Ήταν Τρίτη 26 Ιουλίου 2011, όταν ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. κλήθηκε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για να ενημερώσει και να παρουσιάσει τις προτάσεις του σχετικά με τα φαινόμενα της βίας που παρατηρήθηκαν τους τελευταίους μήνες –κυρίως– στο κέντρο της πρωτεύουσας.

«Για όλα την ευθύνη έχει η άλλη πλευρά», (σ.σ. οι διαδηλωτές, οι Αγανακτισμένοι κ.λπ.) και «η άλλη πλευρά επιδιώκει να υπάρξει νεκρός. Έχει σαφή σκοπό και το έχουμε βιώσει», ήταν τα πρώτα λόγια του κ. Οικονόμου ο οποίος δεν έμεινε μόνο σε αυτές τις, καθ’ όλα προσωπικές, διαπιστώσεις. Προχωρώντας ένα βήμα, ούτε λίγο-ούτε πολύ, ισχυρίστηκε πως οι μισοί Έλληνες και μετανάστες διαδηλωτές που βγαίνουν στο δρόμο, οπλοφορούν ή,στην καλύτερη των περιπτώσεων, είναι κάτοχοι εκρηκτικών και μάλιστα αναβαθμισμένης ποιότητας και ισχύoς: «Είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα στην οποία πραγματοποιούνται επιθέσεις καθημερινά με καλάσνικοφ», δήλωσε ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, εμπλέκοντας το κοινό έγκλημα με τους διαδηλωτές. Υπενθυμίζουμε πως η κλήση του κ. Οικονόμου αφορούσε τη βία και όχι το έγκλημα και τους κοινούς ποινικούς, των οποίων τις σχέσεις πολλών εξ αυτών με την αστυνομία τις μαθαίνει από τα ίδια τα δελτία Τύπου του αρμόδιου υπουργείου που ο ίδιος υπάγεται.
Η παρουσία του κ. Οικονόμου στην Επιτροπή της Βουλής είχε το χαρακτήρα της τρομοκράτησης των πολιτών. Και αυτό γιατί ο σχεδιασμός της ΕΛΑΣ για περισσότερη και σκληρότερη καταστολή που ήδη είχε δρομολογηθεί. Η καλλιέργεια του φόβου, όπως υπονοείται από τα λόγια του κ. Οικονόμου, «η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», ήταν η τέλεια αφορμή για να διαρρεύσουν τα νέα σχέδια της κυβέρνησης.
Έτσι, σύμφωνα με σειρά δημοσιευμάτων, τα οποία το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ποτέ δεν διέψευσε, η ΕΛΑΣ όχι μόνο συγκροτεί ένα νέο σώμα από ΜΑΤ, αλλά προχωρά και στην αγορά πλαστικών σφαιρών για το… δύσκολο χειμώνα που έρχεται.
Αναφορικά με το νέο σώμα, η εκπαίδευση των συγκεκριμένων αστυνομικών πραγματοποιείται εδώ και καιρό, και κύριο χαρακτηριστικό τους θα είναι πως δεν θα φέρουν κανενός είδους οπλισμό.
Επί της ουσίας, η κύρια αποστολή τους θα είναι η σύλληψη, γι’ αυτό και τα χέρια τους θα πρέπει να είναι ελεύθερα. Κανείς, ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο κάποιοι εξ αυτών να χρησιμοποιηθούν για βιντεοσκόπηση όπως ακριβώς συμβαίνει στη Μεγάλη Βρετανία. Αναφορικά με τη στολή τους, θα φέρουν τα διακριτικά των σημερινών ΜΑΤ, με κράνος και αντιασφυξιογόνο μάσκα, ωστόσο δεν θα έχουν ασπίδα και κλομπ. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, σε κάθε διμοιρία των «κανονικών» ΜΑΤ, θα βρίσκονται πέντε από το νέο σώμα των «άοπλων» ΜΑΤ.
Και η στρατιωτικοποίηση της Ελληνικής Αστυνομίας, μπροστά στον κίνδυνο του «εσωτερικού εχθρού», δεν σταματά εδώ. Σύμφωνα με πληροφορίες οι παραγγελίες για πλαστικές σφαίρες από καουτσούκ έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και θα χρησιμοποιηθούν ως ύστατη λύση, όταν δηλαδή ο φράχτης, τα δακρυγόνα, οι αντλίες νερού και τα κλομπ δεν θα μπορούν να αποτρέψουν τους διαδηλωτές.
Λεωνίδας Σακλαμπάνης
Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!