Πληθαίνουν ανησυχητικά οι συμπτώσεις και τα «ατυχήματα» σε βάρος ελληνικών πολεμικών πλοίων στο Αιγαίο και επιβεβαιώνονται δραματικά οι «προβλέψεις» του Αμερικάνου πρέσβη που είχε ουσιαστικά προαναγγείλει με συνεχείς δηλώσεις του το τελευταίο διάστημα.

Τα ξημερώματα του Σαββάτου εμπορικό πλοίο με σημαία Τουρκίας έπεσε επάνω σε ελληνικό πολεμικό σκάφος που εκτελούσε περιπολία στην περιοχή στο πλαίσιο συμμετοχής στη Νατοϊκή επιχείρηση για την «αντιμετώπιση» των μεταναστευτικών ροών.

Με πρωινή ανακοίνωση το ΓΕΝ αναφέρθηκε στο περιστατικό, σημειώνοντας πως «μετά το συμβάν το εμπορικό πλοίο αύξησε ταχύτητα και απομακρύνθηκε, κινούμενο προς τις πλησιέστερες ακτές της Τουρκίας, χωρίς να απαντήσει στις κλήσεις ασυρμάτου της κανονιοφόρου Αρματωλός». Διευκρίνισε ακόμα ότι «έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες Νατοϊκές Αρχές» αφήνοντας να εννοηθεί ότι επρόκειτο για μια σχεδιασμένη ενέργεια.

Είναι γνωστό ότι πρόκειται για το τρίτο στη σειρά «ατύχημα» στο Αιγαίο. Είχε προηγηθεί η «επακούμβηση» της κανονιοφόρου «Νικηφόρος» στα Ίμια από σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής και ο εμβολισμός του πλοίου του Λιμενικού Σώματος «Γαύδος» επίσης από σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής.

Το νέο περιστατικό συνέβη σε ελληνικά χωρικά ύδατα ανοικτά της Μυτιλήνης λίγες ώρες μετά την επεισοδιακή επίσκεψη και ομιλία του Αλ. Τσίπρα στο νησί. Σε κοντινή απόσταση από το σημείο, στα παράλια της Μ. Ασίας απέναντι από την Χίο, βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγάλη αποβατική EFES άσκηση της Τουρκίας με προκλητικό σενάριο την κατάληψη νησιών. Πρακτικά κοντά στο σημείο του νέου συμβάντος υπήρχαν ισχυρότατες τουρκικές δυνάμεις.

Το Υπ. Άμυνας ανακοίνωσε ότι διερευνά το περιστατικό και απομάκρυνε τον κυβερνήτη του σκάφους για τον μη έγκαιρο εντοπισμό του εμπορικού πλοίου και την αποφυγή της σύγκρουσης.

Ανεξάρτητα από το τι πραγματικά συνέβη ανοικτά της Μυτιλήνης το νέο περιστατικό εντάσσεται στον κύκλο των προαναγγελθέντων «ατυχημάτων» και αποτελεί ένα ακόμα περιστατικό στα πλαίσια της κρίσιμης κατάστασης που επικρατεί στο Αιγαίο ως αποτέλεσμα της τουρκικής επιθετικότητας.

Σ.Π.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!