Το διεθνές κίνημα για μποϊκοτάζ, απόσυρση επενδύσεων και κυρώσεις (BDS) στο Ισραήλ μέχρι να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο, ξεκίνησε το 2005 μετά από κάλεσμα σύσσωμης της παλαιστινιακής κοινωνίας των πολιτών και με υποστήριξη από όλες τις παλαιστινιακές πολιτικές παρατάξεις. Ο Σύλλογος Ιντιφάντα από το 2006 συμμετέχει σταθερά στο κίνημα BDS προσπαθώντας να το διαδώσει στην Ελλάδα, ενώ από το 2010 έχει δημοσιεύσει λίστες ισραηλινών αλλά και ξένων εταιριών που συμμετέχουν και κερδοσκοπούν από την ισραηλινή κατοχή και το απαρτχάιντ, οι οποίες προτείνονται για μποϊκοτάζ.

Όμως η εμπειρία έχει δείξει πως το κίνημα BDS είναι πιο αποτελεσματικό όταν επικεντρώνεται συντονισμένα σε συγκεκριμένους στόχους. Η παλαιστινιακή Εθνική Επιτροπή για το BDS, από το καλοκαίρι, όταν διαπράττονταν οι σφαγές στη Λωρίδα της Γάζας, έχει προκρίνει 7 συνένοχες εταιρίες με πρώτη την γνωστή αμερικάνικη πολυεθνική εταιρία πληροφορικής και ηλεκτρονικών υπολογιστών Hewlett Packard.

H Hewlett Packard είναι συνένοχη με πάρα πολλούς τρόπους στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων. Παρέχει τα συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών του ισραηλινού Υπουργείου «Άμυνας» και τους υπολογιστές του στρατού. Λειτουργεί το σύστημα Basel, ένα σύστημα βιομετρικού ελέγχου των Παλαιστινίων εργατών εγκατεστημένο στα τσεκπόιντς, στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Παρέχει κεντρικούς servers, τη συντήρησή τους όπως και άλλων συστημάτων, εκτυπωτές και άλλες υπηρεσίες στην Ισραηλινή Υπηρεσία Φυλακών, υπεύθυνη για συστηματικά βασανιστήρια χιλιάδων Παλαιστινίων κρατουμένων. Παρέχει την τεχνολογία για τη διαχείριση της ηλεκτρονικής υποδομής του Ισραηλινού Ναυτικού, που είναι υπεύθυνο για την επιβολή του ναυτικού αποκλεισμού της Γάζας, τη σφαγή στον Στολίσκο της Ελευθερίας, καθημερινές επιθέσεις στους Παλαιστίνιους ψαράδες, και φονικές επιθέσεις στις ακτές της Γάζας. Παρέχει υπηρεσίες και τεχνολογίες στους δύο μεγαλύτερους παράνομους ισραηλινούς εποικισμούς, Μοντιίν Ιλίτ και Αριέλ, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος «Έξυπνη Πόλη», για το Δήμο του Αριέλ. Ενώ λειτουργεί κέντρο στον εποικισμό Μπειθάρ Ιλίτ. Τέλος, συμμετέχει στην παραγωγή βιομετρικών ισραηλινών ταυτοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των Παλαιστινίων του Ισραήλ που υφίστανται διακρίσεις και των κατοίκων της κατεχόμενης Αν. Ιερουσαλήμ, που δεν αναγνωρίζονται ως πολίτες.

Για όλους αυτούς τους λόγους η Hewlett Packard αποτελεί σήμερα έναν από τους κύριους στόχους της διεθνούς εκστρατείας BDS, στην οποία συμμετέχουν από τη γνωστή αμερικανική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Global Exchange μέχρι την βρετανική καμπάνια Innovative Minds. Στις ΗΠΑ η εκστρατεία αυτή έχει αποδώσει καρπούς και σε επίπεδο απόσυρσης επενδύσεων, όπως συνέβη με την Πρεσβυτεριανή Εκκλησία, αλλά και με οργάνωση Κουακέρων. Η εταιρία είναι πρόσφορη για μποϊκοτάζ και από τους απλούς καταναλωτές αφού πουλά επιτραπέζιους και φορητούς Η/Υ, οθόνες, αξεσουάρ Η/Υ, εκτυπωτές και εκτυπωτικά αναλώσιμα, καθώς και αριθμομηχανές.

Με την έναρξη του νέου έτους ο Σύλλογος Ιντιφάντα επιθυμεί να συμμετάσχει σε αυτή τη διεθνή εκστρατεία, ξεκινώντας μια πιο στοχευμένη δράση απέναντι στη συγκεκριμένη εταιρία. Σας καλούμε να συμμετέχετε κι εσείς και να διαδώσετε παντού το μήνυμα:

Μποϊκοτάζ στη Hewlett Packard!

 

Σύλλογος Ιντιφάντα

https://intifadagr.wordpress.com/

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!