Η καταστολή ανήμπορη να σταματήσει τον λαϊκό ξεσηκωμό.

Του Δημήτρη Τσιώλη.

Συνεχίζεται στην Κερατέα το κίνημα των κατοίκων κατά της κατασκευής του ΧΥΤΑ στο Οβρυόκαστρο. Όπως συνεχίζεται και η επιχείρηση ωμής καταστολής από τις φασιστικές δυνάμεις των ΜΑΤ και τον άλλοτε Πρόεδρο της ΕΦΕΕ και διαμαρτυρόμενο για την αστυνομική βία, και σημερινό υπουργό «Προστασίας» του Πολίτη Παπουτσή, για χατίρι των εργολάβων. Οι συγκρούσεις στα μπλόκα συνεχίστηκαν και το Σαββατοκύριακο, με τα ΜΑΤ να κακοποιούν παιδιά και ηλικιωμένους και να επιτίθενται με πλαστικές σφαίρες, και να προχωρούν σε δυο συλλήψεις. Παράλληλα όμως, μεγαλώνει και το κίνημα αλληλεγγύης τόσο στην περιοχή των Μεσογείων όσο και γενικότερα στην κοινωνία.
Τη Δευτέρα 20/12 πέρασαν εισαγγελέα οι επτά συλληφθέντες της Πέμπτης. Στους τέσσερις δεν απαγγέλθηκαν τελικά κατηγορίες ενώ οι υπόλοιποι αφέθηκαν ελεύθεροι με κατηγορίες και περιοριστικά μέτρα. Την ίδια μέρα ψήφισμα συμπαράστασης στους κατοίκους της Κερατέας και καταγγελίας της κυβέρνησης και της αστυνομίας εξέδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Λαυρεωτικής, ο Εμπορικός-Επαγγελματικός Βιοτεχνικός Σύλλογος Λαυρίου καθώς και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα του δήμου Λαυρεωτικής. Στο Γραμματικό, οι κάτοικοι πραγματοποίησαν κατάληψη στον υπό κατασκευή ΧΥΤΑ, που πέρσι είχε γίνει αφορμή για εξίσου άγρια καταστολή των διαμαρτυρόμενων κατοίκων από την «σοσιαλιστική» κυβέρνηση.
Την Τρίτη επιχειρήθηκε να στηθεί νέο μπλόκο στον κόμβο Δασκαλιού-Κακιάς Σκάλας όπου βρίσκονταν τα απορριμματοφόρα, όμως αμέσως έφτασαν 5 κλούβες με ΜΑΤ (διπλάσιος αριθμός αστυνομικών από τους συγκεντρωμένους) μαζί με την περιβόητη αύρα. Τελικά τα απορριμματοφόρα αποσύρθηκαν, γα να μην τα κατασχέσει η αστυνομία, και διατηρήθηκε το παλιό μπλόκο. Την Τρίτη επίσης αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους δυο ακόμα συλληφθέντες από το Σάββατο. Ο 15χρονος, του οποίου τα ΜΑΤ κατέβασαν το παντελόνι μετά τη σύλληψή του, επιβαρύνθηκε με τις κατηγορίες της κατοχής εκρηκτικών και σύστασης και συμμορίας, επειδή κατά τους αστυνομικούς κρατούσε μολότοφ ενώ ο άλλος συλληφθέντας επιβαρύνεται με τον κουκουλονόμο, λόγω του κασκόλ που φορούσε για το κρύο εκείνης της νύχτας.
Την Τετάρτη 22/12 την Κερατέα επισκέφτηκε ο Αλέκος Αλαβάνος, που προτίμησε, αντί να βρίσκεται στην ορκωμοσία των εκλεγμένων για την Περιφέρεια, που γινόταν την ίδια ώρα, στην Παλιά Βουλή να βρίσκεται δίπλα στους αγωνιζόμενους κατοίκους της περιοχής. Την ίδια μέρα, οι κάτοικοι θέλησαν να κάνουν ειρηνική πορεία έως το εργοτάξιο, όμως η αστυνομία τους απαγόρευσε να κινηθούν πάνω στην –δημόσια οδό κατά τα άλλα- λεωφόρο Λαυρίου. Όμως οι κάτοικοι κατάφεραν να σπάσουν… δια της πλαγίας την απαγόρευση των ΜΑΤ κινούμενοι μέσα από τα χωράφια. Με τους… λαχανιασμένους ΜΑΤατζήδες στο κατόπι, έφτασαν μέχρι το εργοτάξιο στο Οβρυόκαστρο και κατόπιν επέστρεψαν στο μπλόκο. Στο μπλόκο Θωρικού πραγματοποιήθηκε λαϊκή συνέλευση από την επιτροπή Λαυρίου. Για το απόγευμα της Πέμπτης ήταν προγραμματισμένη η συναυλία συμπαράστασης «Με μια κιθάρα στο Οβρυόκαστρο»., στον κόμβο Μηρραντώνη, στο μπλόκο της ΒΙΟ.ΠΑ., όπου μεταξύ άλλων θα έπαιρναν μέρος οι Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Ζακ Στεφάνου, Στάθης Δρογώσης, Σπύρος Γραμμένος, Μπάμπης Στόκας, και πολλοί άλλοι.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!