Αύριο ολοκληρώνεται η δεύτερη φάση των αυτοδιοικητικών εκλογών, ενώ τα πολλαπλά μηνύματα ήδη έχουν αποσταλεί σε όλους τους αποδέκτες.

Οι κάλπες βασικά «μίλησαν» την πρώτη Κυριακή και απέδειξαν ότι αυτή η εκλογική αναμέτρηση (πρώτη με νόμο Καλλικράτη, πρώτη στην Ελλάδα των Περιφερειών, πρώτη σε εποχή Μνημονίου), ήταν από τις πιο κρίσιμες και πιο ενδιαφέρουσες των τελευταίων δεκαετιών.
Η τεράστια αποχή μαζί με το 10% άκυρων και λευκών δείχνουν μια αυξανόμενη δυσπιστία και αποξένωση των πολιτών από το σε κρίση πολιτικό σύστημα και ίσως να είναι το κεντρικό μήνυμα σε μια εποχή που η διέξοδος και η προοπτική δεν μπορεί παρά να αναζητηθεί σε μια επιστροφή της Πολιτικής γύρω από τα κεντρικά θέματα που συνθέτουν το σύγχρονο νεοελληνικό κουβάρι.
Το ΠΑΣΟΚ απέφυγε την συντριβή, κάνοντας έναν εκβιασμό που πέτυχε και η Ν.Δ. κατόρθωσε να συγκρατήσει τη φθορά (να μειώσει τη διαφορά από το πρώτο κόμμα σημαντικά) δοκιμάζοντας μια αντιμνημονιακή ρητορική. Το ΛΑΟΣ πλήρωσε για την υποστήριξη που έδωσε στο Μνημόνιο.
Στην Αριστερά η εικόνα είναι πιο σύνθετη αλλά καθαρή: ενισχύθηκαν και αύξησαν ποσοστά και ψήφους το ΚΚΕ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, δηλαδή όσοι πρόβαλαν μια καθαρή πολιτική στόχευση-ταυτότητα. Ηττήθηκε κατά κράτος η περίφημη «συνάντηση με τον σοσιαλιστικό χώρο» δηλαδή η νέα εκδοχή κεντροαριστερής εκδοχής. Οι αριστεροί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκαν προς άλλες κατευθύνσεις (κυρίως ΑΝΤΑΡΣΥΑ). Η Ελεύθερη Αττική δεν μπόρεσε να πείσει πως είναι κάτι διαφορετικό και εισέπραξε μέρος της φθοράς που έχει γενικότερα ο χώρος του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία δύο χρόνια.
Οι Οικολόγοι-Πράσινοι εκφράζουν ένα πανευρωπαϊκό εντός συστήματος ρεύμα αμφισβήτησης και είδαν τα ποσοστά τους να ισχυροποιούνται και να σταθεροποιούνται σε επίπεδο πανελλαδικής δύναμης.
Οι φασίστες στο δοκιμαστικό σωλήνα της Αθήνας έκαναν μια δυναμική εμφάνιση αποσπώντας το 5%.
Συνολικά, μέσα από τις «ομιλούσες κάλπες» βγήκε ένα ενδιαφέρον μήνυμα αντισυστημικής συμπεριφοράς, αποδοκιμασίας της κυβέρνησης και του Μνημονίου χαμηλής πολιτικής έντασης και ενίσχυσης πλευρών της Αριστεράς.
Οι «ομιλούσες κάλπες» σχεδόν άφωνες για την ανάγκη οικοδόμησης ενός μετώπου κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, δεν φώναξαν την ανάγκη συμπαράταξης ευρύτατων δυνάμεων για την ανατροπή του Μνημονίου και της νέας καθεστωτικής φάσης που διανύουμε, δεν ανέδειξαν με σαφήνεια την ανάγκη να φύγει όσο γρηγορότερα γίνεται αυτή η κυβέρνηση.
Ως εφημερίδα πήραμε σαφή θέση υπέρ της Αριστεράς στις εκλογές και ιδιαίτερα των πτερύγων εκείνων που έθεταν όσο το έθεταν και με τον τρόπο που έθεταν τις ανάγκες αυτές και πήραμε σαφή θέση για τα ενωτικά ριζοσπαστικά αριστερά εγχειρήματα. Βεβαίως πήραμε και εμείς, ως εφημερίδα, τα ενδιαφέροντα μηνύματα της κάλπης και ελπίζουμε να μάθουμε από αυτά.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!