Με ένα νομοσχέδιο που διευρύνει τα εργαλεία εγκλωβισμού μεταναστών και προσφύγων στη χώρα μας «απαντά» η κυβέρνηση της Ν.Δ. στη μεταναστευτική κρίση. Αυτό ήδη εγκρίθηκε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής και προβλέπει: α) τη δημιουργία κλειστών δομών στα νησιά και στην ηπειρωτική Ελλάδα, β) τη διεύρυνση των απορριπτικών διαδικασιών στη χορήγηση ασύλου χάριν «επιτάχυνσης», και γ) τη δημιουργία «απόρρητων κονδυλίων» τα οποία θα διαχειρίζεται το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, όπως συμβαίνει και με τα Υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας. Βέβαια επειδή εδώ είναι Ελλάδα, δεν θα μπορούσαν να λείπουν απ’ το νομοσχέδιο και οι διατάξεις για απευθείας αναθέσεις έργων… Στο τελευταίο εστιάστηκε η κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να στήσει πάρτι κονδυλίων και απευθείας αναθέσεων σε φίλους. Η αλήθεια είναι πως το σκάνδαλο της κατασπατάλησης εκατομμυρίων ευρώ από ημετέρους δεν είναι καινούριο: έχει τις ρίζες του στο πολυπλόκαμο δίκτυο ΜΚΟ που στήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. απλώς συνεχίζει αυτή την πολιτική, ανακατεύοντας την κουτάλα για να βολέψει τους δικούς της.

Το πραγματικό σκάνδαλο όμως είναι η συνέχιση της πολιτικής εγκλωβισμού δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στη χώρα μας και της πιστής εφαρμογής της λεγόμενης συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας, ενώ Τουρκία και βασικές ευρωπαϊκές δυνάμεις την έχουν κάνει κουρελόχαρτο. Πανηγυρίζουν στην κυβέρνηση για τη μείωση των ροών τον προηγούμενο μήνα, αποκρύπτοντας πως βασική αιτία γι’ αυτό είναι η πανδημία. Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αναπροσαρμόσει μερικώς την πολιτική της έπειτα από την αντίδραση των κατοίκων στα νησιά και το φιάσκο της απόβαση των ΜΑΤ, καθώς και μετά την υβριδική επίθεση που δέχτηκε η χώρα μας στον Έβρο. Από τότε βλέπουμε πως μια χώρα είναι εφικτό να φυλάξει τα σύνορά της αν το επιθυμεί, και μάλιστα να το κάνει χωρίς να βουλιάζει βάρκες ή να σκοτώνει ανθρώπους στα σύνορα.

Το πραγματικό σκάνδαλο είναι η συνέχιση της πολιτικής εγκλωβισμού δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στη χώρα μας και της πιστής εφαρμογής της λεγόμενης συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας, ενώ Τουρκία και βασικές ευρωπαϊκές δυνάμεις την έχουν κάνει κουρελόχαρτο

Η ευρωκρατία προστάζει, η ελληνική κυβέρνηση εκτελεί

Η αναπροσαρμογή αυτή όμως είναι, ακριβώς, μερική. Και μοιάζει να έχει σε μεγάλο βαθμό επικοινωνιακό χαρακτήρα, όσο δεν αμφισβητεί τη μετατροπή της χώρας μας σε αποθήκη ψυχών και φράκτη της Ευρώπης. Δεν πρόκειται να λυθεί το πρόβλημα όσο δεν πιέζεται η Ευρώπη να αποδεχθεί αναλογική κατανομή των βαρών, και κυρίως όσο δεν αλλάζει ο συσχετισμός σε βάρος της Τουρκίας – η οποία οργανώνει το σύγχρονο δουλεμπόριο. Αντιθέτως τα αδιέξοδα για τη χώρα μας πληθαίνουν: στα νησιά η αποσυμφόρηση προχωρά με αργούς ρυθμούς, ενώ την ίδια στιγμή οι τοπικές κοινωνίες έχουν να αντιμετωπίσουν και τις νέες αφίξεις που, λόγω κορωνοϊού, θέτουν σε καραντίνα ολόκληρα χωριά.

Η μετεγκατάσταση μεταναστών και προσφύγων στην ενδοχώρα συνεχίζει να συναντά τη δυσφορία των τοπικών κοινωνιών. Και, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να κρυφτεί πίσω από τον φασιστικού τύπου εμπρησμό ξενοδοχείου που προοριζόταν να λειτουργήσει ως δομή φιλοξενίας στην Πέλλα, αλλά και την απόπειρά της να αξιοποιήσει την καραντίνα για να επιβάλει τις μεθοδεύσεις της, είναι φανερό πως η πολιτική μετατροπής όλης της χώρας σε hot spot κατ’ εντολή της Ε.Ε. θα συνεχίσει να προκαλεί εντάσεις. Τέλος, ένα ακόμη αγκάθι ήρθε να προστεθεί για τη χώρα μας ως αποτέλεσμα της πλήρους αποδοχής των επιταγών της Ε.Ε. από την κυβέρνηση: αυτή τη φορά στην Κρήτη, την οποία κυβέρνηση και Ευρωπαίοι θέλουν να κάνουν λιμάνι πρώτης υποδοχής μεταναστών και προσφύγων από τη Λιβύη κ.α. Επιβεβαιώνονται έτσι οι φόβοι ότι η ευρωκρατία έχει αποφασίσει, και η κυβέρνηση έχει σιωπηρά αποδεχθεί, ότι στη χώρα μας ανατίθεται η «διαχείριση» των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη, απ’ όπου κι αν αυτές προέρχονται…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!