Η Bρετανική Ένωση Φοιτητών (NUS) επιβεβαίωσε την υποστήριξη για το παλαιστινιακό κίνημα μποϊκοτάζ, αποεπένδυσης και κυρώσεων (BDS) σε συνεδρίαση του κεντρικού της συμβουλίου την Τρίτη.

Η υιοθέτηση του μποϊκοτάζ είχε ήδη ψηφιστεί αλλά η τροποποίηση που έγινε αποδεκτή, αυτή την εβδομάδα, αφορούσε το μποϊκοτάζ επιχειρήσεων που σχετίζονται με την ισραηλινή κατοχή αλλά και τη διασύνδεση με το παγκόσμιο κίνημα BDS. Πέρυσι η βρετανική φοιτητική ένωση είχε κάνει αποδεκτό το μποϊκοτάζ επιχειρήσεων που συνδέονται με τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Ισραήλ σε μια κίνηση που σηματοδοτούσε την ενίσχυση του BDS στα βρετανικά πανεπιστήμια τα τελευταία χρόνια.

Η απόφαση προκάλεσε την οργισμένη απάντηση της ισραηλινής κυβέρνησης. Ο εκπρόσωπος του uπουργείου Εξωτερικών είπε ότι οι Βρετανοί φοιτητές πρέπει να «μελετήσουν Ιστορία και να καταλάβουν ότι η απόσταση από το λεκτικό μίσος και τα στερεότυπα μέχρι τα φρικτά εγκλήματα δεν είναι και τόσο μεγάλη». Αν και η φράση είναι αρκετά ασαφής, συνδέεται προφανώς με την παλιά πρακτική, στην οποία τώρα πρωτοστατεί η νέα ισραηλινή κυβέρνηση, του χαρακτηρισμού οποιασδήποτε κριτικής ή πίεσης προς το Ισραήλ ως αντισημιτισμό. Το επιχείρημα αποτελεί πασιφανή διαστρέβλωση αλλά είναι και εξωφρενικό. Για παράδειγμα, το Εκτελεστικό Συμβούλιο της βρετανικής φοιτητικής ένωσης στην ίδια συνεδρίαση εξέφρασε ομόφωνα αλληλεγγύη με τους Εβραίους φοιτητές εναντίον μιας ακροδεξιάς αντισημιτικής διαδήλωσης που προγραμματίζεται για τις 4 Ιουλίου σε μια περιοχή που κατοικείται κυρίως από Εβραίους πολίτες στο Λονδίνο, το Golders Green.

Η ισραηλινή πρεσβεία στο Λονδίνο καταδίκασε την απόφαση των φοιτητών για μποϊκοτάζ των επιχειρήσεων που συνδέονται με την ισραηλινή κατοχή και είπε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες κατά αντίστοιχων κινήσεων που προέρχονται από μια «ακραία αλλά ηχηρή μειοψηφία».

Αν και η νέα ισραηλινή κυβέρνηση είναι γνωστή για τις ακροδεξιές της θέσεις, οι πιο «κεντρώοι» πολιτικοί επίσης δίνουν τεράστια έμφαση στην αποτροπή των κινήσεων μποϊκοτάζ του Ισραήλ. Ο Γιερ Λαπίντ είπε ότι το κόμμα του «βλέπει τη μάχη ενάντια στις προσπάθειες για μποϊκοτάζ του Ισραήλ ως την κύρια αποστολή στη διεθνή σκηνή».

Πηγή: Middle East Monitor

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!