Μεταξύ σφύρας και άκμονος βρίσκεται η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, καθώς πλέον είναι πολύ κοντά η 29η Μαρτίου, ημερομηνία εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. – και ακόμη δεν υπάρχει καμιά συμφωνία μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών για τους όρους του διαζυγίου. Ήδη από τις αρχές του καλοκαιριού οι φιλοευρωπαϊστές «τα δίνουν όλα» ώστε να αποτρέψουν την υλοποίηση της εντολής του δημοψηφίσματος του 2016. Από την άλλη, η ευρωσκεπτικιστική πτέρυγα σκληραίνει κι αυτή τη στάση της. Οι απόπειρες της Βρετανής πρωθυπουργού να ισορροπήσει ανάμεσά τους γίνονται όλο και πιο δύσκολες, πόσο μάλλον που η αντιπαράθεση διαπερνά τόσο τους Συντηρητικούς όσο και τους Εργατικούς ως αντανάκλαση ενός βαθιού κοινωνικού χάσματος.

Πράγματι, οι εξελίξεις αυτής της εβδομάδας επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι στην πραγματικότητα αντιπαρατίθενται «από τη μια τα χτυπημένα από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές λαϊκά στρώματα καθώς και το “παραγωγικό” τμήμα της άρχουσας τάξης, κι από την άλλη τα κοσμοπολίτικα μεσοστρώματα των μεγάλων αστικών κέντρων και το Σίτι»*. Δύο ήταν λοιπόν τα σημαντικότερα γεγονότα των τελευταίων ημερών: οι διαρροές ότι οι πιο σκληροί ευρωσκεπτικιστές σχεδιάζουν την εκδίωξη της Μέι, και η αμυντική κίνηση της Βρετανής πρωθυπουργού, που προειδοποίησε τις Βρυξέλλες ότι δεν θα πάρουν φράγκο αν δεν κάνουν κι αυτές ουσιαστικές υποχωρήσεις.

«Δεν συμφωνείτε, δεν πληρώνουμε»

Τις διαρροές για μυστική σύσκεψη 50 Συντηρητικών βουλευτών, αρκετών δηλαδή για να κινήσουν διαδικασίες αντικατάστασης της Μέι, ξεκίνησε το BBC. Ήταν ήδη γνωστό ότι οι ευρωσκεπτικιστές αντιτίθενται στη συμβιβαστική συμφωνία που επιδιώκει η Μέι, θεωρώντας ότι ακυρώνει την ουσία του Brexit. Αλλά, παρά τις παραιτήσεις εκπροσώπων τους στην κυβέρνηση –μεταξύ αυτών και ο πρώην  ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον– μέχρι στιγμής δεν έχει τεθεί ανοιχτά θέμα αντικατάστασης της πρωθυπουργού. Μάλιστα μετά το «βασιζόμενο σε ανώνυμες πηγές» ρεπορτάζ του BBC ο Τζέικομπ Ρις-Μογκ, επικεφαλής των ευρωσκεπτικιστών βουλευτών, τόνισε ότι ναι μεν επιθυμεί να αλλάξει ρότα η Μέι, αλλά ταυτόχρονα τη στηρίζει διότι «έχει τεράστιες αρετές»…

Από την άλλη, δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά: Αυτό υποδηλώνει η προχθεσινή αντίδραση της Βρετανής πρωθυπουργού, που έσπευσε (για πρώτη φορά) να προειδοποιήσει τις Βρυξέλλες ότι, αν δεν επιτευχθεί συναινετικό διαζύγιο, η Βρετανία δεν θα καταβάλει την αποζημίωση που έχει ήδη συμφωνηθεί και θα κυμαίνεται μεταξύ 35 και 40 δισεκατομμυρίων ευρώ. «Η συγκεκριμένη προσφορά έγινε στο πνεύμα της επιθυμίας μας να πετύχουμε μια συμφωνία με την Ε.Ε.», είπε η Μέι, και πρόσθεσε: «Όπως έχει δηλώσει η ίδια η Ε.Ε., τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί πριν να συμφωνηθούν όλα. Άρα, χωρίς  συμφωνία, η προσφορά μας δεν ισχύει»!

Γ.Π.

*Βλ. «Brexit σημειωτόν» (φύλλο 417).

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!