Ένας χρόνος απομένει για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο του 2016 και το παλαιστινιακό κίνημα Μποϊκοτάζ Αποεπένδυσης και Κυρώσεων (BDS) μαζί με κοινωνικά κινήματα από τη Βραζιλία ξεκίνησαν την καμπάνια Ολυμπιακοί Αγώνες χωρίς Απαρτχάιντ.

Άμεσος στόχος της καμπάνιας είναι η εταιρία Διεθνή Συστήματα Ασφαλείας (ISDS), μια ισραηλινή εταιρία η οποία σύναψε τον περασμένο Οκτώβριο συμβόλαιο με την Ολυμπιακή Οργανωτική Επιτροπή. Η εταιρία αυτή είναι ένα από τα βασικά κομμάτια του ισραηλινού καθεστώτος κατοχής, του αποικιοκρατικού συστήματος και του απαρτχάιντ ενάντια στους Παλαιστίνιους. Η εταιρία, μάλιστα, προβάλλει ιδιαίτερα το γεγονός ότι βασίστηκε στην εμπειρία της Μοσάντ (της εγκληματικής ισραηλινής υπηρεσίας). Επιπλέον, κατηγορείται ότι εκπαίδευε μονάδες εκτελεστών και τη δεκαετία του ‘80 υποστήριζε δικτατορίες της Κεντρικής Αμερικής.

«Οι ισραηλινές στρατιωτικές εταιρίες που εμπλέκονται όλες στα εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ ενάντια στους Παλαιστίνιους και άλλους λαούς, βλέπουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες ως μια ευκαιρία για κέρδος και μέσο για να εξάγουν τις “δοκιμασμένες” τεχνικές γνώσεις επιβολής του απαρτχάιντ, της καταπίεσης και της στρατικοποίησης σε πόλεις όλου του κόσμου. Πρέπει να τις σταματήσουμε», γράφει η Εθνική Επιτροπή Μποϊκοτάζ.

Μια σειρά από διεθνείς εκδηλώσεις στο Σάο Παολο και το Ρίο Ντε Τζανέιρο, στις 3-6 Αυγούστου, οργανώθηκαν σε συντονισμό με τα βραζιλιάνικα κινήματα και την τοπική συμμαχία Ολυμπιακοί για Ποιον; προκειμένου να ενισχυθεί η εναντίωση στο συμβόλαιο ασφαλείας. Κοινωνικές οργανώσεις κατηγορούν τις Αρχές της Βραζιλίας ότι όχι μόνο γίνονται συνένοχες στις ισραηλινές παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου, αλλά ότι χρησιμοποιούν επίσης «δοκιμασμένη» ισραηλινή στρατιωτική τεχνολογία για να καταπιέσουν τα κοινωνικά κινήματα με καταστροφικά αποτελέσματα στις ζωές της μαύρης και φτωχής βραζιλιάνικης νεολαίας. Ο συντονιστής Λατινικής Αμερικής του κινήματος μποϊκοτάζ, Πέδρο Σαρμπέλ, λέει: «Παρά την υποστήριξη στα παλαιστινιακά δικαιώματα σε διπλωματικό επίπεδο, η Βραζιλία είναι η 5η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά όπλων του Ισραήλ. Το κίνημα μποϊκοτάζ δυναμώνει σε όλη τη Λατινική Αμερική και τη Βραζιλία ειδικά, με εντυπωσιακούς ρυθμούς και τα κοινωνικά κινήματα στη χώρα είναι αποφασισμένα να συνεχίσουν τη δράση τους μέχρι να σταματήσει η Βραζιλία να βοηθάει στη συνέχιση του απαρτχάιντ».

Πηγή: Stop the wall

Σύλλογος Ιντιφάντα
intifadagr.wordpress.com

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!