Διπλή απόγνωση για πρόσφυγες και κατοίκους στα νησιά

 

Όσο η Τουρκία του Ερντογάν συνεχίζει τα παζάρια της με τη Δύση επιχειρώντας με αλλεπάλληλα κύματα οξύτητας να αποσπάσει την συναίνεση των ηγετών των ΗΠΑ και Ε.Ε. στις επιδιώξεις της στα μέτωπα της Μ. Ανατολής και του Αιγαίου-Κύπρου, τόσο τα τρία εκατομμύρια προσφύγων και μεταναστών που έχουν συγκεντρωθεί στα μικρασιατικά παράλια αποτελούν «όπλο» εκβιασμού και δημιουργίας ασφυκτικών δεδομένων σε Ελλάδα και Ε.Ε.

Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ευρώπη και η ενίσχυση του κλίματος ξενοφοβίας και περιορισμών στην μετεγκατάσταση προσφύγων αξιοποιούνται από το καθεστώς Ερντογάν και καθορίζουν το ρυθμό χαλάρωσης της στρόφιγγας του επικίνδυνου διάπλου του Αιγαίου. Η περίφημη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας για το προσφυγικό έχει καταντήσει σκουπίδι, όπως άλλωστε και η νατοική αρμάδα δήθεν ελέγχου των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο. Μεγάλος χαμένος της υπόθεσης η Ελλάδα που βλέπει τον αριθμό των προσφύγων που φθάνουν στα νησιά να αυξάνει δραματικά. Η κοινοτική απαγόρευση για μετακίνηση των προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα έχει δημιουργήσει ήδη ασφυκτικές συνθήκες.

Μια δικαιολογημένα διπλή απόγνωση απλώνεται σε πρόσφυγες-μετανάστες και κατοίκους καθώς καταγράφεται πλήρης αδυναμία των αρμόδιων κρατικών φορέων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να διαχειρισθούν την κατάσταση την στιγμή μάλιστα που ο χειμώνας πλησιάζει.

Η καθημερινότητα των προσφύγων έχει μετατραπεί σε όργιο κερδοσκοπίας και εκμετάλλευσης από ένα δίκτυο ΜΚΟ και ιδιωτικών εταιρειών που ελέγχουν το κύκλωμα. Οι περισσότερες μεγάλες και σοβαρές οργανώσεις αλληλεγγύης σταδιακά αποσύρονται καταγγέλλοντας σκάνδαλα και αδιαφορία ενώ η δράση ομάδων αλληλεγγύης είναι η μοναδική που σώζει από τα χειρότερα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ το κύμα των προσφυγικών ροών δυναμώνει και σχεδόν 5.000 νέες αφίξεις καταγράφηκαν μόνο το Σεπτέμβριο ανεβάζοντας τον αριθμό των προσφύγων που έφθασαν στην Ελλάδα φέτος στις 20.000. Πάνω από τους μισούς έφθασαν τους τελευταίους τρεις μήνες, με την πλειοψηφία να αποτελείται από οικογένειες ή άλλες ευάλωτες ομάδες. Το αποτέλεσμα είναι εκατοντάδες παιδιά, γυναίκες και άνδρες να αναγκάζονται να κοιμούνται σε μικρές σκηνές και σε καταλύματα ακατάλληλα για τον χειμώνα.

Πιο συγκεκριμένα ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η κατάσταση στα Κέντρα Υποδοχής στη Σάμο και τη Λέσβο, όπου 7.000 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται συνωστισμένοι σε έναν συνολικό χώρο για 2.000 άτομα. Αντίστοιχη είναι η εικόνα στο Βαθύ της Σάμου (1.200 άνθρωποι), στη Μόρια της Λέσβου (1.500 άνθρωποι) όπου τα ανεπαρκή καταλύματα οδηγούν οικογένειες και ασυνόδευτα παιδιά να κοιμούνται σε μικρές σκηνές έξω από το κέντρο υποδοχής, λόγω έλλειψης χώρου και επαρκών υπηρεσιών μέσα στο κέντρο. Ίδια εικόνα στη Χίο ενώ αυξάνει η ανησυχία για τη Λέρο και την Κω καθώς συνεχίζουν να σημειώνονται θαλάσσιες αφίξεις.

Από την πλευρά τους οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κάνουν λόγο για «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» με επιδείνωση της ψυχικής υγείας των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στα νησιά. Καταγγέλλουν ότι μόνο στη Λέσβο κάθε εβδομάδα παρουσιάζονται στην κλινική κατά μέσο όρο έξι με επτά άνθρωποι, οι οποίοι χρειάζονται επείγουσα φροντίδα καθώς έχουν προβεί σε απόπειρες αυτοκτονίας, αυτοτραυματισμούς, ψυχωτικά επεισόδια και άλλα επείγοντα περιστατικά.

Δίπλα σε αυτά οξύνονται τα φαινόμενα κρατικής βίας. Σε έρευνα που πραγματοποίησαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σε 1.293 άτομα σε όλη την Ελλάδα στα τέλη του 2016 και τις αρχές του 2017, βρέθηκε ότι σχεδόν οι μισοί ερωτώμενοι είχαν υποστεί βία κατά το πέρασμά τους από την Τουρκία και σχεδόν το ένα τέταρτο είχε υποστεί βία αφότου έφτασε στην Ελλάδα. Στη Σάμο, το 23,1% των ερωτώμενων υποστήριξε ότι έχει υποστεί βία στην Ελλάδα. Το 50% της βίας αυτής περιγράφηκε ως ξυλοδαρμοί, από τους οποίους το 45% διαπράχθηκε από την αστυνομία ή το στρατό.

Η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Μουζάλας παρά τις δηλώσεις ευαισθησίας έχουν την αποκλειστική ευθύνη για την ζωή των προσφύγων και των κατοίκων των ακριτικών νησιών που βλέπουν τον τόπο τους να μετατρέπεται σε αποθήκη ψυχών.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!