Μετάλλια νοημοσύνης

Η Νορβηγία σάρωσε στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στη Σεούλ. Συνολικά, στα 90 χρόνια των αγώνων έχει πάρει 329 μετάλλια, τα περισσότερα, με δεύτερη τις ΗΠΑ (5,2 εκατ. έναντι 330 εκατ.!). Στην ερώτηση «πώς τα καταφέρνετε;» που έκανε η USA Today στον επικεφαλής της νορβηγικής αποστολής πήρε την πιο αφοπλιστική απάντηση: Μέχρι τα 13 τους οι αθλητές δεν βαθμολογούνται, δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Τα παιδιά μαθαίνουν να αθλούνται επειδή αυτό τους δίνει ευχαρίστηση και επειδή τα βοηθάει να αναπτύσσουν τις ικανότητές τους και να δημιουργούν φιλίες.

Οι λύσεις για όλα έχουν βρεθεί στην ανθρωπότητα. Το ό,τι δεν αξιοποιούνται έχει να κάνει με τα συστήματα και τις ολιγαρχίες που κυβερνούν. Σε χώρες που επικρατεί και η αναξιοκρατία και η ξενοδουλεία, οι λύσεις είναι ακόμα πιο απλησίαστες.

Μπ. Ροϊλός

Φούσκες; Ποιες φούσκες;

Αθώοι όλοι, και οι 36 κατηγορούμενοι για τις φούσκες του Χρηματιστηρίου το 1999. Ποιο σκάνδαλο; Ποια εξαπάτηση; Ποια ληστεία; Όλα έγιναν κανονικά και νόμιμα. Εξάλλου, ποιος τα θυμάται πια; Πολλά από τα θύματα έχουν πεθάνει, ύστερα από 19 χρόνια. Όπως όλα τα σχετικά δικαστήρια, όπως όλες οι εξεταστικές επιτροπές της Βουλής, της τελευταίας μη εξαιρουμένης για τη Novartis, και οι δίκες για τη Μεγάλη Ληστεία του Χρηματιστηρίου χρησιμεύουν για να ρίχνουν στάχτη στα μάτια των θυμάτων και να τρενάρουν επ’ αόριστον τις υποθέσεις μέχρι να ξεπλυθούν οι εγκληματίες, οι κακοποιοί, οι λήσταρχοι που είναι παράγοντες, στηρίγματα και χρηματοδότες της πολιτικής εξουσίας. Μόνο οι πλειστηριασμοί των φτωχών και των χρεοκοπημένων μπορούν να γίνονται με ένα κλικ στον υπολογιστή! Όλα τα υπόλοιπα χρειάζονται χρόνο ωρίμασης…

Μάνια Τζαβέλα

 

Μην ανησυχείτε με τα χάλια σας

Με 17.931.000 άνεργους που έχουμε στην Ε.Ε., τι διαμαρτύρεστε εσείς με 996.000, μας λένε οι Ευρωπαίοι εταίροι που διαβάζουν τα στοιχεία της Eurostat. Και όσο για τους νέους που το μερίδιο τους στην ανεργία μεγαλώνει παρά την ανάπτυξη που έρχεται (το ποσοστό ανεργίας -κάτω των 25 ετών- στην Ελλάδα αυξήθηκε τον Νοέμβριο στο 43,7% έναντι 42% τον Οκτώβριο), μην ανησυχείτε. Θα σας παίρνουμε εμείς τους μορφωμένους με πτυχία και θα κρατάτε εσείς τους υπόλοιπους, με ή χωρίς πτυχία, με τους μισθούς που προβλέπουν οι νομοθετικές σας ρυθμίσεις: για τους νέους έως 25 ετών βασικός κατώτατος μισθός 510 ευρώ και για τους άνω των 25 ετών βασικός κατώτατος 586 ευρώ. Δίνετε και κανένα επίδομα για παρηγοριά, κι όλα θα πάνε όπως μας συμφέρουν. Λογικά πράγματα.

Αντώνης Τσάκαλος

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!