Συνέντευξη στον Λεωνίδα Σακλαμπάνη

Δύο τα γεγονότα με κοινό παρανομαστή την πολιτική του μίσους και καταστολής που ακολουθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ: Μία διμοιρία των ΜΑΤ, για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους, έχει σταλεί τη Δευτέρα το βράδυ, στα γραφεία της νεολαίας του Συνασπισμού. Με συνθήματα υπέρ του Άδωνι Γεωργιάδη(!) και με ανατριχιαστικές απειλές «θα έχουμε κι άλλο νεκρό 15χρονο», προειδοποιούν από ότι φάνηκε για τα όσα θα ακολουθούσαν την επόμενη μέρα.  Στην Ευελπίδων, καμία 30αριά νεολαίοι από τον ΣΥΝ και άλλες αριστερές οργανώσεις δέχονται μία απίστευτου μίσους επίθεση, χωρίς κανένα (έστω και με τη λογική της κυβέρνησης) προφανή λόγο, με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό δύο μελών του ΣΥΝ, του γραμματέα της Νεολαίας, Νάσου Ηλιόπουλου και του Λεωνίδα Καπουτσή.

Ο Γιώργος Μπασκόζος, μέλος της νεολαίας του ΣΥΝ, αυτόπτης μάρτυρας και στα δυο γεγονότα, μίλησε στον Δρόμο για τα όσα πρωτόγνωρα έζησε την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη. Ο ίδιος, από καθαρή τύχη δεν βρέθηκε στη θέση των άλλων δύο μελών του ΣΥΝ, είδε όμως από πολύ κοντά τα όσα τα ΜΑΤ είπαν και έκαναν σε λιγότερο από ένα 24ωρο.

Γιώργο, να αρχίσουμε με τα γεγονότα στα γραφεία της νεολαίας του ΣΥΝ, το βράδυ της Δευτέρας…
Ναι, πράγματι, το βράδυ της Δευτέρας υπήρχε μία διμοιρία, έξω από τα γραφεία μας, Θεμιστοκλέους και Κωλέττη η οποία ξεκίνησε, ξαφνικά, να φωνάζει επιθετικά συνθήματα όπως «θα έχουμε νέο νεκρό 15χρονο, θα ανέβουμε και θα σας κάψουμε τη γιάφκα, θα τα κάνουμε όλα λίμπα». Στη συνέχεια έσπρωχναν την πόρτα των γραφείων μας, χτυπούσαν τα κουδούνια και όλο αυτό κατέληγε στο χουλιγκάνικο τύπου σύνθημα «Άδωνις Γεωργιάδης ολέ-ολέ-ολέ».

Αυτοί που φώναζαν τα συνθήματα ήταν άντρες της αστυνομίας με στολές;
Ναι, ήταν άνδρες των ΜΑΤ. Και μάλιστα το εντυπωσιακό ήταν πως κατά τις 11 το βράδυ  όταν αποχώρησε η διμοιρία που φώναζε αυτά τα συνθήματα, αυτή που την αντικατέστησε συνέχισε την ίδια συνθηματολογία! Όλα αυτά θυμίζουν άλλες εποχές. Είναι επίθεση σε οργάνωση κοινοβουλευτικού κόμματος το οποίο νομίζω είναι πρωτοφανές γεγονός. Και με τους όρους που έγινε δηλαδή.

Και από ό,τι φαίνεται την επόμενη μέρα, στην Ευελπίδων, τα ΜΑΤ πέρασαν στην «δράση»…
Ναι, την Τρίτη, βρεθήκαμε στα δικαστήρια για συμπαράσταση αλληλεγγύης σε όσους είχαν προσαχθεί από την πορεία για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Είχαν γίνει προσαγωγές στο σωρό, αρκετοί από αυτούς άνθρωποι που συμμετέχουν στο δικό μας μετωπικό σχήμα, στους φοιτητικούς συλλόγους, ενώ άλλοι είναι συνάδελφοί μας από τους φοιτητικούς συλλόγους που συμμετέχουν σε άλλες οργανωμένους φοιτητικούς συλλόγους της Αριστεράς με δημόσιο μαζικό λόγο.
Εμείς ήμασταν μια 30αριά, ηλικίας από 18 μέχρι 24 για συμπαράσταση έξω από το κτίριο 16 της Ευελπίδων όπου στεγάζετε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Και συγκεκριμένα καθόμασταν στις σκάλες. Φοιτητές -κατά κύριο λόγο- και 2-3 στελέχη της νεολαίας του Συνασπισμού.
Όπου εκεί που καθόμασταν, έρχεται μία διμοιρία, περνά από πάνω μας και στήνετε στην είσοδο της εισαγγελίας, προτάσσοντας τις ασπίδες τους και αποκλείοντας το χώρο. Πρώτα απ’ όλα αυτό είναι παράνομο διότι οι δίκες είναι δημόσιες. Αλλά ακόμη και αυτό, δεν ήταν περίεργο και πρωτοφανές, έχει ξανασυμβεί. Αυτό που δεν έχει ξανασυμβεί είναι η ανελέητη επίθεση που ακολούθησε. Οι άντρες των ΜΑΤ, προφανώς έχοντας εντολές, ξεκινούν να μας απωθούν σπρώχνοντάς μας με τις ασπίδες. Εμείς, σηκωνόμαστε και απλά αρχίσαμε να ρωτάμε γιατί συμβαίνει αυτό. Η απάντηση ήταν κλιμάκωση της επίθεσης από τις δύο διμοιρίες. Όχι όμως με όρους καταστολής αλλά με όρους χουλιγκάνικους. Δηλαδή, οι αστυνομικοί, άρχισαν να κλοτσάνε, να ρίχνουν μπουνιές με τα γάντια που φοράνε, με αποτέλεσμα εμείς οι 30 απέναντι σε αυτούς τους άπονους άντρες των ΜΑΤ να κουτρουβαλήσουμε τις σκάλες και να πέσουμε κάτω.
Όταν πέσαμε κάτω, πρωτοστατώντας του επικεφαλής της μίας εκ των δύο διμοιριών, του οποίου γνωρίζω και τον αριθμό που έφερε στο κράνος του και φέρει το βαθμό του Υπαστυνόμου (ο αριθμός είναι στη διάθεση της εφημερίδας) κλοτσούσε και χτυπούσε κόσμο. Κάπου εκεί διακρίνω και γραμματέα της νεολαίας, τον Νάσο Ηλιόπουλο, ο οποίος είναι πεσμένος κάτω και από πάνω του βρίσκονται 4-5 άντρες των ΜΑΤ που τον χτυπούν στο κεφάλι ακόμη και με τις πλαστικές γκέτες που φοράνε στις μπότες και με τις ασπίδες και οι υπόλοιποι χτυπούν τον άλλο κόσμο. Όμως, χτυπούν, με όρους ένας εναντίον ενός. Όχι με όρους μαζικής καταστολής. Κυνηγάνε το κόσμο μέσα στα δικαστήρια χτυπώντας μας με μπουνιές και κλωτσιές. Φτάνουν στο σημείο ο κόσμος να τρέχει στην Ευελπίδων γύρω-γύρω, μέχρι να φτάσουμε έξω από τη κεντρική είσοδο των δικαστηρίων. Ένας από αυτούς μάλιστα δε δίστασε να βγάλει το κράνος του, να μας χτυπήσει και μετά να το ξαναφορέσει.

Ο Ηλιόπουλος, είχε μείνει μέσα;
Εμείς  φτάνουμε απ΄ έξω και μέσα είχε μένει, αιμόφυρτος, ο Νάσος Ηλιόπουλος μαζί με τον Λεωνίδα Καπουτσή ο οποίος είχε πέσει από πάνω του για να τον προστατέψει και επίσης χτυπήθηκε σοβαρά. Όχι μόνο λοιπόν δεν μας άφηναν να μπούμε μέσα για να τους πάρουμε και να τους μεταφέρουμε σε ένα νοσοκομείο, αλλά έφτασαν στο σημείο να κλειδώσουν τις πόρτες των δικαστηρίων! Μεταξύ άλλων, καταργήθηκε κάθε έννοια δημόσιας δίκης και διαφάνειας στη δικαστική λειτουργία. Εκτός του ότι συνεχίστηκε μία λεκτική βία από την πλευρά των αστυνομικών δεν μας επέτρεπαν να μπούμε και να περιθάλψουν τους συντρόφους μας.

Στη συνέχεια σας άφησαν;
Παίρνοντας τον Νάσο στο κινητό του τηλέφωνο, απάντησε κάποιος άλλος ο οποίος μας είπε «ελάτε να πάρετε το παλικάρι διότι είναι λιπόθυμο και έχει σπασμούς». Κάποια στιγμή, υπήρξε και μία πίεση από τα γεγονότα από όσο κατάλαβα, οι άντρες των ΜΑΤ έκαναν για λίγο στην άκρη και μετά από μία ώρα ήρθε και το ασθενοφόρο. Αλλά και αυτό με πολύ μεγάλη δυσκολία διότι οι αστυνομικοί είχαν αποκλείσει ουσιαστικά όλα τα δικαστήρια.

 

Νάσος Ηλιόπουλος: «Βία για το μέλλον»

Ως προσπάθεια τρομοκράτησης της νεολαίας που βγαίνει στους δρόμους αλλά και πρακτικές αποτροπής για αυτούς που πρόκειται να ακολουθήσουν στο σύντομο μέλλον, εξηγεί την απρόκλητη επίθεση που δέχτηκαν οι περίπου 30 νεαροί στα δικαστήρια της Ευελπίδων, ο πιο σοβαρά τραυματίας, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στον Δρόμο: «Κατά τη γνώμη μου όλη αυτή η βία κοιτάει προς το μέλλον. Είναι η εικόνα που θέλουν να περάσουν για να τρομοκρατήσουν και να αποθαρρύνουν από τις κινητοποιήσεις που έρχονται, αρχής γενομένης από αυτή της 15ης του Δεκέμβρη».
Ο γραμματέας της Νεολαίας του ΣΥΝ, θεωρεί πως ο ξυλοδαρμός από τα ΜΑΤ το πρωί της Τρίτης, ήταν μια συνέχεια από την επίσης πολύ σκληρή στάση που κράτησε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη κατά τη διάρκεια της πορείας για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου: «Ήταν μία αναίτια και απρόκλητη επίθεση, με πάρα πολύ βία απέναντι σε όλο τον κόσμο που βρέθηκε στα δικαστήρια την Τρίτη. Κατά τη γνώμη μου, αυτά που έγιναν τη Δευτέρα στη πορεία ήταν πολύ χειρότερα. Δηλαδή το ότι δεν υπάρχει κάποιος πολύ σοβαρά τραυματίας από την πορεία της Δευτέρας είναι κυριολεκτικά θέμα τύχης. Πιο συγκεκριμένα, όταν τη Δευτέρα, τα ΜΑΤ επιλέγουν να επιτεθούν στο μπλοκ της Νομικής και μια κοπέλα 50 κιλών δέχεται χημικά, χτυπήματα με γκλοπ και ασπίδες και περνάει και η μισή διμοιρία από πάνω της, τότε καταλαβαίνουμε όλοι, πως από τύχη και μόνο δεν βρέθηκε κάποιος βαριά τραυματίας στο νοσοκομείο».
Ο ίδιος μετά το εξιτήριο της Πέμπτης παραμένει σε στάδιο ανάρρωσης με χτυπημένο το κεφάλι και το δεξί του πόδι (τον έχουν χτυπήσει σε νεύρο). Λίγα ωστόσο είναι τα γεγονότα που θυμάται μετά τον ξυλοδαρμό του αφού μεταξύ άλλων υπέστη και απώλεια μνήμης: «Χτύπαγαν ανεξέλεγκτα. Εγώ έπεσα κάτω και με χτύπαγαν με όποιο τρόπο μπορούσαν, από γκλοπ, ασπίδες μέχρι και κλωτσιές.
Μετά από λίγο δεν είχα πολύ καλή επαφή με το περιβάλλον. Δεν μπορούσα να ανοίξω τα μάτια μου διότι με ενοχλούσε ακόμη και το φως της ημέρας», καταλήγει ο γραμματέας της Νεολαίας του ΣΥΝ.

 

Άδωνις Γεωργιάδης: «Μεγάλη μου τιμή»

Ο Νάσος Ηλιόπουλος, διακομίστηκε στο νοσοκομείο με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και με απώλεια μνήμης (δεν θυμάται τα γεγονότα) ενώ ο Λεωνίδας Καπουτσής με ελαφρότερα χτυπήματα στο κεφάλι. Και οι δύο νεολαίοι πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο το πρωί της Πέμπτης.
Το θέμα, συζητήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο κοινοβούλιο, με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ηρώ Διώτη να ενημερώνει τη Κυβέρνηση για τα γεγονότα της Δευτέρας και της Τρίτης, καταγγέλλοντάς τη, για τον αυταρχισμό μηχανισμό που χρησιμοποιεί για να τρομοκρατήσει τους πολίτες που διαδηλώνουν.
Η απάντηση ωστόσο ήρθε από το ακροδεξιό δεκανίκι του ΠΑΣΟΚ, δια του εκπροσώπου του ΛΑΟΣ, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος χαρακτήρισε με περισσή περηφάνια, τιμή για τον ίδιο που το όνομά του έγινε σύνθημα στο στόμα των αντρών των ΜΑΤ. Δεν δίστασε δε, με το γνωστό θράσος του να ζητήσει και το σχετικό βίντεο για να το δημοσιεύσει στη προσωπική του ιστοσελίδα. Άραγε, υιοθετεί και τα όσα έλεγαν οι ίδιοι άντρες των ΜΑΤ για νέο νεκρό 15χρονο;

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!