Νέο και οξυμένο επεισόδιο επιθετικότητας προκλήθηκε από μεριάς της Τουρκίας με μέσο δράσης αυτή τη φορά μια τουρκική ακταιωρό. Το πρωί της Πέμπτης, 2/2, τρία τουρκικά αλιευτικά σκάφη καταγράφηκαν να πλέουν σε ελληνικά χωρικά ύδατα κοντά στο Φαρμακονήσι. Τα πράγματα πήραν επικίνδυνη τροπή, αφού τα αλιευτικά ειδοποίησαν την τουρκική τους ακτοφυλακή πως επιχειρείται να απομακρυνθούν από σκάφος του Ελληνικού Λιμενικού. Η τουρκική ακταιωρός προσέγγισε το ελληνικό σκάφος και  άρχισε να κάνει κύκλους γύρω, μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα και να μικραίνει διαρκώς τη μεταξύ τους απόσταση. Πραγματοποίησε αρχικά κίνηση προς τα πλάγια του ελληνικού σκάφους, ενώ στη συνέχεια επιχείρησε να το εμβολίσει ακολουθώντας το από πίσω. Οι Έλληνες λιμενικοί έχοντας ακροβολιστεί  στην πρύμνη του σκάφους, αναγκάστηκαν να πυροβολήσουν προκειμένου να αποτρέψουν τον εμβολισμό του σκάφους τους.

Η συγκεκριμένη μέρα δεν έκλεισε με τη λήξη του παραπάνω επεισοδίου. Συνεχίστηκε τις μεσημεριανές ώρες με τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV να εισέρχεται στο FIR Αθηνών, χωρίς σχέδιο πτήσης, παραβιάζοντας τον ελληνικό εναέριο χώρο πάνω από την νήσο Παναγιά. Λίγη ώρα αργότερα πραγματοποίησε νέα υπερπτήση πάνω από το ίδιο νησί αλλά και τις Οινούσσες. Χρειάστηκε η αναχαίτισή του από ελληνικά αεροσκάφη για να απομακρυνθεί.

Πανελλήνια η συγκίνηση και η θλίψη για τους δύο πιλότους που έχασαν τη ζωή τους στην Ανδραβίδα. Καλό ταξίδι να έχουν…

Οι προκλήσεις και η επιθετικότητα της Τουρκίας δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση μια τακτική που υλοποιείται από τις στρατιωτικές δυνάμεις της ή την ακτοφυλακή της χωρίς την απόλυτα σύμφωνη γνώμη ή και την καθοδήγηση της Άγκυρας. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις που έκανε την ίδια μέρα ο Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξή του σε κρατικό κανάλι της Τουρκίας, όπου είχε το θράσος να καταγγείλει την Ελλάδα για επιθετική συμπεριφορά απέναντι σε Τούρκους ψαράδες, ενώ δεν έχασε την ευκαιρία να αναφερθεί και στον εξοπλισμό των ελληνικών νησιών.

Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η συζήτηση στις ΗΠΑ σε ότι αφορά τα F-16 τα οποία θέλει να αποκτήσει η Τουρκία. Η επίσημη θέση του Αμερικανικού Κογκρέσου είναι πως η πορεία των τουρκικών F-16 συνδέεται απόλυτα με τη στάση που θα κρατήσει η Τουρκία στην ενταξιακή πορεία Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο με βάση τα παραπάνω πως η Τουρκία δεν έχει σκοπό να αμβλύνει τις επιθετικές και απειλητικές της πολιτικές έναντι της χώρας μας και πως δεν μπορεί η Ελλάδα να βασίζεται αποκλειστικά στη στήριξη της Δύσης η οποία έχει τους δικούς τους ανεξάρτητους σχεδιασμούς.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!