Μάχες με τις δυνάμεις καταστολής και ανυποχώρητος αγώνας ενάντια σε κυβέρνηση και εργολάβους.

του Νίκου Ταυρή.

Πάνω από μια βδομάδα διαρκεί ο λαϊκός ξεσηκωμός στην Κερατέα. Από τα ξημερώματα του Σάββατου 11 Δεκεμβρίου που εισέβαλαν στον αρχαιολογικό χώρο του Οβριόκαστρου οι εργολάβοι, υπό την προστασία πολυάριθμων δυνάμεων της αστυνομίας και των ΜΑΤ, ο λαός της Κερατέας βρέθηκε στο δρόμο του ανυποχώρητου αγώνα. Με ό,τι μέσο διαθέτουν οι κάτοικοι της περιοχής, προσπαθούν να αποτρέψουν την κατασκευή του παράνομου ΧΥΤΑ.
Όλοι βρίσκονται επί ποδός πολέμου. Νέοι, γέροι, ο Kλήρος, οι τοπικές Aρχές δίνουν μαθήματα ενεργητικής αντίστασης σε όλους μας. Στις πρώτες γραμμές του μετώπου η νεολαία της περιοχής, ενώ τα μετόπισθεν τα στηρίζουν οι υπόλοιποι. Όλοι ενωμένοι ενάντια στον κοινό εχθρό. Την κυβέρνηση, την αστυνομία και τους εργολάβους του Μπόμπολα.

Το χρονικό του ξεσηκωμού
Το Σάββατο τα ξημερώματα, στις 04:30, ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ κατέλαβαν το σημείο όπου έχει χωροθετηθεί παράνομα ο ΧΥΤΑ, συλλαμβάνοντας την ίδια στιγμή τον δήμαρχο Κερατέας κ. Σταύρο Ιατρού και τον αδερφό του που ήταν επιφυλακή στο σημείο. Την ίδια ώρα πέρασαν τρία βαριά μηχανήματα τα οποία, παράνομα, προσπάθησαν να εργασθούν σε χώρο που έχει ανακηρυχθεί αρχαιολογικός. Επιπλέον -και αυτό είναι απόλυτη παρανομία- δεν έχουν γίνει οι αναγκαίες απαλλοτριώσεις, ενώ τα ΜΑΤ και οι εργολάβοι έχουν καταλάβει από την πρώτη στιγμή ιδιωτικές περιουσίες. Οι κάτοικοι απέκλεισαν κατευθείαν την περιοχή και δέχτηκαν σχεδόν αμέσως επίθεση από τα ΜΑΤ.
Την ίδια στιγμή, μετά από διάβημα του Δήμου Κερατέας στον εποπτεύοντα αντεισαγγελέα κ. Παναγόπουλο, όπου του γνωστοποίησε το παράνομο των πράξεων του κράτους και των εργολάβων, ο αντεισαγγελέας δίνει εντολή να απομακρυνθούν οι αστυνομικές δυνάμεις. Μετά την αποδοχή της εντολής του εισαγγελέα άρχισε η σταδιακή απομάκρυνση της αστυνομίας. Όμως, στις 15:45 ξαφνικά και χωρίς λόγο όλες οι αστυνομικές δυνάμεις επέστρεψαν και ανακατέλαβαν το χώρο, αγνοώντας την εισαγγελική Αρχή. Ο κόσμος που αντιλήφθηκε ότι η ίδια η αστυνομία προσπάθησε με ψέματα να τους παραπλανήσει, επανήλθε μετά τις 6 το απόγευμα και ξεκινούν νέες συγκρούσεις με τα ΜΑΤ. Αποκορύφωμα του κυβερνητικού φασισμού, ο βίαιος ξυλοδαρμός του δημάρχου κ. Ιατρού από 5 άντρες των ειδικών δυνάμεων, παρουσία πλήθους κόσμου που τους παρακαλούσε να σταματήσουν. Την ίδια στιγμή ξυλοκοπούνται δημοσιογράφοι, καθώς και το τηλεοπτικό συνεργείο του ALTER από ΜΑΤ και ασφαλίτες.
Τη Δευτέρα, 13/12, ο Δήμος Κερατέας κερδίζει στο Ειρηνοδικείο Λαυρίου τα ασφαλιστικά μέτρα για την προσωρινή αναστολή εργασιών στο Οβριόκαστρο. Επιδίδεται η απόφαση στον εισαγγελέα, που βρίσκεται επί τόπου, και του ζητείται η αποχώρηση των ΜΑΤ. Ο εισαγγελέας δηλώνει αναρμόδιος και παραπέμπει το θέμα της αποχώρησης στην ηγεσία της ΕΛΑΣ, στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Χρ. Παπουτσή και στον Μπόμπολα. Στο άκουσμα της απόφασης του εισαγγελέα το πλήθος των εξοργισμένων κατοίκων, που βρισκόταν μπροστά από τις παρατεταγμένες αστυνομικές δυνάμεις, προσπαθεί να ανοίξει τον παράνομα κατειλημμένο αρχαιολογικό χώρο και δέχεται την σφοδρή επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων. Οι συγκρούσεις συνεχίζονται μέχρι το βράδυ και η αστυνομία επιτίθεται από τρία διαφορετικά σημεία, σε μια προσπάθεια να περικυκλώσει τους κατοίκους και προκαλεί ζημιές στα οχήματα του Δήμου. Χαρακτηριστικό των επιχειρήσεων είναι το γεγονός ότι οι ένστολοι εισέβαλαν φωνάζοντας ρυθμικά: «Ήρθε η Χούντα».
Έχει πλέον φτάσει Τρίτη 14/12 και οι συγκρούσεις συνεχίζονται με ακόμα μεγαλύτερη ένταση. Ήδη, οι τραυματίες έχουν φτάσει τους 50 εκ των οποίων οι 15 σοβαρά. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ επιτίθενται με απίστευτη βιαιότητα στους κατοίκους. Οι συγκρούσεις συνεχίζονται όλη την ημέρα και το βράδυ η αστυνομία κάνει για πρώτη φορά χρήση των νέων κατασταλτικών μέσων, με ειδικό όχημα το οποίο διαθέτει κανόνι εκτόξευσης νερού εναντίον του πλήθους. Πρακτική, που στο μυαλό των παλιότερων έφερε τις εικόνες με τις αύρες πριν από 30 χρόνια.
Την Τετάρτη, 15/12, η μέρα περνάει σχετικά ήσυχα, κύρια γιατί η κυβέρνηση και η αστυνομία έχει στραμμένη την προσοχή της στην καταστολή της μεγάλης απεργιακής διαδήλωσης που γίνεται στο κέντρο της Αθήνας. Μόλις «ηρέμησαν» τα πράγματα στην Αθήνα, η αστυνομία επανήλθε δριμύτερη στο μέτωπο της Κερατέας. Τα ΜΑΤ εξαπέλυσαν νέα επίθεση κατά των κατοίκων προσπαθώντας να καταλάβουν το μπλόκο τους, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα, κανόνια νερού, ξύλο και δακρυγόνα. Νέες σφοδρές συγκρούσεις λαμβάνουν χώρα και η επίθεση της αστυνομίας αποτυγχάνει. Γίνονται συλλήψεις ενώ αστυνομικοί «εκδικούνται» προκαλώντας ζημιές σε οχήματα του δήμου.
Την Πέμπτη, 16/12, τα πράγματα είναι πιο ήρεμα, και λόγω της βροχής, ενώ βγαίνει και η νέα απόφαση του Ειρηνοδικείου Λαυρίου, που απαγορεύει την έναρξη του έργου δημιουργίας ΧΥΤΑ στη περιοχή της Κερατέας. Το βράδυ συνεχίζονται οι συγκρούσεις μετά από νέα επίθεση της αστυνομίας οι οποίες συνεχίζονται σποραδικά κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Φτάνει πια η Παρασκευή, 17/12, έβδομη μέρα αντίστασης κατά των εργολάβων, της αστυνομίας και της κυβέρνησης που προστατεύει το παράνομο έργο του Μπόμπολα. Η αστυνομία, φοβούμενη ότι το Σαββατοκύριακο θα υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση των μπλόκων από κόσμο της περιοχής, εξαπολύει νέα επίθεση ενάντια στους κατοίκους, στις 6 το πρωί. Νωρίτερα, γερανοί της αστυνομίας επιχείρησαν να μεταφέρουν σταθμευμένα αυτοκίνητα, με τα οποία οι κάτοικοι είχαν προσπαθήσει να δημιουργήσουν μπλόκο. Όπως καταγγέλλουν αυτόπτες μάρτυρες, πολλά από τα αυτοκίνητα που μεταφέρθηκαν υπέστησαν ζημιές. Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ευθέως την αστυνομία για ωμή βία, σημειώνοντας ότι η παρουσία της εκεί είναι «άκαιρη», καθώς ήδη από χθες υπάρχει δικαστική απόφαση του Ειρηνοδικείου Λαυρίου, σύμφωνα με την οποία διατάχθηκε η προσωρινή αναστολή των εργασιών για την κατασκευή του ΧΥΤΑ. Οι συγκρούσεις διεξάγονται όλη την ημέρα και η αστυνομία συνεχίζει να χρησιμοποιεί την αύρα και να ρίχνει δεκάδες δακρυγόνα.
Την ίδια στιγμή, το χωριό βρίσκεται υπό ασφυκτικό αστυνομικό κλοιό. Οι κάτοικοι συνεχίζουν να δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να φύγουν αν δεν αποσυρθούν τα ΜΑΤ και οι εργολάβοι του Μπόμπολα.

Βαφτίζουν ΧΥΤΥ τον ΧΥΤΑ

Η κυβέρνηση και ο κατασκευαστής του έργου στην Κερατέα, Μπόμπολας, διατείνονται ότι στο Οβριόκαστρο θα φτιαχτεί Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολεμμάτων (ΧΥΤΥ) και όχι Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ). Δηλαδή, δεν θα θάβονται απορρίμματα, όπως στις άλλες χωματερές αλλά εργοστασιακά επεξεργασμένα υπολείμματα απορριμμάτων. Καλό ακούγεται, όμως υπάρχει μια μικρή λεπτομέρεια: στο έργο δεν υπάρχει σχεδιασμός για εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων, άρα εκ των πραγμάτων ο ΧΥΤΥ θα είναι ΧΥΤΑ, με ό,τι σημαίνει αυτό για την υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!