Είναι φανερό ότι οι πολιτικές των ελίτ απέναντι στην πανδημία προάγουν και προϋποθέτουν την παθητικότητα των πληθυσμών, με την πρόκληση φόβου και τρόμου, και μάλιστα με τρόπο φαντασμαγορικό. Οι ελίτ επέλεξαν να ρίξουν το κύριο βάρος στα εμβολιαστικά προγράμματα, χωρίς να θίγονται διόλου προνόμια και πατέντες της Big Pharma. Παράλληλα σε χώρες όπως Κίνα, Σιγκαπούρη κ.λπ. εφαρμόζονται τα πιο προωθημένα μέτρα και τεχνολογίες για τον βιοπολιτικό έλεγχο. Είναι επίσης φανερό πως ενδιαφέρονται μόνο για την εργαλειοποίηση της πανδημίας και τη χρησιμοποίησή της για τη μετάβαση στον «ψηφιακό καπιταλισμό» και την επιβολή ενός νέου κοινωνικού μοντέλου ελέγχου και πειθάρχησης.

Μέσα σε δύο χρόνια άλλαξαν όλες οι πτυχές της κοινωνικής ζωής, καταργήθηκε εν πολλοίς ο δημόσιος χώρος και επιβλήθηκαν μέτρα περιορισμού και αποστασιοποίησης. Φθάσαμε σε ένα σημείο που έχουμε την επιβολή ειδικών καθεστωτικών μορφών, πιο συμβατών με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ασφυκτικού ελέγχου, οι οποίες δικαίως ονομάστηκαν «υγειονομική δικτατορία» ή «υγειονομικό απαρτχάιντ». Η κατάσταση αυτή προωθήθηκε τον πρώτο χρόνο της πανδημίας. Στον δεύτερο χρόνο, με δεδομένη την ύπαρξη των εμβολίων, προωθήθηκε το εργαλείο του τεχνητού διαχωρισμού και διχασμού εντός της κοινωνίας ανάμεσα σε «εμβολιασμένους» και «ανεμβολίαστους». Σιγά-σιγά το ειδικό καθεστώς υγειονομικής δικτατορίας επεκτείνεται σε όλους, είτε έχουν κάνει το εμβόλιο είτε όχι.

Φυσικά –ειδικά στον Δυτικό κόσμο και την Ευρώπη– η πανδημία δεν έχει λήξει. Οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν μέχρι τώρα ήσαν τραγικά αναποτελεσματικές και βαθιά αντιδημοκρατικές. Το γενικό λοκντάουν πλανάται σαν φάντασμα πάνω από την Ευρώπη (όλοι περιμένουν το γερμανικό σύνθημα), ενώ στην Αυστραλία ο στρατός μεταφέρει βίαια θετικούς στον κορωνοϊό σε στρατόπεδα καραντίνας…

Από πολύ νωρίς υποστηρίξαμε ότι, με πολύ πιο απλούς τρόπους και με πραγματική φροντίδα απέναντι στην κοινωνία και όσους νοσούν, θα είχαμε θεαματικά καλύτερα αποτελέσματα και σαφώς λιγότερους θανάτους. Για το ότι δεν συνέβη κάτι τέτοιο υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες όσων κυβερνούν και διαχειρίζονται και τα θέματα της υγείας εδώ και δεκαετίες, καθώς και εγκληματικές αμέλειες και αδιαφορία στα τελευταία δύο χρόνια που έχει ξεσπάσει η πανδημία.

Αποτελεί, δε, επιτυχία των πολιτικών των ελίτ η μεγάλων διαστάσεων παθητικοποίηση των πολιτών, η εξατομίκευσή τους, ο περιορισμός τους σε βαθμό που θα ήταν ασύλληπτος πριν λίγα χρόνια, όπως και η πέραση που έχει ο διαχωρισμός-διχασμός εντός της κοινωνίας και η πόλωση που καλλιεργήθηκε στο επίπεδο αυτό. Ο κηρυγμένος πόλεμος ενάντια στους «ανεμβολίαστους» είναι βολικό όχημα μετάθεσης των εγκληματικών ευθυνών που έχουν οι ελίτ (κυβερνήσεις, οικονομικοί όμιλοι, επιτελεία ειδικών κ.λπ.). Φυσικά μέσα από την όλη διαχείριση η δυσπιστία και ο φόβος αυξάνονται. Είναι ενδεικτικό της σύγχυσης η ενσωμάτωση και συμπόρευση φορέων και διανοούμενων του αριστερού χώρου (όλων των ποικιλιών) στη μονοκαλλιέργεια της εμβολιαστικής καμπάνιας, ως μοναδικής πολιτικής για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Το βασικό ερώτημα παραμένει: ποια στοιχεία πρέπει να έχει μια πολιτική για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και για την απόκρουση των στοχεύσεων που έχουν και εφαρμόζουν οι ελίτ;

Ακολουθούν σκέψεις που διατηρούν ανοικτό χαρακτήρα, καθόσον οφείλουν να γίνουν αίτημα της κοινωνίας.

Δεν διασπάμε, αλλά ενώνουμε την κοινωνία

Ο τεχνητός διχασμός εμβολιασμένων-ανεμβολίαστων, ορθολογιστών-αντιορθολογιστών κ.λπ. πρέπει να ξεπεραστεί. Όχι μόνο γιατί είναι βασικό όπλο στην εργαλειοποίηση της πανδημίας από μέρους των ελίτ, αλλά κι επειδή δημιουργεί ένα κλίμα φανατισμού και «εμφυλιακού» πνεύματος εντός της κοινωνίας. Το άμεσο αποτέλεσμα είναι η απώλεια ενός νηφάλιου και ρεαλιστικού πνεύματος, που είναι αναγκαίο στοιχείο για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε σημαντικού προβλήματος – πόσο μάλλον της υγείας. Μια ματιά στα σόσιαλ μίντια μπορεί να πείσει τον καθένα ότι η «κατάσταση» έχει ξεφύγει…

Πρόσβαση όλων των πολιτών παντού, χωρίς διαχωρισμούς

Πρόσβαση όλων σε όλους τους χώρους, αφού επιδείξουν τεστ που πρέπει να κάνουν (δωρεάν). Όποιος θέλει να πάει να δει τον Σερβετάλη στο θέατρο, να ακούσει τον Κιάμο στο νυκτερινό κέντρο διασκέδασης ή να δει την ΑΕΚ στο γήπεδο –εμβολιασμένος ή ανεμβολίαστος– να μπορεί, αφού όμως έχει κάνει ένα δωρεάν τεστ προηγουμένως. Σε αυτή τη βάση να οικοδομηθεί μια σχέση υπευθυνότητας και προάσπισης της ατομικής και συλλογικής υγείας (δεδομένου ότι τα εμβόλια δεν παρέχουν πλήρη προστασία, και άρα δεν μπορεί ορισμένες εκδηλώσεις της κοινωνίας να αποτελούν προνόμιο μόνο για όσους έχουν κάνει εμβόλιο…).

Το άμεσο αποτέλεσμα του τεχνητού διχασμού εντός της κοινωνίας είναι η απώλεια ενός νηφάλιου και ρεαλιστικού πνεύματος, που είναι αναγκαίο στοιχείο για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε σημαντικού προβλήματος – πόσο μάλλον της υγείας

Άμεση ανάγκη πρωτοβάθμιων μηχανισμών

Το κεντρικό κράτος και οι μηχανισμοί του αδιαφορούν για την υγεία της κοινωνίας και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας. Γι’ αυτό δεν έκαναν και δεν κάνουν τίποτα ουσιαστικό στην κατεύθυνση της πρωτοβάθμιας υγείας, των μαζικών τεστ (εργαζόμενων και μη, νέων μαθητών και φοιτητών), της ιχνηλάτησης του άμεσου περιβάλλοντος όσων νοσούν. Αυτά που απαιτούνται:

Μαζικά καθολικά τεστ (δωρεάν) για να υπάρχει πραγματική εικόνα, δεδομένα και στοιχεία για την επιδημιολογική κατάσταση και τις ειδικές ανάγκες που υπάρχουν. Η καραντίνα των 14 ή 10 ημερών πρέπει να τηρείται με αποτελεσματικό τρόπο.

► Άμεση δημιουργία μηχανισμών παρακολούθησης όλων των κρουσμάτων από την πρώτη στιγμή της νόσησης, και χορήγηση αγωγής κατά τα πρώτα μόλις στάδια εμφάνισης της νόσου. Έγκαιρη προμήθεια και συνταγογράφηση φαρμάκων που βοηθούν στα πρώτα στάδια της νόσου.

► Άμεση δημιουργία θεσμών βοήθειας και φροντίδας που θα χρεωθούν την καταγραφή και βοήθεια όλων όσοι έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας (χρόνιες ασθένειες, αναπηρίες κ.λπ.) στις συνοικίες, στις γειτονιές, στις πόλεις και τα χωριά.

Τεστ (δωρεάν) και στους εμβολιασμένους για την πρόσβασή τους σε χώρους διασκέδασης, εστίασης, θέατρα, κινηματογράφους κ.α.

Μια διευκρίνιση: αυτά μπορούν να τεθούν ως αιτήματα απέναντι στην πολιτεία, αλλά και να δημιουργούνται με στοιχειώδη εθελοντική ή και επαγγελματική πλαισίωση από γιατρούς και υγειονομικούς σε επίπεδο δήμων και γειτονιών. Ακόμα και στοιχειώδεις ομάδες αλληλοβοήθειας και δικτύων που θα συντονιστούν μεταξύ τους, θα προσφέρουν σημαντικό έργο και θα αλλάξουν το κλίμα ανημπόριας, εγκατάλειψης και φόβου που κυριαρχεί. Για την υπεράσπιση της υγείας είναι αναγκαίο να ανυψωθεί το φρόνημα των πολιτών και η ενεργοποίησή τους.

Μέτρα και αιτήματα σε χώρους εργασίας

► Πέρα από τα δωρεάν τεστ, που πρέπει να παρέχονται σε όλους, θα πρέπει να διεκδικηθούν μέτρα προστασίας για εργαζόμενους και σπουδαστές στους χώρους εργασίας, μεταφοράς, εκπαίδευσης – χωρίς απαράδεκτες αστυνομεύσεις, πρόστιμα, εξαναγκασμούς. Μια ανάλογη προσοχή θα επέτρεπε και την καταγραφή κρουσμάτων και την προφύλαξη από διασπορά του ιού, και θα υπήρχε ένας έλεγχος και των εμβολιασμένων, που κι αυτοί προσβάλλονται και μεταδίδουν τον ιό.

Ειδικά μέτρα, τώρα, στα μέσα μαζικής μεταφοράς: αύξηση δρομολογίων – επίταξη πούλμαν – όριο σε πληρότητα επιβατών σε λεωφορεία-βαγόνια κ.λπ.

Ουσιαστική στήριξη του ΕΣΥ

► Να αρθούν οι αναστολές των υγειονομικών και γιατρών, να επιστρέψουν όλοι στις δουλειές τους. Είναι άμεση ανάγκη για να μην διαλυθεί και να μην ιδιωτικοποιηθεί το ΕΣΥ.

► Άμεση αύξηση των δαπανών για την υγεία.

► Στήριξη και ενίσχυση, κι όχι κλείσιμο, όλων των περιφερειακών μονάδων για να σταματήσει το φρακάρισμα κεντρικών νοσοκομείων στις μεγάλες πόλεις.

► Να ανοίξουν τα νοσοκομεία που έκλεισαν (π.χ. Λοιμωδών Θεσσαλονίκης).

Εμβολιασμός σε εθελοντική βάση

Εμβολιασμός σε εθελοντική βάση και μετά από συνταγογράφηση ιατρού, ο οποίος αναλαμβάνει και την παρακολούθηση του εμβολιασμένου για την καταγραφή τυχόν παρενεργειών. Τώρα ακόμα και επίσημοι φορείς παραδέχονται ότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί η πανδημία με τα εμβόλια και μόνο. Η εμβολιαστική καμπάνια από τις ελίτ καλλιεργούσε την αναμονή σωτηρίας δια του εμβολιασμού, και τώρα διαδίδει τις πολλαπλές δόσεις εμβολιασμού και κηρύσσει «πόλεμο» στους «μολυσμένους ανεμβολίαστους»…

Οι 17.700 θάνατοι στη χώρα μας θα μπορούσαν να ήταν πολύ λιγότεροι αν ακολουθούνταν μια υγειονομική πολιτική που πραγματικά θα έβαζε στο κέντρο την υγεία του πληθυσμού, κι όχι άλλα κριτήρια, όπως αυτά των κκ Μπουρλά και Σία…

Καμία συζήτηση για «υποχρεωτικότητα»

Η επιβολή «υποχρεωτικότητας εμβολιασμού» και οι παραινέσεις για επέκτασή της σε όλους τους χώρους δεν έχουν σχέση με την προάσπιση της υγείας των πολιτών, αλλά συνδέονται με σχεδιασμούς που αφορούν τη «μεγάλη επανεκκίνηση» και την «ψηφιακή μετάβαση». Στόχοι είναι οι απολύσεις μεγάλων τμημάτων εργαζομένων σε διάφορους χώρους και ο κοινωνικός έλεγχος μέσω της πιστοποίησης του εμβολιασμού. Στην πράξη εφαρμόζεται μια έμμεση υποχρεωτικότητα και ο εξαναγκασμός των γνωστών φαρμακευτικών εταιριών για εμβολιασμό, ενώ πέρασαν χωρίς αντιδράσεις 8.500 απολύσεις υγειονομικού και επιστημονικού προσωπικού.

Κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού και των απαράδεκτων ελέγχων

Το green pass και οι έλεγχοι που κάνουν σε όλους τους χώρους –σε όλο τον πληθυσμό– δεν έχουν κανένα υγειονομικό χαρακτήρα και σκοπό. Εντάσσονται στη διάδοση μηχανισμών ελέγχου και πειθάρχησης, και γι’ αυτό έχουν ξεσηκώσει μεγάλες αντιδράσεις σε ολόκληρο τον κόσμο (βλ. και σελ. 16-17 αυτού του φύλλου).

Πλήρης διαφάνεια για όλα τα ζητήματα που αφορούν την υγεία του πληθυσμού

► Συγκέντρωση και δημοσίευση όλων των επιδημιολογικών στοιχείων.

► Επιδημιολογικές μελέτες – Ενημέρωση των πολιτών.

► Άρση του ακαταδίωκτου σε όλα τα επίπεδα (κυβερνητικά, επιστημονικά, δικαστικά κ.λπ.). Το ακαταδίωκτο είναι ηθικά και πολιτικά απαράδεκτο, και θεμελιώνει την εκμηδένιση κάθε εμπιστοσύνης του πολίτη προς τους θεσμούς και τους πρωταγωνιστές τους.

Αντί επιλόγου

Όσα αναφέρθηκαν παραπάνω δεν αποτελούν τελική φράση. Αποτελούν ανοικτούς άξονες μιας προσπάθειας να αναδειχθούν ως αίτημα της κοινωνίας. Οι 17.700 (μέχρι χθες) θάνατοι στη χώρα μας θα μπορούσαν να ήταν πολύ λιγότεροι, ίσως κάτω από το μισό, αν ακολουθούνταν μια υγειονομική πολιτική που πραγματικά θα έβαζε στο κέντρο την υγεία του πληθυσμού, κι όχι άλλα κριτήρια, όπως αυτά των κκ Μπουρλά και Σία…

Η ψύχραιμη και νηφάλια στάση, η επιστράτευση της κοινής λογικής, η αμεσότητα και η αποτελεσματικότητα, είναι αναγκαία –όσο ποτέ άλλοτε– στοιχεία. Μαζί με τη Δημοκρατία σε όλα τα επίπεδα, κι όχι τη διολίσθηση στην αντιδημοκρατική επιβολή και τον τεχνητό διχασμό, μπορούμε να έχουμε μια διαφορετική πορεία από αυτήν που μας επιβάλλεται από τις ελίτ του συστήματος.

Τέλος, η αποδοχή και η ενσωμάτωση όλων των επιχειρημάτων που προβάλλουν οι ελίτ, και ιδιαίτερα ο διαχωρισμός και ο διχασμός της κοινωνίας, και η μη εστίαση στα κεντρικά ζητήματα και τις στοχεύσεις της διαχείρισης της πανδημίας από τις ελίτ, οδηγεί σε μια «απορρόφηση» και έλλειψη ενός αυτόνομου ανταγωνιστικού λόγου υπεράσπισης της κοινωνίας από μια διαχείριση που είναι περισσότερο καταστροφική από τον ίδιο τον ιό. Αυτή η «απορρόφηση» θα φανεί σε όλη τη γύμνια της όταν γίνει αντιληπτό τι καταστρέφεται και τι μοντέλο κτίζεται εν μέσω πανδημίας… Δεν υπάρχει μια επιστροφή σε ένα σημείο «κανονικότητας» από όπου θα «συνεχιστούν οι λογαριασμοί με το σύστημα». Το σύστημα τους «τακτοποιεί» μια χαρά στο σήμερα, και για μεγάλη διάρκεια.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!