Για να ξαναζωντανέψει το ρέμα από τον Υμηττό μέχρι τη θάλασσα

 

Για τέσσερις πληγές μιλούν τα μέλη του Δικτύου Πολιτών για τη διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης, πληγές που απειλούν να απαξιώσουν ένα στοιχείο φυσικού πλούτου μεγάλης αξίας για τους κατοίκους της περιοχής και να ακυρώσουν το ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει στην περιβαλλοντική αναβάθμιση των Δήμων που διασχίζει.

Το Δίκτυο Πολιτών, που εδώ και εβδομάδες έχει ανοίξει με όλους τους τρόπους το ζήτημα, οργανώνει την Κυριακή εκδήλωση-συζήτηση Τύπου στις 11:00π.μ. στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στην Ηλιούπολη (Μαρίνου Αντύπα και Σοφοκλή Βενιζέλου) προκειμένου να ενημερώσει γι’ αυτές που αποκαλεί «4 πληγές του ρέματος της Πικροδάφνης».

Συνοπτικά, αυτές οι τέσσερις πληγές είναι:

1. Οι αγωγοί Σ2 και Σ3 που κατασκευάζονται στην Ηλιούπολη. Οι αγωγοί αυτοί μεταφέρουν στο ρέμα της Πικροδάφνης όμβρια ύδατα που δεν ανήκουν στη λεκάνη απορροής του, αυξάνοντας σημαντικά την παροχή του. Αυτό θα έχει ως συνέπειες τον πολλαπλασιασμό των κινδύνων καταπτώσεων πρανών του στις κατάντη περιοχές και την αύξηση των προϋποθέσεων εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων στις εκβολές του, στο Παλαιό Φάληρο και στον Άλιμο.

2. Ο εγκιβωτισμός που προωθείται από τον Δήμο Ηλιούπολης, με το μανδύα της ανάπλασης, των τελευταίων 200 μέτρων του ρέματος της Πικροδάφνης που έχουν παραμείνει στη φυσική τους μορφή στην Ηλιούπολη.

3. Ο εγκιβωτισμός του μεγαλύτερου μέρους (500 μέτρα) του ανοιχτού τμήματος του ρέματος της Πικροδάφνης στην Ηλιούπολη. Παρά τις υποσχέσεις που έχουν δοθεί για την αποκατάσταση της φυσικής του κοίτης σε αυτό το τμήμα, αυτό εξακολουθεί να παραμένει εγκιβωτισμένο από το 2001.

4. Η οριοθέτηση που προωθείται με τη Μελέτη ανάπλασης ρέματος Πικροδάφνης (από Λ. Βουλιαγμένης έως εκβολή) για το μήκους 4.805 μέτρων τμήματός του από τη Λ. Βουλιαγμένης μέχρι το Έδεμ. Η μελέτη αυτή, που επωάζεται εδώ και έντεκα χρόνια στην Περιφέρεια, προχωρά σε μία οριοθέτηση του ρέματος της Πικροδάφνης με βάση την υφιστάμενη κατάσταση, δηλαδή με την πλήρη αποδοχή των τετελεσμένων που έχουν επιβάλει όλοι όσοι έχουν καταπατήσει εκτάσεις του.

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πρόγραμμα της Εβδομάδας Δράσεων για την Πικροδάφνη που διοργανώνει το Δίκτυο Πολιτών στην Ηλιούπολη. Η εβδομάδα περιλαμβάνει επιπλέον:

– Έκθεση φωτογραφίας για το ρέμα της Πικροδάφνης (με την υποστήριξη της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας) στο αναψυκτήριο του Άλσους Κιντή στην Ηλιούπολη (Μνησικλέους και Ύδρας) από Δευτέρα 30/11 έως Σάββατο 5/12 (ώρες λειτουργίας καθημερινά 4:00μ.μ. έως 10:00μ.μ., Σάββατο 11:00π.μ. έως 9:00μ.μ.).

– Περίπατο στο τμήμα του ρέματος της Πικροδάφνης στην Ηλιούπολη, την Κυριακή 6/12, στις 11:00π.μ. Σημείο συνάντησης η συμβολή της οδού Τζαβέλλα με τη Λ. Βουλιαγμένης.

X.Π.

 

INFO
https://www.facebook.com/RemaPikrodafnis.SOS

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!