Με τη νεολαία στην πρώτη γραμμή

 

Για μια ακόμη φορά εγκαταλειμμένος από τους «φίλους» του, και παρά τη συνένοχη σιωπή των αραβικών καθεστώτων (για τη «διεθνή κοινότητα» δεν αξίζει να μιλήσει κανείς…), ο παλαιστινιακός λαός αρνείται να υποκύψει. Με τη νεολαία στην πρώτη γραμμή ξαναβγαίνει περήφανα στους δρόμους της Ιερουσαλήμ και της Δυτικής Όχθης, αντιμετωπίζοντας με κουράγιο τη νεοναζιστικού τύπου τρομοκρατία του σιωνιστικού κράτους.

Εδώ ίσως είναι αναγκαία μια παρένθεση, επειδή μπορεί κάποιος να δυσανασχετήσει με αυτές τις εκφράσεις. Αλλά πώς αλλιώς ονομάζεται π.χ. η μέθοδος συλλογικής τιμωρίας της οικογένειας ενός «τρομοκράτη» μέσω της ανατίναξης του σπιτιού της και της «προληπτικής» σύλληψης και φυλάκισης χωρίς δίκη των μελών της; Ή η αντιμετώπιση άοπλων διαδηλωτών με… εκρηκτικές σφαίρες ντουμ-ντουμ; Έτσι έχασε τη ζωή του προχθές ο 21χρονος Γουισάμ Φαράτζ στην ανατολική Ιερουσαλήμ, αφού πυροβολήθηκε στην καρδιά με τέτοια σφαίρα… Πώς ονομάζεται το κλείσιμο των μαγαζιών και των σπιτιών των Παλαιστινίων στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ σαν μαζικά αντίποινα; Ή οι εισβολές σιωνιστών στο τέμενος Αλ-Άκσα και οι ένοπλες επιθέσεις συμμοριών εποίκων σε παλαιστινιακά χωριά; Πώς ονομάζεται η επ’ αόριστον «διοικητική κράτηση» χιλιάδων Παλαιστινίων, περιλαμβανομένων παιδιών, και οι βασανισμοί των φυλακισμένων Παλαιστινίων; Ακόμη και δίχως να θυμηθούμε τα εγκλήματα πολέμου στη Γάζα και αλλού, τα παραδείγματα είναι ατελείωτα, η παρένθεση δεν κλείνει ποτέ…

 

Αποφασιστική στάση του PFLP

Την ίδια στιγμή η Παλαιστινιακή Αρχή του Αμπάς, φοβούμενη την πλήρη περιθωριοποίησή της μπροστά στην αδιαλλαξία του Νετανιάχου, προβαίνει σε φραστικούς λεονταρισμούς, μεταξύ άλλων και στην τελευταία Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Αλλά εξακολουθεί να υποκλίνεται στο αδιέξοδο του Όσλο και να εφαρμόζει τις κατάπτυστες συμφωνίες συνεργασίας με τον κατακτητή…

Η παλαιστινιακή Αριστερά από την πλευρά της, με το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP) επικεφαλής, απαιτεί την επανενεργοποίηση του μοναδικού νόμιμου εκπροσώπου του παλαιστινιακού λαού – δηλαδή της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), που τέθηκε σε… υποχρεωτική αργία μετά τις συμφωνίες του Όσλο. Κι αυτό επειδή η PLO, σε αντίθεση με τη δοτή Παλαιστινιακή Αρχή, έχει τη νομιμοποίηση και το κύρος να αποφασίσει το τέλος της λεγόμενης «ειρηνευτικής διαδικασίας», που μόνο ειρήνη δεν έφερε.

Έτσι θα επαναφέρει διεθνώς το ζήτημα στις πραγματικές του διαστάσεις: το Παλαιστινιακό είναι πρόβλημα κατοχής και προσφυγιάς, κι όχι μια ακόμη «ακατανόητη» σύρραξη. Όπως τόνισε ο εκ των ηγετών του PFLP Αμπού Αμπέντ, απευθυνόμενος στη σιωνιστική κυβέρνηση, «είτε το θέλετε είτε όχι, θα το καταλάβετε: ο παλαιστινιακός λαός δεν θα λυγίσει ποτέ, οι πρόσφυγές μας θα γυρίσουν στα σπίτια τους, και πρωτεύουσά μας θα είναι η Ιερουσαλήμ».

 

Το τέλος των ψευδαισθήσεων

Ένα άλλο μέλος της ηγεσίας του PFLP, ο Μαχέρ αλ-Ταχέρ, τόνισε ότι το τωρινό ξέσπασμα των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά ότι «ο λαός μας έχει μπουχτίσει από την κοροϊδία της αποκαλούμενης ψευδοειρηνευτικής διαδικασίας». Και πρόσθεσε: «Μέσα από την ίδια την εμπειρία τους, οι Παλαιστίνιοι στη μεγάλη πλειοψηφία τους έχουν πλέον κατανοήσει βαθιά ότι δεν μας έχει απομείνει άλλη επιλογή από την αντίσταση στη βάρβαρη κατοχή. Γι’ αυτό απορρίπτουμε κατηγορηματικά τις δήθεν “πολιτικές λύσεις”, που αποδείχτηκαν πέρα για πέρα αποτυχημένες».

Πράγματι, φαίνεται ότι έχουν εκλείψει οριστικά ανάμεσα στους Παλαιστίνιους οι αυταπάτες ότι μπορεί να επιτευχθεί μια στοιχειωδώς δίκαιη και βιώσιμη συμφωνία με τους σιωνιστές. Οι συνεχείς συγκρούσεις με τις δυνάμεις κατοχής στη Δυτική Όχθη, εκεί δηλαδή που εδρεύει η Παλαιστινιακή Αρχή, δείχνουν ότι ο Αμπάς χάνει τον όποιο έλεγχο διατηρούσε ώς τώρα χάρη στη διαφθορά και την καταστολή των «εξτρεμιστών» σε πλήρη συνεργασία με τους ισραηλινούς και με τους Δυτικούς. Η συζήτηση στο εσωτερικό του οργανωμένου παλαιστινιακού κινήματος αλλά και συνολικά μεταξύ των Παλαιστινίων δεν αφορά πια την υποστήριξη ή όχι της «ειρηνευτικής διαδικασίας», αλλά τους τρόπους της πιο αποτελεσματικής αντίστασης στην κατοχή.

 

Γ.Α.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!