του Ηρόστρατου

 

Η Αθήνα σε ένα βιβλίο

…η περιδιάβαση στην Αθήνα του παρελθόντος και η αναβίωση παλαιών εικόνων της, που επιχειρεί αυτό το βιβλίο, ελπίζουμε να συμβάλουν στην επανάκτηση της σχέσης οικειότητας που συνέδεε άλλοτε την πόλη με τους κατοίκους της…

Είναι κάποιες φορές που ανοίγεις ένα βιβλίο και νιώθεις πως ανακάλυψες το σεντούκι με το χαμένο θησαυρό! Μετά από πολλές αναφορές και δημοσιεύματα εμπνευσμένα από το συγκεκριμένο βιβλίο, ήρθε η ώρα να βρεθεί και στα δικά μου χέρια.

Αθήνα-Ιχνηλατώντας την πόλη με οδηγό την ιστορία και τη λογοτεχνία ο τίτλος του και κυκλοφορεί ήδη σε 4η έκδοση από το Βιβλιοπωλείον της Εστίας.

bookΟι δυο συγγραφείς του, ο Θανάσης Γιοχάλας και η Τόνια Καφετζάκη μας έχουν χαρίσει ένα πραγματικά μνημειώδες και μοναδικό έργο, προϊόν αγάπης, έρευνας και μόχθου. Με μια απίστευτη βιβλιογραφία, με εξαιρετικές παραπομπές, μας ξεναγούν βήμα-βήμα στην Αθήνα. Σπίτι το σπίτι, δρομάκι το δρομάκι, αποδεικνύουν πως η Iστορία υπάρχει παντού και περιμένει να την ανακαλύψουμε!

Το βιβλίο αυτό σου ανοίγει δεκάδες δρόμους για να περπατήσεις κυριολεκτικά και μεταφορικά. Αφού το διαβάσεις, σου είναι αδύνατον να προσπεράσεις αδιάφορα τους δρόμους στο κέντρο της πόλης. Αυτό που πριν ήταν απλώς μια εικόνα, τώρα γίνεται κομμάτι του συλλογικού παρελθόντος.

Πιστεύω πως κάθε σχολείο -τουλάχιστον στην Αττική- θα έπρεπε να έχει αυτό το βιβλίο. Για να μην πω κάθε σπίτι. Και να ανατρέχει σ’ αυτό συχνά. Προσωπικά το έχω γεμίσει σημειώσεις, υπογραμμίσεις, τσακισμένες σελίδες. Και είμαι έτοιμος για εξόρμηση σε βιβλιοθήκες και βιβλιοπωλεία προκειμένου να ανακαλύψω τους θησαυρούς που προτείνει. Κυρίως, όμως, είμαι έτοιμος να περπατήσω κι άλλο στην πόλη. Που νόμιζα ότι γνώριζα, αλλά τα καλύτερα μυστικά της ήταν καλά κρυμμένα.

Οι συγγραφείς δεν σταματούν την περιήγησή τους στην Πλάκα και στο ιστορικό κέντρο, αλλά μας πάνε στους Αμπελοκήπους, στα Πατήσια, στον Ελαιώνα…

Τα περιεκτικά κείμενά τους συνοδεύονται από αποσπάσματα λογοτεχνικών και ιστορικών έργων, ενώ όλη η δομή του βιβλίου διευκολύνει την ανάγνωση. Είναι σαν μια πρωτότυπη εγκυκλοπαίδεια της Αθήνας.

Μπορεί να διαβαστεί από την αρχή μέχρι το τέλος, ή ανάλογα με τα ενδιαφέροντα. Το σίγουρο είναι πως θα μπορούσε να γίνει ο οδηγός μας για περιπάτους στην πόλη με τους φίλους ή τις οικογένειές μας και να μας μετατρέψει από απλούς κατοίκους σε εξερευνητές.

Μακάρι οι δυο συγγραφείς να βρουν συνεχιστές και για άλλες πόλεις της Ελλάδας. Μήπως κάποτε γνωρίσουμε όλοι την τοπική Ιστορία μας. Και ίσως δούμε και το σήμερα με άλλα μάτια…

 

Μια έκθεση γεμάτη Ελλάδα

ektheshΣτην προηγούμενη έκθεσή του πήγα τυχαία. Χωρίς να γνωρίζω τίποτα για τον καλλιτέχνη, περνώντας έξω από την γκαλερί που τον φιλοξενούσε εντυπωσιάστηκα από την αφίσα.

Η συνέχεια ήταν ακόμη πιο όμορφη και ενδιαφέρουσα. Οι πίνακες του James Foot, ενός Άγγλου καλλιτέχνη που έχει επιλέξει να ζει στη χώρα μας, σε ένα μικρό χωριό της Πελοποννήσου, είναι γεμάτοι με χρώματα Ελλάδας. Τόσο που νιώθεις ότι απλώνονται ακόμη και μυρωδιές των τόπων. Με χαρά έμαθα λοιπόν πως πραγματοποιεί αυτή την εποχή τη δεύτερη ατομική του έκθεση στην Αθήνα:

Την Πέμπτη, 1η Δεκεμβρίου, είναι τα εγκαίνια της έκθεσης στην Image Gallery που θα διαρκέσει έως τις 11 Δεκεμβρίου.

Λεωφόρος Βασιλίσσης Αμαλίας 36, τηλ.: 210-3230534, [email protected]image.gr.

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Παρασκευή 11:00-20:00, Σάββατο 11:00-17:00, Κυριακή 12:00-16:00.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!