Ποιοι ανεύθυνοι «αθώοι» κοιμούνται ήσυχοι τα βράδια;

Του Τάσου Γλαντζή*

 

Ένα χρόνο σχεδόν μετά την κορύφωση της προσφυγικής κρίσης και την εμπλοκή της Ελλάδας σ’ αυτήν, βλέπουμε τα εξής:

– Εφαρμόζεται μόνο ως προς το κάκιστο σκέλος της μια συμφωνία με Ε.Ε. και Τουρκία που οδηγεί χιλιάδες ανέστιους πρόσφυγες, δικαιούχους παγκόσμιας προστασίας και ασύλου, στον υγρό τάφο της Μεσογείου έξω από τα χωρικά μας νερά. Τι χαρά!…

prosfygiko1– Οι 50.000-55.000 εγκλωβισμένοι στη χώρα μας πρόσφυγες διαβιούν, στην πλειονότητά τους, σε απάνθρωπες συνθήκες για 5ο και 6ο μήνα, ανάμεσα σε σκηνές, λάσπες, φίδια, χωρίς κρεβάτια, με απαράδεκτη συχνά διατροφή, χωρίς εκπαίδευση για τα παιδιά, χωρίς σχεδιασμό απορρόφησης, ένταξης ή έγκαιρης διεκπεραίωσης ακόμη κι αυτής της άθλιας διαδικασίας καταγραφής τους από τα Ηνωμένα Έθνη και τον «πιλάτο»-ελληνική κυβέρνηση.

– Πακτωλός χρημάτων δίνεται από τη διεθνή κοινότητα σε ΜΚΟ και όχι στο ελληνικό κράτος, με αποτέλεσμα να έχουν γεμίσει οι καταυλισμοί διακοσμητικά στελέχη με καλοσιδερωμένα γιλέκα, οχτάωρη απασχόληση και φυσικά διαμονή-διατροφή σε ξενοδοχεία των περιοχών, αλλοιώνοντας ακόμη και το προφίλ και την αναγκαία συζήτηση για την οργάνωση της αλληλεγγύης των πολιτών που έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία και χρονική διάρκεια.

– Πολίτες αυτής της πτωχευμένης χώρας οργανώνουν τη φιλοξενία-διαμονή-υποστήριξη σε κάθε επίπεδο οικογενειών προσφύγων, αναλαμβάνοντας από την υγειονομική κάλυψη μέχρι τη διαμονή και διατροφή τους, ενώ δήμοι της χώρας όπως της Θεσσαλονίκης συντονίζουν με επιτυχία και διάρκεια την απασχόληση παιδιών στους καταυλισμούς από παιδαγωγούς αλληλεγγύης και ομάδες που ενεργοποιήθηκαν. Ειδικά η προσφορά σε χρήματα, είδη πρώτης ανάγκης και χρόνο, είναι ανυπολόγιστη.

– Το φοβικό-ρατσιστικό μέτωπο σηκώνει κεφάλι –π.χ. σε Χίο και Βασιλικά– κινούμενο κυρίως σαν θρασύδειλο αντάρτικο απέναντι στο ανθρωπιστικό μεγαλείο των πολιτών, όπου δηλαδή «τους παίρνει» επιτίθενται σε εξαθλιωμένους ανθρώπους και μικρά παιδιά.

Τι πρέπει να γίνει: Πολύ απλά, πανεύκολα οι 50.000-55.000 άνθρωποι να μπουν σε σπίτια και μόνον σε σπίτια.

prosfygikoΟ μισός φοιτητικός πληθυσμός του ΑΠΘ είναι αυτός ο αριθμός, όπως λέει μια φίλη. Σε ολόκληρη Ελλάδα, με τόση αλληλεγγύη των πολιτών, με τόσο χρήμα από ΟΗΕ, Ε.Ε., οργανώσεις, δεν μπορούμε να το τελειώσουμε με αξιοπρέπεια γι’ αυτούς τους ανθρώπους; Aς κάνουν τις διαιρέσεις χρημάτων προς 50.000 ανθρώπους -τους αρέσουν εξάλλου οι αριθμοί- ας δουν τις εμπεριστατωμένες προτάσεις σαν των εθελοντών Χέρσου-Ειδομένης-Κιλκίς και μετά να αναρωτηθούμε αν πρέπει μέχρι και στη φυλακή να δούμε υπευθύνους για τα εγκλήματα αθέτησης του χρέους ενός κράτους προς πρόσφυγες.

Για να χαθεί και λίγο ο πολιτισμένος λόγος και η ψυχραιμία μας: Ποια τομάρια, ανίκανοι, άχρηστοι, αναίσθητοι, ίσως «λαδιάρηδες», καθάρματα, έμμεσοι δολοφόνοι, ύποπτοι, απάνθρωποι, μικροί και άβουλοι κοιμούνται τα βράδια ήσυχοι πως κάνουν το καθήκον τους, ως ανεύθυνοι «αθώοι»; Ποιοι;

 

Διευκρίνιση: Στη φωτο, αυτό που κρατάει ο 5μηνος Μομάμντ με τον μπαμπά του δεν είναι μαγκούρα. Φίδι είναι…

 

* Τάσος Γλαντζής, εκπαιδευτικός-παιδαγωγός Αλληλεγγύης

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!