Πριν από μερικές εβδομάδες το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ πέρασε ένα ψήφισμα υιοθέτησης της Έκθεσης της Εξεταστικής Επιτροπής για τον πόλεμο στη Γάζα το 2014, καλώντας σε εφαρμογή των συστάσεων της έκθεσης. Σε μια κίνηση που κάποιοι περιέγραψαν ως «πρωτοφανή», και τα 8 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συμμετέχουν στο Συμβούλιο (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Ιρλανδία, Εσθονία, Λιθουανία και Πορτογαλία), ψήφισαν ως ενιαίο μπλοκ, υπέρ της απόφασης. Αυτό αποτέλεσε έκπληξη, δεδομένης της στάσης κρατών-μελών της Ε.Ε. απέναντι στην Έκθεση Γκόλνστοουν για τον πόλεμο του 2008-’09 αλλά και της αποχής όταν πάρθηκε η απόφαση για την τωρινή επιτροπή. Από την άλλη, κάποιοι ισχυρίστηκαν ότι ο ίδιος ο Νετανιάχου ζήτησε από τους Ευρωπαίους ηγέτες να ψηφίσουν υπέρ αυτής της έκθεσης, φοβούμενος ότι αλλιώς μπορεί να φτιαχνόταν άλλη, πολύ πιο επικριτική για το Ισραήλ – κάτι που διαψεύστηκε προφανώς από την ισραηλινή κυβέρνηση.

Η Ε.Ε. είναι αυτόν τον καιρό από τους πιο δαιμονοποιημένους φορείς στο Ισραήλ, και όχι μόνο από την Ακροδεξιά. Η κυρίαρχη αντίληψη είναι πως η Ε.Ε. «μεροληπτεί κατά του Ισραήλ, υποστηρίζει κυρώσεις και μποϊκοτάζ και προσπαθεί να απομονώσει το Ισραήλ και να το εξαναγκάσει να αποσυρθεί απ’ τα Κατεχόμενα». Εν μέρει, αυτό εδράζεται και σε κινήσεις όπως η επιστολή που απέστειλαν τον Απρίλιο οι 16 από τους 28 Υπ.Εξ. της Ε.Ε. ζητώντας τη σήμανση των προϊόντων των παράνομων ισραηλινών εποικισμών (ο κ. Κοτζιάς έλαμψε διά της απουσίας του).

Όμως, ακόμα και Ισραηλινοί αναλυτές υποστηρίζουν πως η Ε.Ε., παρ’ ότι φαινομενικά υποστηρίζει τον τερματισμό της κατοχής μέσω της λύσης των δύο κρατών, στην πραγματικότητα όχι απλώς δεν πιέζει πραγματικά το Ισραήλ, αλλά και διαιωνίζει το status quo, χρηματοδοτώντας την Παλαιστινιακή Αρχή, τις υπηρεσίες ασφαλείας της για να καταστέλλουν τις λαϊκές αντιδράσεις και διάφορα προγράμματα στα κατεχόμενα, μέσα από ΜΚΟ που αφενός καλύπτουν υποχρεώσεις του Ισραήλ προς τον άμαχο πληθυσμό και αφετέρου αναγκάζονται να λειτουργούν υπό τους ασφυκτικούς απολίτικους όρους που θέτει το ίδιο.

Περίπου στα ίδια συμπεράσματα για τα αποτελέσματα της πολιτικής της Ε.Ε. καταλήγει και η επιστολή που απέστειλαν Ευρωπαίοι πρώην αρχηγοί κρατών και Υπ.Εξ. προς την ευρωπαϊκή ηγεσία. Μόνο που το έκαναν μετά που αποσύρθηκαν…

 

Σύλλογος Ιντιφάντα

intifadagr.wordpress.com

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!