Εντολές εφ’ όλης της ύλης από τις ΗΠΑ

Το εξαήμερο ταξίδι του Γ. Παπανδρέου στις ΗΠΑ ήταν πλήρως αποκαλυπτικό του κατήφορου που έχει πάρει η χώρα. Ο πρωθυπουργός με τις τοποθετήσεις και τις επαφές του ανέδειξε την απόλυτη πρόσδεση της χώρας στη στρατηγική των ΗΠΑ, την ταύτιση με τις επιδιώξεις του σιωνιστικού-φασιστικού κράτους του Ισραήλ, την υπόκλιση στις αγορές (δηλαδή στο διεθνές χρηματιστικό κεφάλαιο) και την προσήλωση στις εντολές του ΔΝΤ και της Ε.Ε. Αλλά το ακόμη χειρότερο είναι ότι ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε σαν ένας πλασιέ, ο οποίος ξεπουλάει το τελευταίο πράγμα που του έχει απομείνει, τη χώρα του.  
Το ταξίδι αυτό έγινε αφού την προηγούμενη περίοδο υπήρξε πλήρης συμμόρφωση της Ελλάδας με τις γεωπολιτικές επιδιώξεις των Αμερικανών στην ευρύτερη περιοχή μας, με πιο θλιβερή την οικοδόμηση της στενής σχέσης με το Ισραήλ. Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να αποδοθεί στη συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τον αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, όπου ο Γ. Παπανδρέου «έδωσε αναφορά» και έλαβε οδηγίες για όλα τα γεωπολιτικά και οικονομικά ζητήματα, ενώ επικυρώθηκε ως φαίνεται η συμφωνία για το Μακεδονικό.
Ο πρωθυπουργός «έδωσε αναφορά», επίσης, στον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Τζον Κέρι, καθώς και στον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Μαξ Μπάουκους (με επίδικο το χρέος και τη διαχείρισή του μέσω της Goldman Sachs, προς όφελος των αμερικανικών funds). Ακόμη μια από τις πιο σημαντικές επαφές του πρωθυπουργού ήταν αυτή με τους εκπροσώπους του ισραηλινού λόμπι.
Ο Γ. Παπανδρέου συναντήθηκε, επίσης, με τον Ιρανό πρόεδρο Μ. Αχμεντινετζάντ, μια συνάντηση που πήρε αρκετή δημοσιότητα, αλλά κάθε άλλο παρά ανέδειξε μια «πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική της Ελλάδας», όπως ίσως θα ήθελαν άνθρωποι που ακόμη διατηρούν αυταπάτες για το ρόλο του ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα, ο Γ. Παπανδρέου στο συνηθισμένο ρόλο του λαγού της αμερικανικής πολιτικής, προέτρεψε –σύμφωνα με τη δήλωση του– τον Ιρανό πρόεδρο να πάρει ειρηνικές πρωτοβουλίες στην περιοχή! Όχι μόνο δεν πήρε κάποια απόσταση από τα εφιαλτικά πολεμικά σχέδια ΗΠΑ-Ισραήλ αλλά επιπλέον προέτρεψε το θύμα να είναι πιο ευγενικό απέναντι στο θύτη.
Οι επαφές του πρωθυπουργού με τους ηγέτες όλων των βαλκανικών χωρών και της Τουρκίας επιβεβαίωσαν το κλίμα «διατεταγμένης φιλίας» που έχει επιβληθεί από τους Αμερικανούς και που καμιά σχέση δεν έχει ούτε με την υπεράσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας ούτε με τη φιλία, την αλληλεγγύη και την ισότιμη συνεργασία των λαών. Οι Αμερικάνοι κρατούν το ρόλο του επικυρίαρχου, πράγμα που μεταφράζεται σε μεγάλες περιπέτειες για την Κύπρο και το Αιγαίο, καθώς και διευρυνόμενη ενθάρρυνση για τη δημιουργία μειονοτικών προβλημάτων σε βάρος της Ελλάδας.
Η θλιβερή εικόνα του πρωθυπουργού συμπληρώθηκε με τις διαβεβαιώσεις από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης για την τήρηση του Μνημονίου και την έκκληση προς τα αρπακτικά να επενδύσουν στην Ελλάδα, απολαμβάνοντας ακόμη μεγαλύτερα προνόμια από τα σημερινά, με τους αποικιοκρατικούς όρους που ετοιμάζεται να θεσπίσει η κυβέρνηση.
Με βάση τα προηγούμενα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο το κυρίαρχο μοτίβο των ΜΜΕ, ότι ο πρωθυπουργός τρέχει στο εξωτερικό για να φτιάξει τάχα το προφίλ της χώρας. Πρόκειται για μια απολίτικη και εφησυχαστική ανάγνωση, την ώρα που ο λαός θα έπρεπε να είναι, ουσιαστικά, ενήμερος και ενεργοποιημένος για το τι πραγματικά παίζεται. Και δυστυχώς ένα σημαντικό τμήμα της Αριστεράς (κοσμοπολίτικο και εκσυγχρονιστικό) εφησυχάζει και αυτό με την κυρίαρχη προπαγάνδα και τα τάχα φιλειρηνικά φληναφήματα και αδιαφορεί για μια ουσιαστική αντιμπεριαλιστική (τη μόνη φιλειρηνική και διεθνιστική) κατεύθυνση.

Έτοιμο και το Μακεδονικό

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι έχει κλείσει συμφωνία για την ονομασία της ΠΓΔΜ μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, υπό τις οδηγίες πάντα του αμερικανικού παράγοντα. Η συμφωνία προβλέπει διπλή ονομασία στις σχέσεις ΠΓΔΜ-Ελλάδας και τη χρήση του ονόματος Μακεδονία σε όλες τις άλλες περιπτώσεις. Η συμφωνία έχει παγώσει προς το παρόν και θα δημοσιοποιηθεί σε καταλληλότερο χρόνο, καθώς τώρα τρέχει η προεκλογική περίοδος στην Ελλάδα.

Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση Γ.Παπανδρέου εγκαταλείπει τη γνωστή κόκκινη γραμμή, που μέχρι σήμερα διακήρυσσε, διπλή ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό της Μακεδονίας και με χρήση σε όλες τις περιπτώσεις.

Η συμφωνία αυτή, αν προχωρήσει, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα ενδυναμώσει τις αλυτρωτικές επιδιώξεις της εθνικιστικής ηγεσίας της ΠΓΔΜ σε βάρος της Ελλάδας. Δηλαδή, θα συντηρήσει και δεν θα λύσει τη διένεξη και μάλιστα με την Ελλάδα να βρίσκεται σε ακόμη πιο δυσμενή θέση

Μ.Σ.
Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!