Γράφει ο Ζαχαρίας Ρουστάνης

 

 

Όργιο καταστολής

Στην αντιμνημονιακή συγκέντρωση της περασμένης Τετάρτης, στο Σύνταγμα, δυνάμεις των ΜΑΤ και ΔIAΣ κυνήγησαν χωρίς κανένα πρόσχημα το συγκεντρωμένο πλήθος, ρίχνοντας χημικά εντός και εκτός των σταθμών του μετρό, χτυπώντας και προπηλακίζοντας κόσμο, προβαίνοντας σε ανθρωποκυνηγητό στα στενά. Την ίδια ώρα, το κτίριο του Πολυτεχνείου στην οδό Πατησίων παρέμενε κλειστό με φοιτήτριες και φοιτητές εγκλωβισμένες/ους μέσα, ενώ αργότερα το βράδυ σημειώθηκαν τελείως αδικαιολόγητα αστυνομικά πογκρόμ στην περιοχή. Το όργιο καταστολής ενάντια στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα καταγγέλλει και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ. «Πρόκειται για σκηνές τις οποίες θεωρούσαμε πως έχουμε αφήσει πίσω μας. Φαίνεται πως όχι. Δηλώνουμε κατηγορηματικά πως δε θα επιτρέψουμε την επιστροφή στο δόγμα “Νόμος και Τάξη” της Ακροδεξιάς κυβέρνησης Σαμαρά… Συνεχίζουμε να απαιτούμε άμεση απομάκρυνση του Γιάννη Πανούση από την κυβέρνηση», αναφέρουν μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή τους.

 

Στάση στον παραλογισμό

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης, αποφάσισε ξαφνικά την Τετάρτη ότι δεν… συντρέχουν πλέον οι λόγοι να συνεχιστεί το μέτρο αλληλεγγύης, που επέτρεπε σε όλους τους πολίτες να μετακινούνται χωρίς εισιτήριο στις αστικές συγκοινωνίες, λόγω της συνεχιζόμενης αργίας των τραπεζών και της τεχνητής (διαπραγματευτικής) κρίσης ρευστότητας που έχουν προκαλέσει οι «εταίροι» μας στην ελληνική οικονομία. Δεδομένου ότι οι τράπεζες παραμένουν κλειστές, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι οι πραγματικοί λόγοι ήταν κάποιοι άλλοι, που δεν τους μάθαμε, και ο υπουργός θα όφειλε να δώσει μια λογική εξήγηση στο πόπολο. Γιατί το δικαίωμα στη μετακίνηση δεν είναι λιγότερο σημαντικό από το δικαίωμά του ιδίου στον… παραλογισμό.
Το «όχι» των κτηνοτρόφων

Η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων εκφράζει την κατηγορηματική της αντίθεση και διαμαρτυρία για τη νέα συμφωνία και τα μέτρα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα, γιατί θα οδηγήσουν στην πλήρη εξαθλίωση και εγκατάλειψη της γης από αγρότες και κτηνοτρόφους. Οι κτηνοτρόφοι βιώνουν την κρίση από το 2006 και επιβιώνουν χάρη στους αγώνες και τις αντοχές τους. Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι η νέα συμφωνία, σε συνάρτηση με τη Νέα ΚΑΠ, την έλλειψη βοσκοτόπων και την κακή κυβερνητική διαχείριση μέχρι τώρα, θα τους οδηγήσει στον αφανισμό ή στην πλήρη εξαθλίωση και ότι δεν τους απομένει άλλος δρόμος παρά μόνο ο δρόμος των κινητοποιήσεων. Καλούν την κυβέρνηση να μην συναινέσει στη μνημονιακή καταδίκη του πρωτογενούς τομέα. Καλούν, επίσης, τους κτηνοτρόφους σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση: «Νέες συνθήκες, νέες καταστάσεις, νέοι αγώνες. Οι κτηνοτρόφοι, από το 2006, έδειξαν ότι ξέρουν να αγωνίζονται. Το ίδιο θα κάνουν και τώρα που κινδυνεύουν όχι μόνον οι ίδιοι αλλά και το μέλλον της χώρας».

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!