Υπομονή 20 μέρες

Το 15% του πληθυσμού στην Ελλάδα ζει κάτω από το ακραίο όριο της φτώχειας με εισοδήματα κάτω από 182 ευρώ το μήνα. Οι Έλληνες που βρίσκονται κάτω από το όριο της ακραίας φτώχειας ανέρχονται σε 1.647.703 και μεταφράζονται στο 15% του συνολικού πληθυσμού. Όπως προκύπτει από νέα έρευνα της diaNEOsis, μέσα σε πέντε χρόνια οι Έλληνες έχασαν το 1/3 της αγοραστικής τους δύναμης και το 1/4 του εισοδήματός τους.
Υπομονή, σε 20 μέρες μπαίνουμε στο δεύτερο εξάμηνο του έτους και η οικονομία θα γυρίσει σε θετικό πρόσημο. Και να τα παστέλια και να τα ξερολούκουμα, που έλεγε και μια παλιά ελληνική ταινία…

 

Σύνταγμα και ΣΥΡΙΖΑϊκή δημοκρατία

Την τροχιοδεικτική βολή την έριξε η Ολγα Γεροβασίλη. Δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του συντάγματος είπε και ξεσήκωσε τους συνταγματολόγους. Μετά άρχισαν οι ανασκευές και οι διορθώσεις. Έτρεξε και ο πρόεδρος της Βουλής να διορθώσει την κατάσταση, λέγοντας ότι η αναθεώρηση θα γίνει από τη Βουλή, όπως προβλέπεται.
Η κυβέρνηση μετά την τελειωτική παράδοση της χώρας στρέφεται στις μεγάλες, κομβικής σημασίας επικοινωνιακές πιρουέτες, μπας και στρέψει αλλού τα βλέμματα. Κι επειδή στην επικοινωνία είναι μανούλες, έβαλαν μέσα και λίγο δημοψήφισμα, έτσι για να ανακαλέσουν στη μνήμη του πόπολου τα δημοκρατικά αισθήματά τους. Να σου εκεί και λίγο από δημοψήφισμα. Είπαμε πάνω απ’ όλα η ΣΥΡΙΖΑϊκού τύπου δημοκρατία.

 

Εκλογικός νόμος και Δουζινιές

Κι επειδή είπαμε, στην επικοινωνία, τους (άθλιους πλέον) χειρισμούς και τον αποπροσανατολισμό είναι μανούλες, από κοντά με την αναθεώρηση του συντάγματος και ο εκλογικός νόμος. «Η Ελλάδα δεν μπορεί να κυβερνηθεί με απλή αναλογική», έλεγε πριν μέρες ο Κουρουμπλής, η απλή αναλογική παραμένει δέσμευσή μας, αντέτεινε ο υφυπουργός του Γιάννης Μπαλάφας.
Τι να κάνουν κι αυτοί βρήκαν τη μέση οδό. Κατέληξαν σε εκλογικό νόμο με… κατεύθυνση την απλή αναλογική. Αυτό θα πει ευρηματικότητα και κενολογία. Πώς η τρόικα έγινε θεσμοί, πώς το μνημόνιο, συμφωνία; Έτσι και η καλπονοθεία βαφτίστηκε «κατεύθυνση». Το ζητούμενο, βέβαια, είναι οι συσχετισμοί της επόμενης μέρες και οι συμμαχίες για την πολιτική επιβίωση μικρών και κυρίως μεγάλων. Τα υπόλοιπα είναι τσαλαβουτήματα ή σωστότερα… Δουζινιές.

 

Σε καλό δρόμο κι ο Κυριάκος

Ξεκίνησε στη Δρέσδη η συνεδρίαση των μελών της λέσχης Μπίλντεμπεργκ. «Στις διασκέψεις της Λέσχης δεν ασχολούνται με τίποτα λιγότερο από τη διάσωση του κόσμου», έγραφε ειρωνικά η Ντόιτσε Βέλλε. Ο πρώην Αμερικανός πρέσβης στη Γερμανία, Τζορτζ Μάκγκι, θυμάται ότι οι Συνθήκες της Ρώμης εγράφησαν ως επί το πλείστον σε διασκέψεις της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ. Ο Ετιέν Νταβινιόν, επιχειρηματίας και επίτιμος πρόεδρος της Λέσχης, υποστηρίζει ότι ακόμη και το ευρώ εκεί κυοφορήθηκε.
Η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ έχει αυστηρούς κανόνες. Οι συμμετέχοντες δεσμεύονται σε απόλυτη μυστικότητα σε ό,τι αφορά τα θέματα των συζητήσεων και το περιεχόμενο των ομιλιών. Στην 64η συνάντηση της λέσχης συμμετέχουν 125 άτομα από 20 χώρες, ανάμεσά τους και τρεις Έλληνες, εις εκ των οποίων ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Δίνει τα διαπιστευτήριά του και παίρνει σειρά κι αυτός, όχι σαν τον Τσίπρα, τον… ριζοσπάστη που γύρισε την πλάτη του στο παγκόσμιο κατεστημένο, απειλώντας ευθέως ισορροπίες και συσχετισμούς…

 

Ο ΓΑΠ τώρα δικαιώνεται

Ανοιχτό άφησε ο Γιώργος Παπανδρέου το ενδεχόμενο συνεργασίας του και με τον ΣΥΡΙΖΑ, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει μια σωστή προγραμματική βάση. Σε συνέντευξή του στην ΕΤ3, ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ επισήμανε ότι δεν τον ενδιαφέρει απλώς η εφαρμογή του Μνημονίου, αλλά η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα και είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να έχει ένα πρόγραμμα μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών. Οι φήμες ότι τον ερχόμενο Μάιο θα επισκεφθούν με τον Τσίπρα το Καστελόριζο ελέγχονται ως ανακριβείς…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!