Ο Γουάντι γεννήθηκε στο νοσοκομείο Νάσερ, καθώς μαίνονταν οι μάχες ανάμεσα στους Ισραηλινούς εισβολείς και τους υπερασπιστές της Λωρίδας της Γάζας, στις 15 Αυγούστου. Το σπίτι της οικογένειάς του είχε βομβαρδιστεί. Μετά την εκεχειρία, η οικογένειά του επέστρεψε σε ό,τι είχε απομείνει από αυτό: κάποιοι τοίχοι, παλιοσίδερα και κομμάτια νάιλον. Οι μήνες περνούσαν, ο αποκλεισμός συνεχιζόταν, οικοδομικά υλικά δεν υπήρχαν αρκετά, η βοήθεια που οι διεθνείς δωρητές είχαν υποσχεθεί δεν ερχόταν και η ανοικοδόμηση της Γάζας δεν ξεκινούσε. Μια νύχτα του Γενάρη, ενός από τους πιο κρύους των τελευταίων ετών, η μητέρα του βρήκε τον Γουάντι νεκρό από το ψύχος. Ήταν το πέμπτο παιδί που πέθαινε από το κρύο εκείνον το μήνα.

Ένα πρωινό του Νοέμβρη, ο Φάντελ βγήκε με έναν φίλο του να στήσουν δίχτυα και να πιάσουν πουλιά, κοντά στη «νεκρή ζώνη». Οι Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ και μια σφαίρα βρήκε τον Φάντελ στην πλάτη.

Ο Ζάκι, μαζί με τρεις φίλους του είχε ένα σχέδιο για να ξεφύγουν από τη φτώχεια. Θα πέρναγαν στην Αίγυπτο, θα αγόραζαν τσιγάρα και θα τα έφερναν να τα πουλήσουν στη Γάζα. Όμως οι Αιγύπτιοι στρατιώτες πυροβόλησαν τον Ζάκι στην πλάτη και η σφαίρα καρφώθηκε στην καρδιά του. Πέθανε επί τόπου. Ήταν 17 ετών.

Ένα βράδυ του Μαρτίου, ο Τοφίκ ήταν ένας από τους ψαράδες που βγήκε να ψαρέψει ανοιχτά της Σουντανίγια. Τα σκάφη του ισραηλινού ναυτικού που επιβάλλουν τον αποκλεισμό, άνοιξαν πυρ καθώς οι ψαράδες ετοίμαζαν τα δίχτυα τους. Μια σφαίρα βρήκε τον Τοφίκ στην κοιλιά και βγήκε από την πλάτη του. Ξεψύχησε στο νοσοκομείο Αλ Σίφα.

Ο Μουχάμαντ δούλευε σε ένα από τα λίγα εναπομείναντα τούνελ, στα σύνορα με την Αίγυπτο, μεταφέροντας ζωτικά αγαθά για τους κατοίκους της αποκλεισμένης Λωρίδας. Σκληρή δουλειά, αλλά σκεφτόταν πόσο τυχερός ήταν που τη βρήκε, όταν οι περισσότεροι φίλοι του ήταν άνεργοι. Μια νύχτα του Απρίλη, το τούνελ κατέρρευσε και Μουχάμαντ καταπλακώθηκε από τόνους χώμα. Ήταν 27 ετών.

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχει γνωστοποιηθεί η λίστα επιβατών του νέου στολίσκου για το σπάσιμο του αποκλεισμού της Γάζας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι στο ταξίδι τους θα τους συντροφεύουν ο Γουάντι, ο Φάντελ, ο Ζάκι, ο Τοφίκ, ο Μουχάμαντ…

 

Σύλλογος Ιντιφάντα

https://intifadagr.wordpress.com/

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!