Η πολιομυελίτιδα υποτίθεται ότι αποτελούσε παρελθόν για την ανθρωπότητα. Το τελευταίο μεγάλο παγκόσμιο πρόγραμμα εμβολιασμών κατά αυτής της ασθένειας ξεκίνησε το 1988, όταν είχαν καταγραφεί 350.000 άνθρωποι με σχετική διάγνωση, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να εξαλειφθεί σχεδόν ολοκληρωτικά: στην πρώτη δεκαετία του αιώνα μας δεν υπήρχαν πάνω από 2.000 περιπτώσεις διεθνώς, ενώ στις αρχές της τρέχουσας δεκαετίας επιτεύχθηκε η περαιτέρω εντυπωσιακή μείωση των κρουσμάτων (100-200 περιπτώσεις). Το 2013 μάλιστα οι ηγέτες της διεθνούς κοινότητας δεσμεύτηκαν, σε σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, για την ολοκληρωτική και οριστική εξάλειψη της πολιομυελίτιδας μέσα στα επόμενα 5 χρόνια – δηλαδή μέχρι φέτος.

Όμως ο στόχος σταδιακά εγκαταλείφθηκε διότι πρυτάνευσαν άλλες προτεραιότητες… Όλοι οι εμπλεκόμενοι το γνώριζαν, αλλά η είδηση παρέμενε στα ψιλά – μέχρι πριν λίγες μέρες, όταν ξέσπασε ένα «άσχετο» σκάνδαλο στην Παπούα Νέα Γουινέα. Πρόκειται για μια νησιωτική χώρα 8 εκατομμυρίων κατοίκων στην Ωκεανία, που ανεξαρτητοποιήθηκε μόλις το 1975 και είναι η φτωχότερη της περιοχής. Σε αυτή λοιπόν τη χώρα πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 12-18 Νοεμβρίου η ετήσια Σύνοδος Κορυφής του APEC (Οικονομική Συνεργασία Ασίας-Ειρηνικού). Το APEC συγκεντρώνει 21 κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων ισχυρές διεθνείς και περιφερειακές δυνάμεις –από τις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Ρωσία ως την Αυστραλία, τον Καναδά και το Μεξικό– αλλά και φτωχούς συγγενείς, όπως ακριβώς η Παπούα Νέα Γουινέα.

Ποιο ήταν το σκάνδαλο; Ότι η κυβέρνηση της φιλοξενούσας χώρας παράγγειλε 40 τετράπορτες Μαζεράτι για τη μετακίνηση των ηγετών που θα συμμετάσχουν στη Σύνοδο, σε μια χώρα που δεν διαθέτει ούτε ένα χιλιόμετρο δρόμου χωρίς λακούβες. Και στην οποία επανεμφανίστηκε η «εξαλειφθείσα» ασθένεια: σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, 140 παιδιά έχουν εμφανίσει από το καλοκαίρι διάφορους τύπους παράλυσης λόγω πολιομυελίτιδας, και ένα από αυτά πέθανε την προηγούμενη εβδομάδα. Ο συνδυασμός των δύο «άσχετων» γεγονότων προκάλεσε οργή στην κοινωνία. Η κυβέρνηση έσπευσε βέβαια να διαβεβαιώσει ότι το κόστος των 40 Μαζεράτι θα καλυφθεί από το APEC και από «ατομικές δωρεές», αλλά το ουσιαστικό πρόβλημα παρέμεινε: κάποιοι βρίσκουν λεφτά και τρόπο ώστε να μετακινηθούν πολυτελώς για δύο τετράγωνα μια χούφτα πολιτικοί ηγέτες και μεγαλοεπιχειρηματίες. Αλλά για να αντιμετωπιστεί μια και καλή αυτή η επικίνδυνη ασθένεια, όχι…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!