Μέσα σε κλίμα ανησυχητικής σιωπής ναυτικές δυνάμεις της Τουρκίας συγκεντρώνονται Ν.Α. της Κρήτης σε βοήθεια του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Barbaros που διεξάγει έρευνες στην οριογραμμή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Απέναντι από το τουρκικό σκάφος έχει καταπλεύσει ελληνική φρεγάτα που συνοδεύεται, όπως γράφεται από υποβρύχιο, ενώ τα υπόλοιπα πλοία του ελληνικού στόλου βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή έχοντας πάρει θέση σε διάφορες περιοχές του Αιγαίου.

Έρευνες τέτοιου τύπου με την συνδρομή πολεμικών πλοίων, ακόμα και στρατιωτικές ασκήσεις, σε αμφισβητούμενες περιοχές έχουν υπάρξει και άλλες φορές στο παρελθόν στα ύδατα του Αιγαίου. Άλλωστε η στάση ανοχής και υποβάθμισης της τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο έχει οδηγήσει στο ντε φάκτο γκριζάρισμα των θαλάσσιων συνόρων στο Αιγαίο και σε σημαντικές εμπλοκές επιχειρήσεων διάσωσης εμπορικών πλοίων. Η Τουρκική πλευρά αμφισβητεί επίσημα τόσο τα όρια του FIR Αθηνών, και κατά συνέπεια την αρμοδιότητα της Ελλάδας στις επιχειρήσεις διάσωσης, όσο και την ελληνική κυριότητα ακόμα και επί κατοικημένων νησιών του Αιγαίου.

Είναι όμως η πρώτη φορά που οι τουρκικές διεκδικήσεις εξαπλώνονται στην Ν.Α. Μεσόγειο, ανοικτά της Κρήτης, αμφισβητώντας έτσι την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου.

Η αποστολή του Barbaros αποτελεί την έμπρακτη τουρκική αμφισβήτηση των συνομιλιών Τσίπρα-Αναστασιάδη-Σίσι και πρώτο βήμα των αντιδράσεων της Τουρκίας στις γεωτρήσεις που έχουν εξαγγελθεί από τις πολυεθνικές Exxon Mobil και Total στην κυπριακή ΑΟΖ.

Είναι άγνωστο που θα οδηγήσει αυτή η συγκέντρωση ναυτικών δυνάμεων ανοικτά της Κρήτης και ποια είναι τα πραγματικά σχέδια της Τουρκίας και των ΗΠΑ που αναμφισβήτητα είναι πλήρως ενημερωμένες και έχουν τον πρώτο λόγο. Δεν είναι τυχαίο ότι στη αμερικάνικη ναυτική βάση στη Σούδα βρίσκονται αυτές τις ώρες η ηγεσία του ΓΕΕΘΑ αλλά και πλήθος Αμερικανών αξιωματούχων, ανάμεσα τους και ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα, με αφορμή τα δέκα χρόνια λειτουργίας του κέντρου εκπαίδευσης ναυτικής αποτροπής.

Το ίδιο άγνωστο είναι τι σημαίνει η αποστολή της ελληνικής φρεγάτας δίπλα στο ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας. Συμβαίνει στη βάση ενός σχεδίου που έχει προβλέψει και τα επόμενα βήματα ή τις πιθανές αντιδράσεις της Τουρκίας; Συνοδεύεται από μια διπλωματική παρέμβαση ανάδειξης της τουρκικής επιθετικότητας; Ή απλά αποφασίστηκε μια ελληνική αντίδραση για το «θεαθήναι» με την ανοχή του αμερικανικού παράγοντα; Σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει τίποτα το καθησυχαστικό με τα όσα εξελίσσονται στην περιοχή.

Αντίθετα διαμορφώνονται και δρομολογούνται επικίνδυνες εξελίξεις σε όλο τον άξονα Αιγαίο-Κύπρος-Ν.Α. Μεσόγειος καθώς νέες ιδέες ρίχνονται στο τραπέζι για «επίλυση» του Κυπριακού με διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και νέες συμμαχίες αναζητούνται με στόχο την επέμβαση στην Συρία και κυρίως κατά του Ιράν.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!