγκεκριμένη διαδήλωση. Αυτή της 23ης Μαρτίου 1979, γνωστή και ως Πορεία στο Παρίσι των εργατών της χαλυβουργικής βιομηχανίας. H διαδήλωση αυτή ήταν το αποκορύφωμα της κινητοποίησης των εργατών και των κατοίκων των περιοχών της Βόρειας Γαλλίας που πλήττονταν άμεσα από το σχέδιο Νταβινιόν για την «αναδιάρθρωση» της χαλυβουργικής βιομηχανίας, το οποίο προέβλεπε 22.000 απολύσεις.

Οι φωτογραφίες συνοδεύονται από λεζάντες, σχόλια και σημειώσεις, ενδεικτικές του βλέμματος του Γάλλου εθνολόγου. Εκτός από τις φωτογραφίες, η έκθεση περιλαμβάνει έντυπα τεκμήρια που βρίσκουμε στο αρχείο, όπως αποκόμματα εφημερίδων και φυλλάδια, καθώς και μαγνητοφωνημένη ηχητική καταγραφή της διαδήλωσης που ψηφιοποιήθηκε και αποκαταστάθηκε για τις ανάγκες της έκθεσης.

INFO

Εγκαίνια έκθεσης: 23 Νοεμβρίου 2022, 6:30μ.μ.
Διάρκεια έκθεσης: 23 Νοεμβρίου – 23 Δεκεμβρίου 2023
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα και Τετάρτη: 10:00 – 15:00
Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή: 12:00 – 20:00
Ίδρυμα Παναγιώτη και Έφης Μιχελή
Αίθουσα Εκθέσεων και Εκδηλώσεων
Βασιλίσσης Σοφίας 79, 115 21, Αθήνα | Μετρό: Μέγαρο Μουσικής

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!